Siemens Energy odottaa 15 miljardin valtiontakauksia
Viime viikolla oli tällä alustalla Janne Salosen blogi tuulivoimaklusterin vaikeuksista, joita auttamaan EU suunnittelee toimialalle pikaisia tukitoimia.
Euroopan komissio: Tuulivoimateollisuus tarvitsee pikaista tukea | Uusi Suomi Puheenvuoro
Ikäänkuin jatkoksi tälle Siemens Energy kertoi viime viikon torstaina poistavansa aiemman tulosohjeistuksensa ja keskustelevansa Saksan valtion kanssa projektitakauksista. Lehtitietojen mukaan takaukset olisivat 15 mrd. euroa.
Yhtiön ilmoituksen myötä Siemens Energyn tulosennusteita korjattiin reippaasti alaspäin. Nyt ajantasainen analyytikkoennuste on -4,2 mrd. euron tappio tilikaudelta, joka päättyi syyskuun 2023 loppuun. Yhtiön oma pääoma oli edellisen tilikauden lopussa vielä 17 mrd. mutta kannattaa huomioida, että aineellinen oma pääoma (net tangible assets) oli vain runsaat 3 mrd. Loput omasta pääomasta on aineetonta, lähinnä liikearvoa (goodwill).
Siemens Energy omistaa nykyisin kokonaan tuulivoimavalmistaja Siemens Gamesan. Kaksi kolmasosaa yhtiön liikevaihdosta kertyy kuitenkin kaasu- ja voimatuotannon (gas & power) projekteista. Yhtiö kertoikin tarvitsevansa takauksia lähinnä voimakkaasti kasvaneiden kaasu- ja voimatuotannon toteuttamiseksi.
Siemens AG omistaa Siemens Energystä 31,9% eikä ilmeisesti halua merkittävästi lisätä omia vastuitaan osakkuusyhtiössään.
Siemens Energyn kurssi laski torstaina 36%, mutta on sen jälkeen toipunut noin 15%. Oletettavasti sijoittajat odottavat takauksien järjestyvän.
Publications & Ad Hoc (siemens-energy.com)
Tuulimyllyt ei pyöri ilman veronmaksajan rahaa. Ilmeisesti on tullut yllätyksenä että aina ei tuule ja sitten kun tuulee ja myllyt tuottaa sähköä niin sähköstä ei saa euroja.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä oli kyse erityisesti yhden tuulivoimatoimittajan vaikeuksista, mutta koko toimiala on kannattavuushaasteissa.
Tuulivoiman tuotanto on jo toinen asia. Esim Alandsbankenin tuulivoimarahasto näyttäisi tuottavan hiukan plussaa tänäkin vuonna
https://www.alandsbanken.fi/pankkipalvelut/sijoita-saasta/rahastot/tuulivoima-a#fund-chart
Selvää kuitenkin on, että pääomavaltaisella alalla tuotot tippuvat korkojen noustessa ellei myynti lisäänny tai katteet parane. Luulen kuitenkin, että useimmat tuulivoimatuottajat myyvät suuren osan tuotannostaan kiinteään hintaan, siedettävällä katteella.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän yllättävästi tuulirahasto on luokiteltu korkean riskin sijoitukseksi, 6/7.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kommenttia kirjoittaessani kaikki Suomen tuulivoimalat tuottavat yhteensä sähköä teholla 168 MW. Kun tuulivoiman kapasiteetti on valitettavasti jo yli 6000 Mw, niin tuulivoiman ”hyötysuhde” on vain alle 2,8%.
Sähkön aluehinta on 114,62 €/MWh.
Sähköä tuodaan Suomeen nettona teholla 1329 MW.
Sähkön kulutus Suomessa teholla 10472 MW.
https://www.fingrid.fi/online
Ilmoita asiaton viesti
Joillain sijoittajilla näyttää olleen käsitys, että yhtiö hakisi käteissijoitusta valtiolta. Sen yhtiö kiistää Welt am Sonntag -lehdessä.
Ehkä tämä käänsi Siemens Energyn kurssikehityksen uudelleen laskuun.
–Siemens Energy’s talks with the German government are about guarantees, not a cash injection, supervisory board Chairman Joe Kaeser said in an interview, according to German newspaper Welt am Sonntag.
–”The company clearly doesn’t need any money from the state,” Kaeser said, according to the news outlet.
–Kaeser said the company’s wind-turbine unit Siemens Gamesa is facing significant problems and confirmed management’s commitment to addressing the issues, the newspaper reports.
–Siemens Energy shares plummeted last week after it said was seeking German government guarantees to ensure viability of long-term projects.
Ilmoita asiaton viesti
Eli sijoittajat pettyivät, kun lypsylehmä valtio meni umpeen ja jäljelle jäi vain syöttilään lantakikkareet. Lihoiksikaan ei voi laittaa, sillä aina koittaa uusi kevät vasikoineen ja ternimaitoineen. Tämä oli siis faabelin tapainen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista. Siemens Energyn vaikeuksilla on painoarvoa, sillä yhtiö on ehkä maailman suurin tuulivoimaloiden rakentaja. Siemens AG siirsi kesällä 6.8 %-yksikköä omistuksestaan eläkesäätiölleen ja omistaa nykyään 25,1%. Näin Siemens vähensi kirjoissaan olevien osakkeiden alaskirjaustappioita.
Merkittävimmät tappiot tulevat tuulivoimaloiden rakentamisesta. 15-30 % jo käynnissä olevista uudenmallisista maavoimaloista joudutaan rakentamaan osittain uudestaan, kustannukset ehkä 1,5 mrd euroa, pahimmassa tapauksessa kuulemma aina 5 mrd euroon saakka. Merivoimaloiden rakentamisessa on muita kustannuksia kasvattavia vaikeuksia.
Kaasuvoimala- ja käsittelyprojektit tuottaisivat hyvin, mutta suurissa projekteissa tarvitaan takuut sille, että yhtiö pystyy toteuttamaan tilauksen ja jos ei, niin se pystyy maksamaan sakot ja palauttamaan ennakkomaksut. Takuiden konstruointi on vaikeutunut postauksessa kuvatun oman pääoman vähenemisen ja jäljellä olevan osuuden heikon rakenteen takia.
Tuulivoiman rakentamisen tappiot ja heikot näkymät uhkaavat voitollista kaasuprojektointia ja siten koko yhtiötä. Selviytyminen edellyttää valtioiden lisätukea ja omistajien lisäpanostusta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin mahdollista, että mainitsemasi osakkeiden siirtokuvio on toteutettu. Minun lähteessäni (Marketscreener) oli 31,9%.
Ilmoita asiaton viesti
Kesäkuussa siirtyi:
https://www.reuters.com/markets/deals/siemens-moves-stake-siemens-energy-its-pension-fund-2023-06-28/
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimarakentajien kokovertailua:
Vestas 15,7 mrd. euroa (liikevaihto 2023)
Siemens Energy 10,5 mrd. euroa ( 2023,tuulivoiman osuus)
General Electric 12,6 mrd. USD (2022, uusiutuvan energian osuus)
Nordex 6,1 mrd. eur (2023)
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärränkö oikein, ettei Vestas ja Nordex ole paljon paremmassa kunnossa kuin Siemens?
https://www.vestas.com/en/media/company-news/2023/vestas-annual-report-2022—a-challenging-year-with-neg-c3710817
https://www.nordex-online.com/en/2023/03/nordex-se-preliminary-annual-figures-for-2022-confirm-guidance/
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsin uutisoinnista viime vuonna, että Vestas nosti hintojaan toisin kuin Siemens. Silloin oli yksi vuosineljännes, jolloin Vestas ei saanut juuri uusia tilauksia, mutta tilanne tasoittui vuoden loppua kohden.
Vestasille ennustetaan tälle vuodelle nollatulosta (P/E yli 1000) ja ensi vuodelle jo lähes miljardin liikevoittoa (P/E 33). Viime vuonna liiketulos oli yli miljardin pakkasella.
Nordex tekee tänä vuonna reilusti tappiota (ennuste liikevoitto -150 milj.) ja ensi vuonna 116 milj. liikevoittoa.
Ei siis mitään riemujuhlaa näilläkään, mutta ilmeisesti Siemensin laatuongelmat (joista Kalevi kirjoitti) ovat omassa luokassaan.
Vestasin seuraava tulosjulkistus on 7.11 ja Nordexin 13.11. Niiden jälkeen ollaan taas vähän viisaampia.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä on sairaan kallista puuhastelua jota mekin maksamme .
Ilmoita asiaton viesti
Mukava seurata. Hallittu alasajo lienee yksi vaihtoehto. Siemens on jo aikoja ollut korrupiolle tai sen hyväksikäytölle altis yritys. Liikearvo lienee patenteissa tai muissa soppareissa. Voivat olla aika suuret ja sieltä tulee mukava virta rahaa, kunhan koko yritys on saatu pilkottua muitten kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Viime tilinpäätöksessä oli Goodwill 10,456 mrd.
Jos yritys ostaa toisen yrityksen, jolla on omaa pääomaa 50 rahaa 100 rahan hinnalla, syntyy taseeseen 50 rahaa goodwilliä (eli liikearvoa).
Tuota ei kansainvälisessä laskentastandardeissa poisteta automaattisesti lainkaan. Sen sijaan se testataan joka vuosi (tai vuosineljännes) ja tehdään alaskirjauksia tarpeen mukaan. Jos ostetun yrityksen liiketoiminta heikkenee, pitää alaskirjauksia tehdä. Pahaa pelkään, että Siemens Energy joutuu tekemään alaskirjauksia Siemens Gamesan ostosta, koska yksikkö on tappiollinen.
Ilmoita asiaton viesti