Taistelu valuutan vahvistumista vastaan
Tälläkin kirjoitusalustalla on nähty huolestuneita puheenvuoroja euron vahvistumisesta. Otan asiaan hiukan poikkeavan näkemyksen.
Euron arvo suhteessa dollariin on varsin lähellä valuutan aloitusajankohtaa. Vuosien mittaan heilumista on kuitenkin ollut melkoisesti. Korkeimmillaan Euro kävi 1,6 dollarin tasalla vuonna 2008 Subprime -luottokriisin seurauksena.
Pohjia taas on kolkuteltu vuosina 2015, 2017 noin 1,05 dollarin tasolla. Vuonna 2020 käytiin taas melko lähellä näitä lukemia. Syinä pohjakosketuksiin on ollut erilaiset eurokriisit ja niihin liittyvät EKP:n kevennystoimet.
Nyt euron arvo on vakiintunut noin 1,2 dollarin tasolle, joka mm. OP:n arvion mukaan vastaa valuuttojen ostovoimapariteettia melko hyvin.
Euroa on viime vuoden pohjista nostanut erityisesti positiivinen kehitys euroalueella ja kyky sopia yhteisistä elvytystoimista. Mikäli euron nousu jatkuu, se muodostaa jossain vaiheessa esteen euroalueen elpymiselle. Yksi mahdollinen ajuri nousun vahvistumiselle saattaa olla Italia. Mikäli Mario Draghi saa runnattua läpi uskottavan budjetin ja talouden uudistusohjelman, euro saattaa kääntyä uuteen nousuun. Tätä saattaa vahvistaa myös Yhdysvaltain uudet elvytysohjelmat ja niihin liittyvät rahapoliittiset kevennykset.
Lisäpotkua vahvistumiselle saattaa antaa Yhdysvaltain rakenteellinen kauppataseen alijäämä, jota on jatkunut yhtäjaksoisesti neljännesvuosisadan ajan. Euroalueen kauppatase on kokonaisuutena positiivinen.
Miten taistella valuutan vahvistumista vastaan?
Vuosituhannen alussa Sveitsin frangi vahvistui voimakkaasti dollaria vastaan. Sittemmin valuuttojen suhde on ollut huomattavasti vakaampi. Viime vuonna Sveitsin valuuttainterventiot nousivat huippuunsa, kun valuutan perinteinen turvasatama-asema vahvistui.
Swiss National Bank FX interventions at three-year high, data indicates | Reuters
Mielenkiintoista tässä on tapa, jolla Sveitsi tekee valuuttainterventionsa. Se ostaa yhdysvaltalaisia osakkeita vasta printatulla rahalla. Keskuspankki saa siis vaihdettua bittinsä reaaliomaisuuteen, joka tuottaa osinkoja vuosikymmeniä (tai -satoja) eteenpäin. Melko hyvä liike?
Ja tässä ei ole kyse pikkurahoista. Yksistään Applen osakkeita Sveitsin keskupankki omistaa 8,5 miljardin dollarin edestä. Omistusten arvo viime vuoden marraskuussa oli yhteensä 127 mrd. dollaria.
Swiss National Bank Top Holdings 13F Filings (holdingschannel.com)
Sveitsin esimerkki osoittaa, ettei euron mahdollisesta vahvistumisesta kannata olla huolissaan. Keinoja löytyy ja ne voivat parhaimmillaan olla hyvinkin kannattavia.
Sveitsi on toiminut erinomaisesti. Ei ole EU:n jäsen, ja sillä on oma valuutta.
Kuitenkin saanut neuvoteltua itsensä Euroopan vapaakauppa-alueeseen ja Schengenin vapaan liikkuvuuuden soppariin.
Sveitsi on puolueeton maa, ja sen politiikot ovat olleet todella taitavia ja pitäneet kansansa puolta.
Siellä on sallittu suora demokratia, kansanäänestyksillä.
Ei ihme että Sveitsi onkin mailman kilpailukykyisin maa.
Kateeksi käy viisautta jota siellä riittää päättäjillä
Ilmoita asiaton viesti
Täysin totta, mutta kannattaa muistaa Sveitsin maksavan sisämarkkinoille pääsystä useimpia EU-maita enemmän. Mutta heillä on toki siihen varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi, ettei Suomella ole samanlaisia eväitä hoitaa arvonnousua kuin Sveitsillä. Suomelle euron liiallinen arvonnousu on kuolemaksi, koska mm. metsäteollisuus menettää kilpailukykynsä vaikkapa Ruotsiin verrattuna tai telakkateollisuus EU:n ulkopuolisia telakoita vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi EKP:llä ei olisi samanlaisia mahdollisuuksia puuttua valuutan arvonnousuun kuin Sveitsin Keskuspankilla? Euroja vaan liikkeelle ja niillä ostetaan dollareita. Näinhän on valuutan vahvistumista hidastettu vuosikymmenet.
Se mikä erottaa Sveitsin toimet edukseen, on sijoittaminen omaisuuteen, jonka arvon voi odottaa nousevan pitkällä aikavälillä. Perinteisellä tavalla toimittaessa olisi ostettu amerikkalaisia velkakirjoja. Eli frangimuotoista bittirahaa olisi vaihdettu dollarimuotoiseksi bittirahaksi. Nyt saatiin tuottavaa reaaliomaisuutta sen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsissä on viisaita päättäjiä. Toivottavasti EU ottaa oppia sieltäpäin. Sveitsin sijanti keskellä Eurooppaa myös mahdollistaa sen itsenäisyyden. Suomen tilanne on toinen, sillä sijantimme kartalla on huonompi.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsin etuna on myös korkean jalostusarvon tuotteet. Kolmannes viennistä on lääkkeitä (Novartis ja Roche ovat maailman suurimpia yrityksiä ja Euroopan tasolla kolmen arvokkaimman joukossa).
Toinen iso teollisuuden haara on arvokkaat kellot.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysten on melko vaikea olla huolestumasta Euron vahvistumisesta.
Dollarikaupoissa yritysten voitto Suomessa riippuu siitä, mikä tuo kurssi on.!
Yritys ei voi tehdä vientikauppaa pitkään tappiolla, eikä yrityksillä ole reservissä omia pääomia, joilla se voisi tehdä tuottavia sijoituksia mihinkään kohteisiin sijoitusmarkkinoilla. Pankkien sijoitukset eivät auta yrityksiä!
Yrityksen on pakko tehdä tarjouskauppaa euron ulkopuolisiin vientikohteisiin hinnoilla, joilla sille jää jotain käteen USD tulot euroiksi muutettuna täällä Suomessa, joten EUR vahvistuessa, yrityksen on pakko yrittää nostaa tarjoushintojaan saadakseen tuottoa.
Monen yrityksen vientimahdollisuudet EUR ulkopuolisiin maihin on nyt jo vaikeuksissa – hävitään kilpailussa ja vanhatkin ostajat ihmettelevät, miksi he eivät enää saa entisillä hinnoilla Suomesta tuotteita!
Kyllä tuo toukokuusta 2020 kurssinousu on nyt jo niin merkittävä, että moni yritys Suomessa hyytyy siihen. (1,08 — 1,21 ) Noin merkittävä nousu on menelle vientiyritykselle liikaa.
Tämä valitettavasti koskee kaikkien Euromaiden vientimahdollisuuksia. Myös Saksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä viime vuoden lopun vahvistuminen oli paluuta erittäin heikosta normaalitasolle. Ongelmia kohdataan, jos vahvistuminen jatkuu. Erityisesti ongelmia kohtaavat yritykset, joiden raaka-aineetkin ostetaan euroissa (esim. metsäteollisuus) ja lopputuotteet myydään euroalueen ulkopuolelle.
Työkaluja kuitenkin löytyy keskuspankilta ja niitä varmasti käytetään. Mutta osataanko käyttää yhtä järkevästi kuin Sveitsin keskuspankki?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka tuota ollaan sveitsiltä toistaiseksi katsottu läpi sormien, kun kansa on periaatteessa niin varakas, että voivat lainata keskuspankilleen rahaa ja toisaalta kuitenkin pieni, niin ei se taitaisi läpi mennä jos ekp alkaisi noin toimia tai fed.
Euroalueen kärkimaille toi 1.2 usd taso lienee ok, mutta tällä suomelle se taitaa olla liian korkea, mutta se on asia erikseen.
Se taitaa olla ehkä hieman turhan toiveikasta ajattelua, että supermario saisi tarpeeksi tulonsiirtoja maahansa vähemmän velkaisilta revittyä, siis siinä määrin, että taittaisivat velkaantumisensa.
Varsinkaan kun nyt ylivelkaantuu kovaa tahtia lähes kaikki.
Tämä yksi elpymisväline ei korjaa mitään ongelmaa ja kun toista aletaan supermarion kanssa huseeraamaan, niin se voi olla, että vaikka Suomi todennäköisesti siihenkin suostuisi, koska uutisissa sanottiin, että se on hyvä, niin nuuka nelikko ei enää suostu ja siinä kohtaa olisin enemmän huolissani koko euron olemassaolosta, kun sen arvon noususta.
Ilmoita asiaton viesti
Koska euroalueen kauppatase (ja vaihtotase) on ylijäämäinen, valuutalla on enemmän paineita vahvistua kuin heikentyä. Euroa on painanut vuodesta 2014 nimenomaan Etelä-Euroopan velkahaasteet. Italia on näistä isona taloutena merkittävin.
Italia oli ennen koronakriisiä vientiylijäämäinen ja valtiontalous oli perusylijäämäinen (eli ylijäämäinen ennen korkomenoja). Suuret korkomenot painoivat valtiontalouden pakkaselle.
Nyt korkomenot ovat laskeneet ja laskevat pikkuhiljaa luottamuksen samalla kasvaessa. Korkomenot laskevat asteittain, kun vanhoja korkeakorkoisia maksetaan pois ja korvataan matalakorkoisilla.
Korkomenoja on myös laskenut EKP:n aktiiviset toimet. Elpymisvälineen vaikutus on pienempi, mutta Italian kannalta oikean suuntainen.
Euroopan pankkisektori on myös edennyt saneerauksessaan. Järjestelemättömien luottojen määrä on vähentynyt ja esimerkiksi Deutsche Bank palautui voitolliseksi.
Italian tilanteen koheneminen yhdessä pankkisektorin kunnon tervehtymisen kanssa saattaa aiheuttaa nousupaineita eurolle. Aika näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
”Euroa on painanut vuodesta 2014 nimenomaan Etelä-Euroopan velkahaasteet. Italia on näistä isona taloutena merkittävin.”
Kyllä se asiaa juuri tuolloin seuranneena alkoi tuo raju euron pudotus juuri siitä, kun 2014 Draghi ensimmäisen kerran vakuuttavasti toi esiin tuon ekp elvytyksen aloittamisen. Vaikutus alkoi välittömästi, vaikka itse elvytys alkoi myöhemmin. Ihan sama kun yt sanotaan elpymisvälineen heti rauhoitettua markkinoita, vaikka ei vielä tietoakaan koko paketin toimeenpanosta.
https://www.salkunrakentaja.fi/2015/01/euron-arvo-saattaa-laskea-yhteen-dollariin/
”Nyt korkomenot ovat laskeneet ja laskevat pikkuhiljaa luottamuksen samalla kasvaessa. Korkomenot laskevat asteittain, kun vanhoja korkeakorkoisia maksetaan pois ja korvataan matalakorkoisilla.
Korkomenoja on myös laskenut EKP:n aktiiviset toimet. Elpymisvälineen vaikutus on pienempi, mutta Italian kannalta oikean suuntainen.”
Ne italian korot voivat nousta aivan yhtä nopeasti kun laskikin ja näin voi käydä ja varmasti käykin viimeistään silloin kun aletaan ihan vakavissaan seuraavaa pakettia kyhätä ja johon nuukanelikko ei enää ole tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Aihetta sivuten, niin mikäs toi GBP tilanne on, kun on vahvistunut jonkun aikaa suhteessa EUR?
En ole aiheesta nähny uutisia, kun en ole ulkomaisia viimeaikoina lukenut.
Mikä sitä nostaa ja mitä luulet miten kauan antavat vahvistua?
Ilmoita asiaton viesti