Tartunta leviää finanssialalla Euroopassa
Kirjoitin maanantaina, että Yhdysvaltain viranomaiset lopettivat finanssikriisin alkuunsa. Muutaman tunnin kuluttua täytyi lisätä otsikkoon, että tai ainakin yrittivät. No ei se tainnut mennä ihan niin kuin Strömsössä.
Tänään
Credit Suisse -20,86% (klo 12.33 Suomen aikaa). Viime vuoden vuosikertomus on juuri saatu verkkoon ja pääomien ulosvirtaus on hidastunut merkittävästi. Pääsyy tämän päivän laskuun lienee se, että yhtiön suurin osakkeenomistaja Saudi National Bank kertoi, että mikäli pelastusta tarvitaan, he eivät ole mukana.
Credit Suissen tase on ”vain” hieman yli 500 miljardia
Societe Generale -9,5% Ei erityistä uutisointia tänään. Tase 1.486 mrd.
Bank of Ireland – 9,7% Ei erityistä uutisointia. Tase 155 mrd.
BNP Paribas – 8,8% Ei erityistä uutisointia. Tase 2.666 mrd.
https://www.hs.fi/talous/art-2000009454291.html
Meillä vastaava ei ole mahdollista. Taas syötetään pajunköyttä, sillä kun nostoja aletaan tehdä riittävästi, niin ongelmissa ne ovat meidänkin pankit.
Ilmoita asiaton viesti
Nordea – 5,26 % tällä hetkellä. Credit Suisse on suurin piirtein Nordean kokoinen pankki.
Ilmoita asiaton viesti
Nordeaa salkkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tein eilen päätöksen, että toistaiseksi en osta yhtään uutta pankkiosaketta. Vakuutusyhtiöitä eilen tankkasin.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein. Ellei halua poltaa rahaa, ja kukapa tolkuissaan oleva haluaisi. Keikka-aikaa eletään.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä Juhani muistat varmaan vanhan pörssiyhtiön Spondan, jonka Blackstone lunasti pörssistä muutama vuosi sitten?
En ole juuri nähnyt uutisointia tästä:
https://finance.yahoo.com/news/blackstone-defaults-531-million-nordic-140209893.html
Sponda siis jätti 531 miljoonan velat maksamatta ja vakuudet pankeille (Citigroup ja Morgan Stanley). USA:n lainsäädännön mukaan se on mahdollista.
Näitä voi tulla enemmänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan toki Spondan. Taitaa olla myös Itiksen omistaja.
Ei varmaan kannata nyt oikein ostaa vielä mitään. Finanssikriisi 2008 oli kyllä pelottava paikka mutta noihin aikoihin seurasin aktiivisesti markkinoita. Silloin kyllä sai loistavalla hinnalla hyviä yhtiöitö kun niitä jouduttiin pakkomyymään. UPM:n osakkeita sain hlvimmillaan n. 6€ /osake ja ne ovat edelleen salkussa 15 vuoden jälkeenkin. Osinkotuotto tuolle ostolle on hyvä. Saa nähdä millainen härdelli nyt tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin käsittämätöntä, että pankkijuustossa on niin paljon reikiä, kuin on. Osittain johtuu 2018 tehdyistä lobby-löystytyksistä, joihin poliittinen kenttä laveasti osallistui, paljastaen samalla tärkeät intressitaustansa.
Toisekseen, vuoden 2008 jälkeen alan instrumenttisetti on kehittynyt ja finessöitynyt. Terävät aivot ja laskimet kuumana muotoilleet. Ja jälkienhävittämispelissä edistytty edelleen. Lopulta ”kukaan ei häviä mitään, koska joillekin se on tehty mahdottomaksi”. Siis he itse tehneet, valvojat eivät valvo ja tarkastajat eivät tunne nykypeliä.
Ja auttajia hämää tämä, että yhä usempi huojupankki osuu ”välisarjaan”: ”liian iso kaatumaan” mutta ”liian iso pelastettavaksi”. Siinä ambulanssihenkilöstö seisoo tikkarit suorassa, miten nostaa norsu paareille.
Sitäpaitsi totuus pysyy: SVB:n pelastaminen antoi täysin väärän signaalin kentille: pelatkaa pojat, kyllä ”setä” pelastaa.
Ilmoita asiaton viesti
”SVB:n pelastaminen antoi täysin väärän signaalin kentille: pelatkaa pojat, kyllä ”setä” pelastaa.”
SVB Pankin osakkeenomistajat menettivät 16 miljardia eli 100% sijoituksistaan.
SVB Pankin asiakkaat sen sijaan pelastettiin. Tyypillinen SVB Pankin asiakas oli keskikokoinen (startup)-yritys, jonka tilillä oli 2 miljoonaa dollaria rahaa. Ne olivat tarkoitettu palkkojen ja muiden juoksevien kulujen rahoitukseen. Ilman tätä pelastusoperaatiota seurauksena olisi ollut järjetön joukkokonkurssi ja mahdollisesti muutaman tulevaisuuden Amazonin tai Googlen lopullinen tuho.
Hyvä, että edes asiakkaat pelastettiin, mutta kyllä itse pankkikin olisi voitu pelastaa toisella tavalla. Esim. samalla kaavalla kuin Credit Suisse tänään. Lupaamalla riittävästi likviditeettiä tarvittaessa. Silloin ei olisi tarvinnut ideologisista patsastelusyistä tuhota 16 miljardin varallisuutta lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Pankissa on kaksi osapuolta: osakkeenomistajat ja tallettajat.
On kaunista ajatella tallettajista kauniisti, mutta SVB:n tallettajat eivät olleet ”pulmusia” hekään. No, riskien maksimoijia, joilla monenlainen tausta, vaikkakin varsin samanalaisia yrittäjiä. Yhdysvaltalaisia selostuksia ja analyysejä on kiinnostava lukea. Aika paljon siellä nimenomaan kritisoidaan sitä signaalia, jonka tämä case antoi tallettaja-pelaajille.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan ettei Strömsö-paatti vajoa kokonaan pinnan alle.
Taisin Tommin edelliseen aiheen blogiin kirjoittaa, että sama syndrooma toistuu kerta toisensa jälkeen, vaikka joka kerran päättäjät ympäri maailmaa vannovat että ”nyt laitetaan lainsäädäntö ja valvonta kuntoon, ei koskaan enää”.
Annas olla kun menee vuosi tai vuosikymmen, syntyy mielipide että ”sääntely on liian tiukkaa, se haittaa bisnestä”. Ja taas päättäjät taipuvat muuttamaan pelisääntöjä niin että ahneiden olisi helpompi äkkirikastua.
Paskat tavallisista pitkän linjan säästäjistä ja sijoittajista.
Ja nämä jälkimmäiset kärsivät suhteessa synteihinsä eniten, kun menettävät sijoituksiaan ja säästöjään.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nyt USA:ssa puhutaan sääntelyn lisäämistä keskisuurissa pankeissa (tase 100-250 mrd. dollaria). Nurin menneet pankit sattuivat kokoluokaltaan tuohon väliin.
Euroopasta tuli tällainen tuore kommentti:
”Markets are wild. We move from the problems of American banks to those of European banks, first of all Credit Suisse,” said Carlo Franchini, head of institutional clients at Banca Ifigest in Milan.
”This is dragging lower the whole banking sector in Europe. The shares accelerated losses after the Saudis (commented) …I believe Credit Suisse’s crisis can be solved and the bank will not be let to go belly up,” Franchini said.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hätää; menneistä kriiseistä on opittu. Sen lisäksi maailmassa on niin runsaasti talousnobelisteja ynnä muuta ekonomistista viisautta, että lamat eivät uhkaa.
(Kuka uskoo?)
Ilmoita asiaton viesti
Kysyä ja pohtia sopii, pelaako tässä velkaantuneita länsimaita vastaan taustalla jotkut tahot maailmanpolitiikkaa ilmansuuntaan katsomatta.
Kriisi seuraa toistaan: pandemia ja sen alkuperä, Rysssän Ukrainaan hyökkäys, johdettu energiakriisi.. pankkikriisi ja keiden rahat/luotot..
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kuulostaa jo vähän liikaa salaliittoteorialta minun pirtaani.
Sen sijaan vanha sanonta on ”ei kahta ilman kolmatta”.
Itse laskin että Venäjä/energia oli jo kolmas:1. Trump, 2. Korona, 3. Venäjä. Mutta ehkä Trumpia ei lasketa…
Ilmoita asiaton viesti
Trump Organization sekä Jared Kustnerin perheen sijoitusyhtiöt olivat Signature Bankin (sen toisena konkurssiin menneen) asiakkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin voi olla, mutta markkinataloudessa on kyllä melkoisia mekanismeja ihan sisäänrakennettunakin. Ensimmäiseksi tulee mieleen osakkeilla shorttaajat ja/tai hedgerahastot.
Epäilemättä shorttaamalla painettiin Credit Suisse tänään 30% laskuun. Sitten joku alkoi ostaa osaketta ja shorttaajilla tuli kiire sulkea positioitaan. Kurssi nousi yli 20% päivän pohjista ja nyt taas mennään alas.
Osakkeen kurssivaihtelu tänään 1,55 – 2,29 tarkoittaa, että yhtiön markkina-arvo on vaihdellut 6 mrd. – 8,8 mrd välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti koskaan en unohda sitä, mitä tapahtui Bejingin kesä-olympiakisojen 8.2008 avajaisjuhlallisuuksien yhteydessä: venäläiset kysyivät kokolailla avoimesti kiinalaisilta: ravistellaanko vähän Wall Streetiä? Kiinalaiset vetäytyivät miettimään (kysyivät ylhäältä), ja tulivat kertomaan: Meillä on niin paljon pelissä että emme halua hemputtaa.
Nyt tilanne on toinen. Kiinakin voi nähdä, että se voi ottaa takkiin, mutta silti kannattaa, koska läntiset ottavat niin paljon pahemmin…
Tämä ei ole ennustukseni, vaan muistuma 15 vuoden takaa.
Silti ei ehkä ole varaa unohtaa:
Tuollainenkin ulottuvuus on olemassa. Enkä sano, että chinaeffect olisi Silicon Valley Bank -casessa mukana. He tekivät se ihan itse. Siksi houkutus tyrkätä jo häilyvää järjestelmää voi käydä ylivoimaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
The shareholders of banks should get hurt of banks don’t perform or do silly investments in bitcoins or fixed bonds in inflation times
Depositors here covered to $250,000 by FDIC insurance banks paid to Uncle Sam
Ilmoita asiaton viesti
Usually shareholders of banks get nothing but pain.
Ilmoita asiaton viesti
If that’s the case why invest ? Your own choice !
Goldman Sachs has been a good investment over the long term like also J P Morgan Chase.
Ilmoita asiaton viesti
Both companies you mentioned have been quite ok still losing to indexes. Wells Fargo and Citigroup has been much worse. Banks in Europe has been still worse: Deutsche Bank -71% for 10 year period and -93%.
Yes, own choice and not for me.
Ilmoita asiaton viesti
Halpaa velkarahaa veroparatiiseihin kauhoneet miljonäärit ja mafiosot ja sitä tarjonneet pankit pelastetaan taas veronmaksajien piikkiin. Veikkaan että Suomi osallistuu talkoisiin suhteellisesti enemmän kuin Italia.
Toivottavasti tämä ennusteeni ei toteudu mutta näinhän se EUssa perinteisesti menee.
Ilmoita asiaton viesti
Finanssialan toimari A. Ahosniemi sanoi heti alkuun itsestäänselvyyden: kun Euroopassa alkaa rytistä Suomenkin voimassaoleva 100.000 e talletussuoja on paperia. Kalliiksi tulee nämä pelit.
Ilmoita asiaton viesti
Juu… Mallioppilas Ranska on lisännyt julkista velkaansa vähällä aikaa yli 2 biljoonalla eurolla, eikä ranskalaisia kiinnosta eläkeiän nosto, vaikka talous on PA.
Marinin Suomi on samoilla linjoilla.
Itse jättäisin nyt asunnon oston lainarahalla kauas tuonnemmaksi aivan liiankin monesta syystä. Täässä seuraavassa talouskuprussa ei enää QE- ohjelmin selvitä kuukautta kauemmas.
Saksan helmikuun inflaatio taisi olla 8,9 % .
Cerdit Swissiä pelastetaan nyt aluksi 50 miljardin frangin keskuspankin tuin ja voi olla, että joitakin EMU- alueen pankkejan joudutaan tukemaan lähäpäivinä talletuspaon estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti