Satojen miljoonien aukko verotuloihin

YIT:n Q1 raportti kertoi saman asia, mistä kirjoitin jo viime viikolla SRV:n, NCC:n ja Bonavan raporttien perusteella: uudisasuntojen myynti ja rakennusaloitukset ovat romahtaneet.

Rakennusteollisuus (2014):

Uuden kerrostaloasunnon ostajan maksamasta hinnasta peräti 40–45 prosenttia on veroja ja veronluonteisia maksuja. Jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sijaitsevan asunnon velaton myyntihinta on 5 000 euroa neliömetriltä, siitä veroihin ja muihin pakollisiin maksuihin uppoaa runsaat 2 000 euroa.

YIT aloitti 121 uuden asunnon rakentamisen tammi-maaliskuussa. Viime vuonna vastaavaan aikaan se aloitti 645 asunnon rakentamisen. Suunta on siis aivan sama kuin muillakin pohjoismaisilla asuntorakentajilla. Vähennystä siis 84%.

Esimerkiksi vuonna 2019 valmistui 45.000 asuntoa.  Jos asunnon keskihinta on 200.000 euroa, näistä maksettiin erilaisia veroja 3,6 miljardia euroa. Yhden kvartaalin pudotus rakennusaloituksissa ei vielä ole ratkaisevaa, mutta mikäli kehitys jatkuu, puhutaan suuresta laskusta verotuloissa: vähintään sadoista miljoonista, mahdollisesti jopa yli miljardista.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu