Sijoitusvuosi 2022

Päättyvä vuosi oli sijoittajalle haastava. Rehellisesti sanoen useimmille se oli heikko ja monille surkea. Tietyillä energiasijoituksilla ja hyödykesijoituksilla olisi silti voinut saada mukavaakin tuottoa.

Esimerkiksi hyödykkeisiin sijoittamalla olisi voinut saada 24% tuoton (iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust ETF). Osakesektoreista ylivoimainen oli öljyyn liittyvät osakkeet: iShares U.S. Oil Equipment & Services ETF tuotti 65%.

Surkeimmin sektoreista menestyivät tulevaisuuden kasvulupaukset. Esim. iShares Future Tech ETF – 50% ja iShares Genomics Immunology and Healthcare ETF -42%. Yksittäisistä osakkeista voi mainita Teslan, jonka osakekurssi laski 65%.

Teknologiasektorin alisuoriutumisen näkee myös indekseistä. Nasdaq 100 (vihreä) laski peräti 33%, kun laajempi S&P 500 (oranssi) laski ”vain” 20%. Suomessa (OMX Helsinki 25, punainen) ja Euroopassa (Stoxx Europe 600, musta) laskua kertyi noin 13%.

Korkosijoitukset

Korkosijoituksista ei ollut turvasatamaksi vuonna 2022. Surkeimmin menestyivät kehittyvien maiden velkakirjat (Danske Invest Emerging Markets Debt -22%). Paljon paremmin ei mennyt kehittyneiden maiden valtionvelkakirjoilla (Danske Invest Euro Government Bond -18%). Hieman paremmin menestyivät yrityslainat (Danske Invest Euro High Yield -13% ja European Corporate Sustainable Bond -14%).

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa laskua jyrkensi indeksien painavimmat tekno-osakkeet, joista eniten laski Tesla, mutta myös Amazonin kurssi puolittui ja Meta Platforms (Facebook) sekä NVidia menettivät yli puolet arvostaan.

Eurooppa

Euroopassa arvostustaso oli alun alkaenkin maltillisempi, ja indeksin painavimmat yhtiöt toimivat erilaisilla toimialoilla. LVMH (Louis Vuitton, Moet&Hennessy) nousi Euroopan arvokkaimmaksi yhtiöksi ohi Nestlén. Novo Nordisk puolestaan nousi Euroopan arvokkaimmaksi lääkeyhtiöksi ohi Rochen. Indeksin arvokkaimmissa yhtiöissä nähtiin siten myös nousuja.

Suomi

Suomessa indeksin pudotusta hillitsi erityisesti hyvin kehittyneet Sampo ja UPM. Sampo irtaantui onnistuneesti Nordea -omistuksistaan ja liiketoiminta meni muutenkin mukavasti. UPM:n kannattavuutta taas auttoi erityisesti energiaomistukset TVO:ssa, Pohjolan voimassa ja Kemijoki Oy:ssä. Orion menestyi erinomaisesti muiden pohjoismaisten lääkeyhtiöiden vanavedessä.

Eniten arvoaan menettivät ymmärrettävästi Venäjästä vahvasti riippuvaiset Nokian Renkaat -71% ja Fortum -42%.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu