Seuraako EKP Powellin viitoittamalla tiellä?
Eilinen ilta toi muutoksen Yhdysvaltain Keskuspankin rahapolitiikkanäkemykseen, kun pääjohtaja Jerome Powell kertoi ettei inflaation kiihtyminen olekaan väliaikaista. Tämä tarkoittanee rahapolitiikan kiristymistä aiemmin ajateltua nopeammassa tahdissa.
EKP on ollut kannanotoissaan vielä paljon Fediä varovaisempi. EKP linjasi taannoin, että inflaatiotavoite ei ole kaksi prosenttia vaan ”2 prosenttia pitkällä aikavälillä”. Tämä antoi mahdollisuuden sallia inflaation nousu yli tavoitteen, koska inflaatio on ollut usean viime vuoden selvästi alle kahden prosentin tavoitteen.
Eilen kuitenkin Saksa julkisti inflaatioluvut, jotka ylittivät EKP:n odotuksen. Inflaatio oli noussut 6 prosentin tasolle. Tämä saattaa pakottaa EKP:n toimimaan aiempaa nopeammin. Järjestys lienee edelleen se, että osto-ohjelmia ajetaan alas ensin ja korkojen nostot tulevat perässä. Ensimmäinen koron nosto saattaa kuitenkin aikaistua ehkä jo ensi vuodelle.
Eurooppa saanut uutta kilpailuetua dollarin noususta
Dollari on vahvistunut euroon nähden lähes kahdeksan prosenttia viimeisten kolmen kuukauden aikana. Tämä luo tietysti eurooppalaiselle tuotannolle kilpailuetua, mutta nostaa samalla myös inflaatiota tuontituotteiden ja raaka-aineiden kautta. Raaka-aineet ovat lisäksi kallistuneet myös dollareissa mitattuna reippaasti.
Dollarin vahvistuminen on seurausta juuri Fedin nopeammasta rahapolitiikan kiristystahdista, joka siis eilisten lausuntojen perusteella tulee kiihtymään entisestään. EKP:n on siis ehkä pakko seurata Fedin toimia. Saksalainen Der Bild ehti jo eilen nimittää EKP:n Lagardea ”Madame Inflaatioksi”.
Tuo tosiaan näyttäisi nyt olevan suunta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkät valtionvelkakirjat eivät hinnoittele talouskasvua ts. inflaation kiihtymistä: esim. 10v-Treasury on vain 1.5%.
Bondimarkkinat ovat yleensä oikeassa talouden ennustamisessa ja niiden koko on noin 2 x osakemarkkinat.
EKP ei voi lopettaa QE:ta, sillä euromaiden valtionvelkakirjatalletusten korkoerot repeäsivät ja euroalue purkautuisi.
Oma valistunut kisaveikkaukseni on siis se, että EKP ei tule nostamaan korkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Näin olen minäkin uskonut aivan samasta syystä. Selvää on kuitenkin, ettei keskuspankkien rahapolitiikan ero voi olla suuren suuri. Se johtaisi suuriin muutoksiin valuuttakursseissa ja ennen pitkää liian suureen eroon kilpailukyvyssä.
Kannattaa myös muistaa että Yhdysvaltain dollari on noussut noin 10% kevään korkeimmista noteerauksista siitä huolimatta että Yhdysvaltain kauppa- ja vaihtotaseen vajeet ovat ennätyksellisen suuria.
https://tradingeconomics.com/united-states/current-account
https://tradingeconomics.com/united-states/balance-of-trade
Ilmoita asiaton viesti
Joo, hyvä pointti: Qe pitäisi rullata sisään synkronoidusti, samoin kuin tehdä koronostot. Tuskin onnistuu, eli heilahteluja on luvassa.
En ole asiantuntija, mutta dollariin vaikuttaa myös ns. Eurodollari-järjestelmä, eli ”reguloimaton kansainv. Dollari-rahoitus”. Jeff Sniderillä on aiheesta hyviä videoita tubessa.
Kriiseissä tapahtuu tietysti aina pako dollariin ja se pomppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät uskalla, koska pelkäävät että koko korttitalo romahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jopa tällainen tavallinen tallaaja ymmärtää, että kukaan ei tiedä inflaation suuruuttä pitkällä aikavälillä. Sellaista mallia tai kristallipalloa, josta asian näkisi, ei ole.
Harva ymmärtää miksi EKP sitten puhuu tällaista potaskaa…
Ilmoita asiaton viesti
Oliko se Ahti Karjalainen, joka sanoi: ”Ennustaminen on vaikeata, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen”?
EKP:llä sen sijaan on siinä mielessä hieman helpompaa, että sillä on välineitä joilla vaikuttaa inflaatioon. Lähihistoria kuitenkin osoittaa, että vaikuttaminen ei ole varmaa. Rahan tarjonnan lisääminen ei välttämättä heti nosta inflaatiota. Tilanne on saman kaltainen kiristämisen suhteen: ensimmäiset kiristykset eivät välttämättä näy missään ja kiristämistä vaaditaan siinä määrin, että se tukahduttaa kasvun.
Kuten Jari tuossa ylempänä totesi, pitkän koron markkinoilla ennustetaan korkojen kehitystä (ja niiden taustalla tietysti myös inflaation kehitystä) joka päivä. Nuo markkinat eivät vielä kovin suurta korkojen nousua / inflaation kiihtymistä ennusta. Suomi saa edelleen 10 vuoden lainaa miinuskorolla ja jopa Italia 4 vuoden lainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kammottavaksi tilanteen tekee se, että mikäli inflaatio riistäytyy käsistä, EKP:llä ei ole keinoja estää sitä. Tästä on varoitettu mutta varoittelijoille on lähinnä naureskeltu.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan veturin – Saksan ennusteet (noin 10 toimijan näkemykset) ovat bruttokansantuotteelle tälle vuodelle välillä 2,5…3% ja ensi vuodelle 4,5…5%. Miksi Saksaa tuijotan? Siksi, että sekä Suomi, että Ruotsi ovat kiinnittyneet Saksan kauppaan. Yhdessä Saksa ja Ruotsi vastaavat noin neljänneksen meidän ulkomaan kaupasta. Reaalitalouden haasteet maailmanlaajuisesti ovat viime kuukausina liittyneet ja liittyvät eteenkin päin (yksi ennuste – 22 puoliväliin saakka) logistiikan ja materiaalien saatavuuksien ongelmiin (palautuminen Koronan syvimmän iskun jälkeen hidasta). Keskeisten materiaalien hinnannousut ovat kaksinumeroisia prosentteja ja toimitusajat tuplaantuneet. Toimitusajat myös investointihyödykkeille (modernit konelinjat jne.) ovat hidastuttamassa usean kv-yrityksen kasvua Suomessakin (olen havainnut toimitusajan pidennyksiä 10 kk:sta 20:en kuukauteen). Reaalitalouden vaikeuksilla lienee vaikutusta inflaation – ainakin tilapäiseen loikkaan ylöspäin. Mutta eiköhän se taas tasaannu 2023…2025. Rahatalous on finanssikriisin (2008) jälkeen yhä enemmän irtaantunut reaalitaloudesta ja sen sykleistä, mikä ei ole hyvä juttu. Ennustaminen on todella hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jahas. Jos korot nousevat Yhdysvalloissa, niin kyllä ne nousevat väkisinkin Euroopassakin pienellä viiveellä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=TO3uo02aHcw
”… two miljon dollars / minute…”
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en osaa sanoa, nöyryyttääkö Rand Paul otsikon mukaisesti Nancy Pelosia, mutta ainakin hän nöyryyttää itseään: Rand Paul laskee, että jos rahan ostovoima laskee viisi prosenttia vuodessa, se laskee 50% vuosikymmenessä.
Täytyypä katsoa puhe loppuun.
Ilmoita asiaton viesti
EU:ssa inflaatio kiihtyy automaattisesti, sillä rahakantaa lisätään rajusti EU:n elpymisvälineellä jakamalla rahaa 750 miljardia, josta peräti 390 miljardia on lahjoituksia ilman takaisinmaksuvelvoitetta.
EU polkaisee inflaation ja hintojen nousun käyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Se elpymisvälinehän ei lisää rahan määrää. Se raha lainataan markkinoilta, ja laitetaan liikkeelle useamman vuoden kuluessa. Lisäksi summa on vain noin 10% EKP:n taseesta.
Elpymisväline voi kuitenkin lisätä inflaatiota toista kautta eli nostamalla rahan kiertonopeutta. Lisäksi se voi saada aikaan jostakin raaka-aineesta tai tuotantokapasiteetista pulaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi elpymisvälineen sijaan ei vain tyydytty kasvattamaan EKP: n tasetta osto-ohjelmin 2015 aloitetun rahanpainannan jatkeeksi ?
Siksi, että inflaatio – korkomörkö hirvittää jo EKP: n uskottavuutta. Euroa pelastetaan nyt tulevien veronmaksajien rahoin ja sitoumuksi. Kaikki tämä on pahasti ja hirvittävästi kaikkia markkinatalouteen perustuvia perussopimuksia vastaan.
Tälläistä velkaan perustuvaa rahapeliä pyramideineen ei maailmanhistoria tunne ikinä aiemmilta ajoilta, joten kokeilu on nyt ainoa laatuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä varmaankin oli vähän eri tarkoitus: taseiden kasvattamisella luotiin rahaa. Elpymisvälineellä oli tarkoitus laittaa sitä liikkeelle. Väline vaan on osoittautunut niin hitaaksi, että raha lähtee liikkeelle elvyttämisen kannalta vuoden-pari liian myöhään.
Elvyttämisen jälkeen jää tietysti jäljelle rakenteelliset uudistukset. Jos rahaa kohdistetaan Euroopan kilpailukyvyn parantamiseen niin ok. Käytäntö vaan voi olla toista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan efektiivisesti on kyse samasta asiasta. Kulutukseen käytettävän rahamäärän lisäämisestä. Trump ja Biden jakoivat jopa rahavouchereita jokaiselle kansalaiselle, joka EMU: n piirissä toteutettiin poliittisin rahanjakokamppanjoin ja intohimoin sinne sun tänne poliitikkojen ohjauksin ja päätöksin.
Russkien mallin mukaisesti – vai oliko se Italian mafian ja korruptiohankkeiden mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy taas Tommille nostaa hattua. Kiihkotonta keskustelua. Kuuntelua. Oman tiedon kartuttamista. Yksi niistä harvoista, joitten takia itse käyn silloin tällöin puheenvuorossa. Moni voisi ottaa oppia.
Ilmoita asiaton viesti
Raha=Vakuus
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää nyt siltä, että eurouhkapelissä Saksakin on nyt asettamassa panoksensa yhden kortin varaan muiden puuttuessa – tämä kortti on velkakortti niin pitkälle, kunnes loppu velkaantumiselle on vääjämättä edessä inflaation ja korkojen muodoin.
Suomalaiset jäävät tässä nuolennassa vain maksumiehen rooliin – ikävä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”EU aikoo kerätä kehittyvien maiden rakennus- ja perusparannushankkeisiin 300 miljardia euroa. Hanke kulkee nimellä Global Gateway eli vapaasti suomennettuna ”portti maailmalle”.”
Afrikan korruptioon riittää kyllä rahaa jaettavaksi. Ei hyvää päivää.
Ilmoita asiaton viesti
Laitako linkin tuohon valuuttakurssikäppyrään?
Ilmoita asiaton viesti
Kuvakaappaus yahoo finance. Tajusin jälkikäteen, että olisi ollut hyvä selventää, että käyrä on eur/usd. Puhuin dollarin vahvistumista, joten olisi ollut loogisempaa piirtää kuvaaja peilikuvana. Ilmeisesti tästä ei kuitenkaan tullut väärinkäsityksiä, kun kukaan ei kommentoinut
Laita hakusanaksi eurusd tai usdeur.
Ilmoita asiaton viesti