Tanskan veromalli

SDP on muistuttanut, että Tanskan veroasteella julkinen talous olisi Suomessa tasapainossa. Tanskan veroaste on Veronmaksajien keskusliiton mukaan OECD-maiden korkein ja 3,9 prosenttiyksikköä Suomea korkeampi.

Väite on täysin spekulatiivinen. Paraskaan ekonomisti ei osaa arvioida, miten valtiontalous tai kansantalous reagoisi isoihin veronkorotuksiin. Veronkorotukset leikkaisivat ostovoimaa ja pahimmillaan myös vähentäisivät työhaluja ja investointeja.

EK:n  pääekonomisti Penna Urrila myös muistutti, että Tanskassa verotus on kireämpää erityisesti pieni- ja keskituloisilla, sillä Tanskassa arvonlisäveroprosentti on 25% koskien myös mm. elintarvikkeita. Lisäksi autovero on Tanskassa korkea.

Elinkeinorakenteissa isot erot

Alla olevassa kuvakaappauksessa on Suomen, Ruotsin ja Tanskan suurimmat yhtiöt (OMX Nordic 40 -indeksi). Tanskan arvokkain yhtiö Novo Nordisk on markkina-arvoltaan selvästi arvokkaampi kuin Suomen 25 suurinta yhtiötä yhteensä.

Novo Nordisk on Euroopan toiseksi arvokkain yhtiö siksi, että se ei kohtaa samanlaista kilpailua kuin suomalaiset metsä- ja konepajayritykset. Novo Nordiskin liikevoittomarginaali on noin 42%, kun suomalaisten suuryritysten marginaalit ovat yleisesti noin 8-15%.

Novo Nordisk vetää erittäin kilpailukykyistä ja tuottavaa terveysklusteria, jonka kannattavuus ja tuottavuus on yleisestikin loistava. Ainakin suurelta osin juuri tästä syystä tanskalaisten ansiotaso on parempi ja ostovoima hyvä huolimatta korkeammista veroista.

Jos ostovoimasta haluttaisiin pitää kiinni, verojen korotukset pakottaisivat nostamaan palkkatasoa kautta linjan. Tämä taas näkyisi kansallisessa kilpailukyvyssä ja saisi aikaan teollisuuden ulosliputusta ja talouden kuihtumista.

Suomessa on jo nyt OECD-maiden viidenneksi korkein veroaste. Kaikissa tilastoissa ei ole pakko tavoitella ykköspaikkaa.

 

 

 

Veroaste – Veronmaksajain Keskusliitto ry (veronmaksajat.fi)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu