Seuraako EKP Powellin viitoittamalla tiellä?

Eilinen ilta toi muutoksen Yhdysvaltain Keskuspankin rahapolitiikkanäkemykseen, kun pääjohtaja Jerome Powell kertoi ettei inflaation kiihtyminen olekaan väliaikaista. Tämä tarkoittanee rahapolitiikan kiristymistä aiemmin ajateltua nopeammassa tahdissa.

EKP on ollut kannanotoissaan vielä paljon Fediä varovaisempi. EKP linjasi taannoin, että inflaatiotavoite ei ole kaksi prosenttia vaan ”2 prosenttia pitkällä aikavälillä”. Tämä antoi mahdollisuuden sallia inflaation nousu yli tavoitteen, koska inflaatio on ollut usean viime vuoden selvästi alle kahden prosentin tavoitteen.

Eilen kuitenkin Saksa julkisti inflaatioluvut, jotka ylittivät EKP:n odotuksen. Inflaatio oli noussut 6 prosentin tasolle. Tämä saattaa pakottaa EKP:n toimimaan aiempaa nopeammin. Järjestys lienee edelleen se, että osto-ohjelmia ajetaan alas ensin ja korkojen nostot tulevat perässä. Ensimmäinen koron nosto saattaa kuitenkin aikaistua ehkä jo ensi vuodelle.

Eurooppa saanut uutta kilpailuetua dollarin noususta

Dollari on vahvistunut euroon  nähden lähes kahdeksan prosenttia viimeisten kolmen kuukauden aikana. Tämä luo tietysti eurooppalaiselle tuotannolle kilpailuetua, mutta nostaa samalla myös inflaatiota tuontituotteiden ja raaka-aineiden kautta. Raaka-aineet ovat lisäksi kallistuneet myös dollareissa mitattuna reippaasti.

Dollarin vahvistuminen on seurausta juuri Fedin nopeammasta rahapolitiikan kiristystahdista, joka siis eilisten lausuntojen perusteella tulee kiihtymään entisestään. EKP:n on siis ehkä pakko seurata Fedin toimia. Saksalainen Der Bild ehti jo eilen nimittää EKP:n Lagardea ”Madame Inflaatioksi”.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu