Suomen osakemarkkinat tuottaneet parhaiten tänä vuonna

Euroopan osakemarkkinat ovat jääneet pitkään jälkeen Yhdysvaltain markkinoista. Laaja Stoxx Europe 600 indeksi on noussut kymmenessä vuodessa 100%. Yhdysvaltain Dow Jones Industrial Average on noussut kaksinkertaisesti tähän verrattuna. Huipputuotot on kuitenkin tarjonnut teknologiapainotteinen Nasdaq 100 -indeksi, jonka nousu on peräti 600 %.

Euroopan mittakaavassa Suomi on menestynyt hyvin. OMX 25 indeksi on tuottanut tuplasti (200%) verrattuna Euroopan keskiarvoon (100%) , yhtä hyvin kuin Yhdysvaltain teollisuusosakkeet. Ruotsi tuottanut noin 160%.

Euroopan keskiarvoa painaa eniten surkeat Britannian markkinat, jotka brexitin vuoksi ovat tuottaneet alle 40% kymmenessä vuodessa. Kun samanaikaisesti punnan kurssi on laskenut, euroalueen sijoittaja on Britannian markkinoilta saanut olemattomat tuotot.

Miksi Yhdysvallat on tuottanut niin vahvasti?

Selitykseksi on tarjottu kahta seikkaa, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Yhdysvalloissa Reutersin tutkimuksen mukaan kannustetaan tutkimukseen ja tuotekehittelyyn Eurooppaa enemmän. Tämä taas on johtanut laajempaan innovointiin ja sitä kautta selvästi parempaan pääoman tuottoon. Eurooppa on jättänyt mm. globaalin verkkokaupan, hakukonemainonnan, matkapuhelimet ja internetin tarjoamat uudet liiketoiminnat Yhdysvalloille, Korealle ja Kiinalle.

Suomi ja Eurooppa parantanut viime aikoina –  käänne vai tilapäinen pomppu?

Yhdysvallat on tänäkin vuonna tuottanut maailman osakemarkkinoiden keskiarvoa paremmin ja hieman myös Eurooppa paremmin, mutta ero Eurooppaan on kaventunut. Iso-Britannia on päässyt lähelle Euroopan keskituottoa (18% vuodessa). Edukseen Euroopasta erottuvat (Ranska 39% vuodessa), Suomi (44%), Ruotsi (37%) ja Tanska (39%). En käynyt läpi ihan kaikkia markkinoita, mutta Suomi on näyttäisi olevan maailman ykkönen vuoden tähtäimellä ja tämän vuoden alusta lukien.

Entä jatkossa – Nordean näkemys

Lainaan tässä Nordean eiliselle päivättyä viikkoraporttia. Se ei kuitenkaan juuri eroa muiden varainhoitajien näkemyksistä. Olennaista näkemyksissä on korkomarkkinoiden heikko tuottoa. Ainoastaan riskipitoiset yrityslainat ovat tuottaneet kohtalaisesti (8,5% vuodessa) viime aikoina. Niidenkin tuottokehitys näyttäisi olevan laskevaa.

”Vaikka osakemarkkinoilta on tänä vuonna saatu jo reilusti tavanomaista paremmat tuotot, uskomme suunnan pitävän myös syksyllä. Yritysten tuloskunto jatkaa vahvana ja talouden veto pitää, vaikka molempien tahti hiipuukin huippukierroksilta. Kesän aikana nähty valtionlainakorkojen lasku on tehnyt osakkeista entistä houkuttelevampia, kun hyviä vaihtoehtoja ei juuri ole. Pidämme osakkeet ylipainossa sijoitussuosituksissamme.”

”Osakealueista suosimme yhä Eurooppaa. Vanhan mantereen talous on kiihdytyskaistalla ja yritysten näkymät hyvät. Näistä syistä tulosnäkymät ovat myös hyvässä nosteessa. Arvostuskin on melko houkutteleva erityisesti kasvunäkymiin suhteutettuna.” 

Eurooppa hyvissä asemissa tulevaisuuden kasvuun nähden

Tulevaisuuden kasvuajuriksi on ennustettu hiilineutraalisuusvaatimusta. Näillä markkinoilla Eurooppa on varsin hyvissä asemissa. Tuulivoimateollisuudessa eurooppalaisilla yrityksillä (mm. Vestas, Siemens Gamesa, Nordex) on johtava asema. Sähköautoissa Teslan etumatka supistunee europpalaisten merkkien mittavien investointiohjelmien ansiosta. Lämpöpumpuissa on merkittäviä eurooppalaisia toimijoita (esim. Nibe ja Viessmann) vaikka Yhdysvaltain (Carrier) ja Japanin (Panasonic, Toshiba) asema onkin vahva. Aurinkoenergia sen sijaan näyttää olevan aasialaisten yritysten hallinnassa.

Suomen ylpeys vihreän teollisuuden saralla on tietenkin Neste, mutta käytännössä kaikki isot suomalaisyritykset hakevat osaansa tästä kasvuajurista.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu