Suomi on jo taantumassa ja deflaatiossa
EKP päätyi vielä eilen nostamaan korkojaan, koska euroalueella inflaatio on osoittautunut sitkeäksi. Suomessa on toisin. Yrittäjien ekonomisti Juhana Brotherus totesikin eilen Suomen olevan jo deflaatiossa. Sama on todettavissa myös Tilastokeskuksen aineistosta.
Ekonomisti: Suomessa on deflaatio – Tätä se tarkoittaa (iltalehti.fi)
Ruoan hinta on myös ollut laskussa keväästä lähtien ja asumisen hinta on kääntynyt laskuun.
Vielä jyrkemmässä laskussa on vienti- ja tuontihinnat. Tullin heinäkuun tilastojen mukaan vientihinnat laskivat vuositasolla 9,1% ja tuontihinnat 11,6%.
Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto heinäkuussa 2023 – Tulli
Taantuma
Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos kirjoitti toissapäivänä:
Suomen talous vajoaa tänä vuonna taantumaan, ja kasvu on ensi vuonnakin kituliasta. Ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5% ja kasvaa ensi vuonna 0,5%. Taloutta vetävät alaspäin korkojen nopea nousu, rakentamisen romahdus, työttömyyden kasvu ja hiipuva yksityinen kulutus. Suhdanteen heikkeneminen vähentää valtion verotuloja ja kasvattaa sosiaaliturvamenoja. Valtiontalouden alijäämää kasvattavat hyvinvointialueiden ja T&K-menojen rahoituksen lisääntyminen, korkomenojen nousu sekä veronalennukset. Investoinnit ovat laaja-alaisessa laskussa, ja erityisen syvässä ahdingossa on rakennusala, jolle hallituksen pitäisikin kohdistaa tarkkarajaisia tukitoimia. Laajamittaiseen elvytykseen ei kuitenkaan ole Suomessa syytä. Työllisyystilanne heikkenee, ja työllisyys laskee ensi vuonna lähes 50 000 henkilöllä. Lomautuksia tullaan käyttämään laajasti. Yksityinen kulutus hiipuu loppuvuotta kohti, kun talouden lisääntyvä epävarmuus ja heikentyvä työmarkkinatilanne vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen. Ostovoiman menetystä ei saada kirittyä kiinni vielä ensi vuodenkaan aikana.
Suomen Pankki vahvisti näkemyksen tänään.
”Ostovoiman menetystä ei saada kirittyä kiinni vielä ensi vuodenkaan aikana.”
Tuo on oleellinen lause. Menoja ja tuloja pitää katsoa rinnakkain. Vaikka hinnat vähän laskisivatkin, niin tulot ovat laskeneet vielä enemmän. Suomessa talous tulee sakkaamaan, jonka johdosta monen tulot tippuvat entisestään. Tilanne näyttää todella huonolta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon riippuu EKP:n toiminnasta. Luultavasti kireä viritys jatkuu suomalaisesta näkökulmasta turhan pitkään. Suomessa korkojen nousu on välittynyt nopeammin talouteen, koska kotitalouksien korot on sidottu lyhyisiin korkoihin (3-12 kk euribor). Euroopassa yleisesti suositaan pidempiä korkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Taitavat suosia myös kiinteitä korkoja, joita meillä tarjonnallisista syistä on vähän. Meillä talouden rakenne on myös erilaista, koska olemme niin pieni talous. Täällä muutamalla vahvalla toimijalla per toimiala on valtaa toimia mielensä mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hirmuista tästä asiasta tekee se, ettei kasvua saada aikaiseksi huolimatta voimakkaasta velkaantumisesta jo v. 2008 lähtien. Mikä olisikaan tilanne ilman vuosittaista 10 miljardin euron velkainjektointia talouden rattaisiin ?
Ilmoita asiaton viesti
Injektion merkitystä nostaa vielä se että se asseleroi taloutta. Eli kokonaisvaikutus voi olla 90 miljardia kansantalouteen.
Voiko yli varojen elämistä jatkaa hamaan tulevaisuuteen? No ei voi, taloutemme on nyt rakennettu kestämättömälle pohjalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvua ei mainittavasti ole ollut vuoden 2008 jälkeen, eikä taida uutta Nokiaa olla tulossa. Verotus on korkealla tasolla ja valtio velkaantuu jatkuvasti tästä eteenkinpäin. Olemme jääneet jatkuvasti jälkeen pohjoismaisista naapureista sitten vuoden 2008. Eikö tähän ole mitään ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on ongelmallisinta se että huolimatta yhdestä maailman korkeimmista verotuksista valtio velkaantuu yhä vain lisää.
Veronkorotuksilla ei velkaantumista voida hoitaa koska se iskee omaan nilkkaan. Vähentää ostvoimaa, lisää työttömyyttä joka edelleen on kestämättömän korkea, lisää työttömyyden hoitokuluja ja vähentää valtion verotuloja.
Tämä kaikki on seurausta sosialistien: SDP, Kommunistit, Vihreä, harjoittamasta sosiaalippulismista. On luvattu ennen vaaleja kaikkea hyvää kaikille jotta kannatus ei laskisi. Sitten toteutettu mahdottmia nk. uudistuksia lähes kaikilla yhteiskunnan alilla täysin välittämättä siitä että me, veronmaksajat maksamme kaiken. On ollut helppo luvata ja toteuttaa kun rahat on otettu toisten taskuista.
Verrokkimaat, Pohjoismaat, lyhentävät valtionvelkaansa, alentavat veroja ja niillä menee hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ongelma on se, että EKP:n toimenpiteet määrittyvät paljolti isojen euromaiden tilanteen mukaisesti, joissa inflaatio on yhä korkea.
Lisäksi esim. saksalainen rakastaa korkeita korkoja koska mm. eläkerahastojen tuotto on eri tavalla sidottu korkotuottoihin kuin Suomessa tai Ruotsissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä inflaatiota pidetään (melko) hyvänä ja revalvaatiota huonona.
Itse näkisin sen säästäjien palkitsemisena sillä tavoin että eurolla saa enemmän kuin ennen. Mm. kun asunnot ja kaikki halpenee, tapahtuu revalvaatiota.
Ei tiedä vaikka kahvikupillisen saisi vielä eurolla niin kuin monissa muissa euromaissa.
Tuottajan kannalta tilanne ei ole ihan kiva sillä leijonanosa menee Suomessa veroihin ja niihin velvoitteisiin joita yhteiskunta on kasannut kahvikupinkin tuottajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta inflaatio on luonnollinen tila, koska ihmiset yleensä haluavat enemmän. Tämä saa aikaan hintojen korotuksia ja palkkojen korotuksia. Deflaatio on merkki siitä, että tavara ei mene kaupaksi ja työntekijät eivät uskalla pyytää palkankorotuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä. Inflaatiota ei esiintynyt satoihin vuosiin, jonka tähden mm. kaunokirjallisuudessa saatettiin kertoa romaanihenkilön tulot puntina tai frangeina.
Tavasta luovuttiin kun siirryttiin talouteen jossa inflaatio on ”luonnollinen asia”.
Tsekkaa vaikka Piketty, hänellä on tästä pitkähkö esitys.
Ilmoita asiaton viesti
Tulin eilen Saksan kautta Puolan reissulta (viimeksi kävin samalla alueella -Poznan – 4 vuotta sitten). Nelikaistainen todella suora ja esteetön moottoritie molempiin suuntiin veti hyvin jatkuvista rekkajonoista huolimatta. Positiivinen muutos mm. rakentamisen suhteen oli jopa silmiinpistävää. Työn tekeminen on arvossaan. Eikä näytä olevan ikärasismia. Koko maan työttömyysaste on 5 %:n liepeillä (Tsekeissä, jossa kävin 5 vuotta tuosta puolet). Ilman Ukrainasta saatavaa työvoimaa (teollisuudessakin paljon naisia) tilanne ainakin noilla alueilla missä kävin, olisi vaikeaa mittavista automaatio-investoinneista huolimatta. Noitten maitten (mm. Puola, Tsekki, Slovakia, Slovenia ja Baltian maatkin) EU-rahoilla tuettu kehitys on mielestäni sikäli hyvin hanskassa, että voivat muutaman vuoden kuluttua olla nettomaksajia. Suomi siirtyy tätä menoa ripeään tahtiin nettosaajaksi. Itse kannattaisin mieluummin vaihtoehtoa, jossa olisimme (lievästi) nettomaksajia, koska elämme ulkomaan kaupasta. Me emme maantieteelliselle asemalle mitään mahda ja logistiikan merkitys tulee entisestään voimistumaan. Onneksi meillä on omavaraisuutta mm. metsän ja mineraalien osalta. Ja sinällään teollisuuden verkostot erityisesti Keski-Eurooppaan, Ruotsiin, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin varsin hyvässä kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Britit näyttävät pärjäävän aivan hyvin verraten EU: n valtavetureihin Saksaan ja Ranskaan brexitin jälkeenkin.😁
Ilmoita asiaton viesti
LONDON, July 13 (Reuters) – Britain’s public debt could surge to more than 300% of annual economic output by the 2070s, up from about 100% now, and the government is not taking measures to make big changes in the short term, the government’s budget forecasters said.
The Office for Budget Responsibility said challenges from an ageing society, climate change and geopolitical tensions were already posing big fiscal risks.
Onko arvoisa kommentaattori seurannut Iso-Britannian velkaantumisen kehitystä esim. suhteessa Ranskan ja Saksan velkaantumisvauhtiin? Brexitin jälkeen? Entä asemaan G7 joukossa jossa UK oli ykkönen ennen Brexitiä? Brexit oli ja on epäonnistunut projekti. Mm. Puola ja Tsekki keräävät nyt hedelmiä Euroopan kehityksestä Brexitin ansiosta. Olisin mielelläni nähnyt Iso-Britannian olevan osa Euroopan Unionia. Brittiläisen elinkeinoelämän näkemystä arvostaen. Tarkastellaan asiaa taas kolmen vuoden kuluttua vaikkapa suhteessa Ranskaan ja Saksaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jep jep… Ranskan julkinen velka on paisunut 2.000.000.000.000 eurolla varsin lyhyellä aikaa. Siinä on sinulle oikein hieno mallimaa taloudenhoidossa.
Saksan tulevaisuus teollisuuksineen näyttää todella synkältä Kiinan ja Yhdysvaltojen puristuksissa. Nyt ei enää auta edes autonvalmistajien järjestelmällinen huijaus testattaessa päästöjä pakoputkenpäistä. Tähän päälle vielä koko Euroopan energiamarkkinat lopulta sekoittanut sekoilu venäläisen maakaasun verirahoin.
Molemmat mallimaasi Saksa ja Ranska ovat olleet mitä ovat Ukrainan asiassa v. 2022 helmikuusta lähtien. Britannia on tässäkin ollut täysin toista maata jo Euroopan turvallisuudenkin kannalta.
Unet, unelmat ja utopiansa kullakin todellisuuden esteenä.
Ilmoita asiaton viesti
Omituinen höpöttäjä. Ei ole mallimaata vaan seuraan (olen seurannut noin 15 vuotta) varsin laajasti monen Suomelle ja Hollannille tärkeän vientimaan kehitystä. Erityisalueet rakentaminen ja metalliteollisuus. Erityisseurannassa Hollannin, Suomen ja Ruotsin lisäksi tällä hetkellä ovat Espanja, Ranska, Saksa, Puola ja Iso-Britannia. Mitä noihin velkaantumisiin tulee niin kertavilkaisulla näytti Ranskan valtion velka olevan 2950… ja UK:n 2540….Velkakehitys Ranskalla vuoden 2016 98%:sta tasolle 111,6% vuonna 2022. Iso-Britannialla samat vuodet tasolta 82,9% tasolle 100,6%. Saksalla vastaava prosenttikehitys 69% (2016) tasolle 66,3% (2022). Brexit mursi UK:n hyvän kehityskaaren selän. Tämä ei ole minun mielipiteeni vaan tulee brittiläisen yritysmaailman suusta yhä useammin. Työmatkailu muuten avartaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olet omituinen höpöttäjä, jolla on levy hirttänyt päälle. Tutustuisit paremmin Ranskan velkaantumiseen v. 2008 jälkeen pelkkien oletusten sijaan.
Tietoa löydät vaikka EKP: n ja Komission makrotaloustilastoista. Ranskan julkinen velka on nyt jo reilusti yli 3 biljoonaa euroa ja kasvaa vauhdilla edelleenkin. Viis mistään vakaus- ja kasvusopimuksista. Ranska on väistämättä seuraava EU: n ja rahaliiton Italia.
Britannialla on muuten oma valuutta, jota et voi suoraan verrata EMU: n torvelointiin.
PS. Ja Saksa on muuten stagnaatiossa nyt v. 2023.
Ilmoita asiaton viesti
Paukut on tuhlattu hyvänä aikana ja kun tulee huonot ajat, ei ole enää mistä ottaa. Esim. Ruotsi kykenee lisäämään julkista kulutusta nyt kun tarvitaan, koska Ruotsin talous ei ole ylivelkaantunut.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Esimerkkinä tästä kun täällä Lahdessa uutisoitiin että vesilaitos, Lahti Aqua tekee hyvän tuloksen ja odotettavissa on jättiosingot kaupungille.
Osoittautui että nuo jättisoingot ovat kokonaista 1,2 milj. Siis peanuts.
Välittömästi alettiin kuitenkin pohtimaan mitä noilla rahoilla tehtäisiin.
Ei siis mitään tajua taloudesta.
Ilmoita asiaton viesti