Sosiaaliturvamenot käyttökohteittain

Eilen alustalla oli avaus, joka oli otsikoitu ”Sosiaaliturvamenot ylittävät kansantalouden kantokyvyn”

Sosiaaliturvamenot ylittävät kansantalouden kantokyvyn | Uusi Suomi Puheenvuoro

En ole lainkaan eri mieltä otsikosta, mutta minusta blogi olisi kaivannut hieman lisää taustoitusta. Esimerkiksi vertailu eri maiden välillä ei ole ongelmatonta, koska eri maissa eläkkeet tilastoidaan eri tavoin.

Social protection – Pension spending – OECD Data

OECD:n tilastoinnissa Suomen eläkemenot ovat OECD-maiden viidenneksi suurimmat ja OECD:n tilastoinnin mukaan Ruotsin eläkemenot ovat vain 7% bruttokansantuotteesta kun Suomessa ne ovat 11,9%. Tämä ei ole koko totuus, sillä Ruotsissa suuri osa menoista tilastoidaan yksityisiksi menoiksi. Ruotsin eläketurva tuskin on merkittävästi Suomea heikompi.

Mikäli Suomen ja Ruotsin eläkkeet käsiteltäisiin samalla tavalla, Ruotsin sosiaaliturvamenot tuskin olisivat Suomea pienemmät.

THL:n mukaan Suomen sosiaaliturvamenot vuonna 2o22 olivat 80 mrd. euroa eli 29,8% bruttokansantuotteesta.

Miten Suomen sosiaaliturvamenot jakautuvat?

Kannattaa huomioida, että menojen kehitys on laskettu vuoden 2022 rahassa eli ne ovat inflaatiokorjattuja. THL:n kaaviosta nähdään, että ikääntymisestä johtuvat sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet eniten. Vuodesta 2008 lähtien ne ovat nousseet reaalisesti noin 60%, kun taloudessa reaalikasvu on ollut olematonta.

Sairauteen ja terveyteen liittyvät menot ovat niin ikään kasvaneet melkoisesti. Sen sijaan muut sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet varsin maltillisesti.

Mikä selittää vuoden 2022 menojen kääntymisen laskuun?

Onko trendi kääntynyt? No ei ole. THL:n mukaan lasku vuonna 2022 johtuu koronaan liittyvien poikkeustoimien purkamisesta. Trendi jatkuu edelleen nousujohteisena. Eläketurvakeskuksen mukaan työ- ja kansaneläkkeitä maksettiin yhteensä 36,7 miljardia euroa vuonna 2023. Vuosinousun selittää tosin suurelta osin inflaatio.

TR_8_2024_20022024.pdf (julkari.fi)

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu