Taistelu valuutan vahvistumista vastaan

Tälläkin kirjoitusalustalla on nähty huolestuneita puheenvuoroja euron vahvistumisesta. Otan asiaan hiukan poikkeavan näkemyksen.

Euron arvo suhteessa dollariin on varsin lähellä valuutan aloitusajankohtaa. Vuosien mittaan heilumista on kuitenkin ollut melkoisesti. Korkeimmillaan Euro kävi 1,6 dollarin tasalla vuonna 2008 Subprime -luottokriisin seurauksena.

Pohjia taas on kolkuteltu vuosina 2015, 2017 noin 1,05 dollarin tasolla. Vuonna 2020 käytiin taas melko lähellä näitä lukemia. Syinä pohjakosketuksiin on ollut erilaiset eurokriisit ja niihin liittyvät EKP:n kevennystoimet.

Nyt euron arvo on vakiintunut noin 1,2 dollarin tasolle, joka mm. OP:n arvion mukaan vastaa valuuttojen ostovoimapariteettia melko hyvin.

 

Euroa on viime vuoden pohjista nostanut erityisesti positiivinen kehitys euroalueella ja kyky sopia yhteisistä elvytystoimista. Mikäli euron nousu jatkuu, se muodostaa jossain vaiheessa esteen euroalueen elpymiselle. Yksi mahdollinen ajuri nousun vahvistumiselle saattaa olla Italia. Mikäli Mario Draghi saa runnattua läpi uskottavan budjetin ja talouden uudistusohjelman, euro saattaa kääntyä uuteen nousuun. Tätä saattaa vahvistaa myös Yhdysvaltain uudet elvytysohjelmat ja niihin liittyvät rahapoliittiset kevennykset.

Lisäpotkua vahvistumiselle saattaa antaa Yhdysvaltain rakenteellinen kauppataseen alijäämä, jota on jatkunut yhtäjaksoisesti neljännesvuosisadan ajan. Euroalueen kauppatase on kokonaisuutena positiivinen.

 

Miten taistella valuutan vahvistumista vastaan?

 

Vuosituhannen alussa Sveitsin frangi vahvistui voimakkaasti dollaria vastaan. Sittemmin valuuttojen suhde on ollut huomattavasti vakaampi. Viime vuonna Sveitsin valuuttainterventiot nousivat huippuunsa, kun valuutan perinteinen turvasatama-asema vahvistui.

Swiss National Bank FX interventions at three-year high, data indicates | Reuters

Mielenkiintoista tässä on tapa, jolla Sveitsi tekee valuuttainterventionsa. Se ostaa yhdysvaltalaisia osakkeita vasta printatulla rahalla. Keskuspankki saa siis vaihdettua bittinsä reaaliomaisuuteen, joka tuottaa osinkoja vuosikymmeniä (tai -satoja) eteenpäin. Melko hyvä liike?

Ja tässä ei ole kyse pikkurahoista. Yksistään Applen osakkeita Sveitsin keskupankki omistaa 8,5 miljardin dollarin edestä. Omistusten arvo viime vuoden marraskuussa oli yhteensä 127 mrd. dollaria.

Swiss National Bank Top Holdings 13F Filings (holdingschannel.com)

Sveitsin esimerkki osoittaa, ettei euron mahdollisesta vahvistumisesta kannata olla huolissaan. Keinoja löytyy ja ne voivat parhaimmillaan olla hyvinkin kannattavia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu