Solidium kääntää katsettaan kasvuyhtiöihin?

Tänään uutisoitiin, että valtion sijoitusyhtiö Solidium sijoittaa 40 miljoonaa suomalaiseen satelliittiyhtiö ICEYEhin.

Tiedotteet Archive – Solidium

”ICEYElla on potentiaali kasvaa kansallisesti merkittäväksi”, sanoo Solidiumin toimitusjohtaja Reima Rytsölä. Solidium toimi johtavana sijoittajana ICEYEn, suomalaisen SAR-satelliittikuvantamisyhtiön 15.4.2024 allekirjoitetussa rahoituskierroksessa. Solidiumin osuus yli 80 miljoonan rahoituskierroksesta on 40 miljoonaa euroa.

Yhtiö on perustettu vuonna 2014 on kasvavan startupin tapaan tappiollinen. Kasvu on kuitenkin varsin vakuuttavaa, liikevaihtoa kertyi vuonna 2022 jo 45 miljoonaa euroa ja Finderin mukaan työntekijämäärä oli 269. Yhtiön omien kotisivujen mukaan työntekijämäärä on kasvanut jo 600 henkeen ja kannattavuusraja häämöttää.

Yhtiön teknologialla voi mm. valvoa rajoja, havaita öljyvuotoja, tulvia ja metsäpaloja. Yhtiö kertoo tarjoavansa palvelujaan erityisesti julkiselle sektorille ja vakuutusyhtiöille, jotka pystyvät nopeasti kartoittamaan vahinkojen laajuutta.

Iceye Oy – Y-tunnus: 2639822-1 – Yritystiedot, taloustiedot, päättäjät & hallituksen jäsenet (finder.fi)

ICEYE

Kertooko tämä enemmänkin Solidiumin strategiasta?

Solidium on viime aikoina myynyt mm. Mandatum- ja Kemira-omistuksensa. Jäljellä olevien omistusten arvo yhdessätoista pörssiyhtiössä on yhteensä noin 7 mrd. euroa. Solidium on tyypillisesti tulouttanut valtiolle 300-800 miljoonaa vuosittain paitsi tilikaudelta 2013-2014 peräti 1500 miljoonaa.

Solidiumin strategia on ollut tähän saakka varsin konservatiivinen, mutta saattaa olla muuttumassa kasvuhakuisemmaksi. Strategiastaan yhtiö lausuu näin:

Solidiumin toiminnan ytimessä on omistaa yhtiöitä, joissa nähdään houkutteleva taloudellinen tuotto, ja jotka ovat kansallisesti merkittäviä. Päivitetyn strategian mukaan Solidium tarkastelee sijoituskohteita ottaen entistä vahvemmin huomioon niiden kansallisen merkittävyyden potentiaalin tulevaisuudessa. Kansallinen merkittävyys voi muodostua esimerkiksi taloudellisista näkökulmista, osaamisesta tai yhtiön asemasta Suomelle tärkeässä klusterissa. Sijoituskohteiden, jotka eivät täytä kansallisen merkittävyyden kriteerejä sijoitushetkellä, tulee Solidiumin arvion mukaan pystyä kasvamaan ja kehittymään kriteerit täyttäväksi yhtiöksi kymmenen vuoden sisällä. 

Edelleen Solidium sanoo sijoittavansa osakkeisiin ja pyrkivänsä myös omistajan vaikutusvaltaan. Nyt tehty sijoitus oli kuitenkin muodoltaan vaihtovelkakirjalaina, joka on ehtojensa mukaan muutettavissa osakkeiksi. Tiedotteen mukaan Suomen valtio on ollut yhtiössä sijoittajana jo pidempään Suomen Teollisuussijoituksen kautta.

Jäädään odottamaan, onko kyseessä kokeilu tai yksittäinen tapaus vai onko Solidium muuttamassa linjaansa laajemmaltikin.

Strategia – Solidium

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu