Saksalaiset halpakaupat valtaavat Britannian markkinoita
Kirjoituksen tiedot perustuvat pääosin Reutersin uutisoimaan James Daveyn raporttiin.
Saksalaiset halpakauppaketjut Aldi ja Lidl hyödyntävät Britannian korkeaa inflaatiota lisäämällä myymälöidensä määrää voimakkaasti Britanniassa. Kahdella halpakauppaketjulla on jo nyt 16% markkinaosuus Britannian päivittäistavaramarkkinoista. Aldi on neljänneksi suurin kauppaketju Britannian markkinoilla ja Lidl kuudenneksi suurin.
Aldilla on nykyisin 990 myymälää Britanniassa, ja tarkoitus on kasvattaa lukumäärä 1200 myymälään vuoteen 2025 mennessä. Lidlillä puolestaan on 950 myymälää ja tähtäimessä 1100 myymälää.
Raportin mukaan kasvulle on tilaa, sillä mm. Saksassa, Puolassa, Tanskassa ja Norjassa jopa kolmannes supermarkettien lattiapinta-alasta on halpakauppojen käytössä.
Tesco ja Sainsbury vähentävät palvelutiskejä
Hintapaineet ovat raportin mukaan saaneet suuret brittiläiset kauppaketjut Tescon ja Sainsburyn lisäämään automaattikassoja ja vähentämään palvelutiskejä. Palvelumyymälöiden ja halpakauppojen hintaero on ollut Britanniassa noin 14%, mutta ero on kaventumaan päin.
Aldilla ja Lidlillä on kuitenkin noin 2000 tuotteen valikoima, ja Tescolla sekä Sainsburyllä noin 30.000 – 40.000 nimikettä suurissa marketeissaan, joten olemattomaksi hintaero ei voi kutistua.
Samaa tapahtuu Suomessakin. Nähtäväksi jää, arvostaako suomalainen asiakaskunta kuinkakin korkealle sitä että samaa leikkelettä saa sadassa erilaisessa pakkauksessa.
Vanhat kaupat ovat aina henkisesti sidoksissa omaan toimintamalliinsa.
Ja samaa tapahtuu kaikilla aloilla kaikissa maissa. Henkilökohtainen asiantunteva palvelu ei ole yhtä arvostettua kuin halvempi hinta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kaksi suurinta K ja S pitävät huolen että ”hintakilpailua” ei juuri synny. Kumpikin nostaa nyt kilpaa hintoja. Ainut mikä yrittää pitää ostoskorin järkevänä on Lidl. Tehkääpä itse vertailu, vaikka 10 tuotetta elintarvikkeista, esim leipä, maito, vihanneksia, hedelmiä yms. Veikkaan että Lidl on huokein.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ihan varma onko Citymarketissa ja Prismassa 30-40.000 päivittäistavarakaupan nimikettä, kuten Britanniassa, mutta joka tapauksessa kymmenkertainen määrä Lidliin verrattuna. Miten siis hinta voisi olla sama?
Mutta hintaero ei ole ainakaan suurempi kuin raportissa mainittu Britannian 14%. Kuluttaja voi valita haluaako maksaa lisähintaa laajemmasta valikoimasta. Ja hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se Lidl halvempi on kun ruokaa ostaa. Tietenkin pitää itse se vertailu tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Lidlin markkinaosuus lähentelee 10 prosenttia. Kahdessadas myymälä avautui viime vuonna.
https://www.pty.fi/paivittaistavarakaupan-myynti-ja-markkinaosuudet-2021/
https://www.epressi.com/tiedotteet/kauppa/lidl-20-vuotta-ja-200-myymalaa.html
Ilmoita asiaton viesti
Lidl:ssä on edullista se, mitä siellä sattuu olemaan. Muutamia kertoja kuussa sitten jonkinlaisia kampanjoita (Ranska-kampanja, Balkan-kampanja, Italia-kampanja j.n.e.), mutta päivittäinen normitarjonta on suppea.
Eli jos jotain vain haluaa ja halvalla, niin Lidl on hyvä vaihtoehto. Mutta jos etsii valikoimaa ja jotain erikoisempaa, niin käytännössä on pakko mennä Prismaan tai City-markettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sama pätee täällä Suomessa ja Britanniassa, eli tehdään kaksi kauppareissua. Ensin perusjuttuja halvalla Lidlistä (tai muualta) ja ekstrat sitten isommista valikoimista.
Ulkomaisissa ketjuissa on se hyvä puoli, että suomalaiset oppivat kokeilemaan ja käyttämään uusia erilaisia tuotteita. Toki matkustamisen kauttakin on totuttu ulkomaisiin tuotteisiin. Kotimaisten tuottajien kannalta tuo tietenkin lisää haasteita, mutta varmaankin myös lisää mahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Lidlin markkinaosuus olisi suurempi, mikäli myymälät sijaitsisivat keskeisemmillä markkinapaikoilla. Luin joskus jostain, että tämä ei ole Lidlin oma valinta.
Kävisin minäkin useammin, jollei puoti olisi kylän kauimmainen kauppa viisien liikennevalojen takana.
Ilmoita asiaton viesti
Brexitin vaikutukset ovat osasyy kuluttajien käyttäytymiseen. Brittiläisellä teollisuudella, joka nojaa 50 vuoden kehitykseen ja syntyneisiin verkostoihin EU:n alueella, sopeutuminen ja muutos onkin sitten vaikeampi yhtälö. Siihen ei riitä 10 vuotta. Militääri-puolella toki tilanne on onneksi toinen.
“The most plausible reason as to why Britain is doing comparatively worse than comparable countries is Brexit,” according to L. Alan Winters, co-director of the Centre for Inclusive Trade Policy at the University of Sussex.
The sense of gloom hanging over the UK economy is captured by striking workers, who are walking out in ever larger numbers over pay and conditions as the worst inflation in decades eats into their wages. At the same time, the government is cutting spending and hiking taxes to fill the hole in its budget.
While Brexit isn’t the cause of Britain’s cost-of-living crisis, it has made the problem more difficult to solve.
“The UK chose Brexit in a referendum, but the government then chose a particularly hard form of Brexit, which maximized the economic cost,” said Michael Saunders, a senior adviser at Oxford Economics and former Bank of England official. “Any hope for economic upside from Brexit is pretty much gone.”
Ilmoita asiaton viesti
Mieli on Britanniassa alkanut muuttua, ja alkuvuodesta julkaistun mielipidekyselyn mukaan 54% mielestä Brexit oli huono ja 34% mielestä hyvä.
https://twitter.com/implausibleblog/status/1626865124257550336
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmettä. EU- maiden yritystenhän piti jättää Britannia, kuten myös brittiläistenkin yritysten ? Tavaran liikkumisen mantereelta Britanniaan ja päinvastoinhan piti olla liki mahdottomuus ?
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tällaista on sanonut?
Brexit kylläkin on vaikeuttanut EU:n ja Britannian välistä tavarakauppaa molempiin suuntiin ja nostanut kustannuksia.
Ilmoita asiaton viesti
EU: n inflaatio oli v. 2022 aikana 10.4 % ja Brittien jota kuinkin sama, joten asiassa ei mitään ihmeellistä. Energian hinnan nousu se on molemmissa kiihdytyttänyt inflaatiota samoin tavoin.
Kyllä tälläkin framilla oli näitä, jotka uskovat sokeasti yhä edelleen Britannin vajoavan Atlantiin brexitin myötä, vaikka sellaisesta ei oli vielä merkkiäkään olemassa. Näkyvä poliittinen ja sotilaallinen Ukrainan tukija EU:sta poiketen jo ennen hyökkäykstä ja sen jälkeenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitten brexit lopettanut kaupankäyntiä.
Ilmoita asiaton viesti
No ei. Kaupankäynti on laskenut kyllä merkittävästi molempiin suuntiin. Tässä Britannian parlamentin tilasto viime vuoden joulukuulta.
Jostain syystä kauppa Suomen kanssa on laskenut keskimääräistä enemmän 2019 vs. 2021 (vienti Suomeen -30,4%, tuonti Suomesta -15,4%). Jokin yksittäinen kauppa saattaa selittää kun puhutaan vain noin 2 mrd. vuosivolyymeistä.
https://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-7851/CBP-7851.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tässä voi vain harmitella sitä, etteivät Suomen markkinat kiinnosta Aldia.
Irlannissa Lidl:n ja Aldi:n myynti on yhteensä jo neljäsosa koko päivittäistavarakaupasta, Suomessa v. 2022 vain 9,4 % Lidlin myyntinä.
Ja Irlanti sattuu olemaan merkittävän kokoisena taloutena tuottavuudeltaan ( BKT) / head Suomeen verrokkina jo yli kaksi kertaa parempi. Eli kyllä rikkaatkin suosivat saksalaisia tehoketjuja omissa talouksissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä asukastiheys on sen verran alhainen, että uusi toimija joutuu miettimään logistiikkainvestoinnin kannattavuutta. Menihän Lidlilläkin vuosia ennen kuin saatiin positiivinen vuositulos.
Ilmoita asiaton viesti
Natsisiwa alkaa näköjään saamaan jalansijaa jo UK:n alueellakin.
Ilmoita asiaton viesti
”väkäleukaista” huumoria sisäisten kirousten säestämänä. Näin se menee vapaissa demokratioissa. Vallanpitäjien naZijuntta ei valvo ase ohimolla kansalaisten sanomisia ja tekemisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä oli jälleen yksi esimerkki Brexitin ”siunauksista” Britannialle. Jos kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä järjestettäisiin nyt, kun Brexitn voimaantulosta on kolmisen vuotta ja seuraukset nähtävissä, tulos olisi selvä: enemmistö briteistä haluaisi takaisin Euroopan Unioniin. Tämän on vahvistanut jo useampikin viimeaikainen mielipidemittaus.
On täysin käsittämätöntä, että Suomessakin on muuan suuri puolue, jonka puolueohjelmassa on edelleen pitkän tähtäimen tavoitteeksi kirjattuna Suomen ero Euroopan Unionista! No, tiedänpähän ainakin, mitä puoluetta EN missään tapauksessa tule äänestämään. Mutta ehkä populistipoliitikot luottavat edelleen siihen, että äänestäjissä on riittävästi niitä, jotka eivät opi mitään muiden virheistä. Ehkä heidän mielestään tämä brittien Brexit-proseduurikin on toiminut hyvin: kansa veneeseen, tappi irti, suunta aavalle Atlantille ja kapteeni kännissä.
Hienoja ovat brexiteerien työn tulokset, vastaansanomattoman hienoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon mukaan sitten äänestäjistä on näitä muiden virheistä oppimattomia 100%. Jos 20% ei opi brexitin virheistä, 80% ei opi Ruotsin virheistä maahanmuutossa.
Ilmoita asiaton viesti