Suomi on jo taantumassa ja deflaatiossa

EKP päätyi vielä eilen nostamaan korkojaan, koska euroalueella inflaatio on osoittautunut sitkeäksi. Suomessa on toisin. Yrittäjien ekonomisti Juhana Brotherus totesikin eilen Suomen olevan jo deflaatiossa. Sama on todettavissa myös Tilastokeskuksen aineistosta.

Ekonomisti: Suomessa on deflaatio – Tätä se tarkoittaa (iltalehti.fi)

Ruoan hinta on myös ollut laskussa keväästä lähtien ja asumisen hinta on kääntynyt laskuun.

Vielä jyrkemmässä laskussa on vienti- ja tuontihinnat. Tullin heinäkuun tilastojen mukaan vientihinnat laskivat vuositasolla 9,1% ja tuontihinnat 11,6%.

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto heinäkuussa 2023 – Tulli

Taantuma

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos kirjoitti toissapäivänä:

Suomen talous vajoaa tänä vuonna taantumaan, ja kasvu on ensi vuonnakin kituliasta. Ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5% ja kasvaa ensi vuonna 0,5%. Taloutta vetävät alaspäin korkojen nopea nousu, rakentamisen romahdus, työttömyyden kasvu ja hiipuva yksityinen kulutus. Suhdanteen heikkeneminen vähentää valtion verotuloja ja kasvattaa sosiaaliturvamenoja. Valtiontalouden alijäämää kasvattavat hyvinvointialueiden ja T&K-menojen rahoituksen lisääntyminen, korkomenojen nousu sekä veronalennukset. Investoinnit ovat laaja-alaisessa laskussa, ja erityisen syvässä ahdingossa on rakennusala, jolle hallituksen pitäisikin kohdistaa tarkkarajaisia tukitoimia. Laajamittaiseen elvytykseen ei kuitenkaan ole Suomessa syytä. Työllisyystilanne heikkenee, ja työllisyys laskee ensi vuonna lähes 50 000 henkilöllä. Lomautuksia tullaan käyttämään laajasti. Yksityinen kulutus hiipuu loppuvuotta kohti, kun talouden lisääntyvä epävarmuus ja heikentyvä työmarkkinatilanne vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen. Ostovoiman menetystä ei saada kirittyä kiinni vielä ensi vuodenkaan aikana.

Suomen Pankki vahvisti näkemyksen tänään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu