Tonni lisää kuussa

Ministeri Lintilä ehdotti sähkön hinnan nousun hillintää mahdollisesti sähkön arvonlisäveron tilapäisellä laskulla. Tämän lisäksi asumistukea olisi mahdollista nostaa.

Lintilä: Sähkön hinnannousua voisi kompensoida asumistuen nostolla (iltalehti.fi)

Arvonlisäveron 10 prosenttiyksikön lasku esim. 14 prosentin tasolle auttaisi toki jokaista sähkön käyttäjää hieman. Saattaisi käydä niin, että sähkölasku ei kuusinkertaistuisi vaan viisinkertaistuisi. Parempi kuin ei mitään.

Asumistuen nousu muutamalla kympillä varmasti auttaisi vuokralla asuvia jossain määrin. Saattaisi jopa käydä niin, että tällä kertaa asumistuen nousu ei menisi suoraan vuokriin vaan sähkölaskuihin.

Jopa tonni lisää kuussa

Energiakustannusten nousu saa aikaan kustannusten nousua myös epäsuorasti. Esimerkiksi kuljetuskustannukset nousevat. Samoin kaupan ja teollisuuden kustannukset. Ne on pakko siirtää hintoihin ainakin muutaman vuoden aikajänteellä.

Näiden lisäksi EKP puuhaa koron nostoa syyskuulle. Vaikka puhutaankin edelleen erittäin kohtuullisesta korkotasosta, asuntolainan korot nousevat lähivuosina totutusta selvästi. Ranskan keskuspankin johtaja Francois Villeroy de Galhau totesi viikonloppuna, että EKP on valmis nostamaan korkotason neutraalille tasolle, joka tarkoittaa 1-2% tasoa tai jopa sen yli.

Otetaanpa esimerkiksi kotitalous, jolla on omakotitalo, jonka sähkön kulutus on 25.000 kWh vuodessa. Samaisella kotitaloudella on 150.000 euroa asuntolainaa. Edullinen sähkösopimus katkeaa syksyllä ja sähkön hinta nousee 5 sentistä 30 senttiin kilowattitunnilta. Samaan aikaan korko nousee nollatasolta 2 prosenttiin.

 • Sähkön hinnan vaikutus 25 snt/kWh x 25.000 kWh = 6250 Euroa/v.
 • Koron nousun vaikutus 150.000 x 2% = 3000 Euroa/v.
 • YHTEENSÄ 9250 Eur/vuosi eli 770 euro per kk

Kyseessä ei ole mikään ääriesimerkki vaan melko tavallinen nuori omakotitalossa asuva perhe. Kovin paljoa ei tarvitse laskelman osatekijöitä muuttaa, että päädytään tonniin kuussa.

Kustannusten nousu saa aikaan taantuman, ehkä jopa laman

Ministerin tarjoamista ratkaisuista ei kovin paljoa esimerkkitapaukselle heru. Parhaimmillaan ehkä satanen kuussa. Muutoin asuntovelallinen perhe saa hakea talouden tasapainotuskeinonsa itse. Näitä voi olla esimerkiksi:

 • Asuntolainan maksuohjelman muutokset
 • Energiansäästötoimenpiteet
 • (Toisesta) autosta luopuminen
 • Lehtitilausten ja suoratoistopalveluiden vähentäminen
 • Ravintola- ja lounasruokalakäyntien vähentäminen, töihin eväät
 • Halvempien vaihtoehtojen etsiminen kaupassa
 • Vaateostosten harventaminen
 • Palveluiden vähentäminen (parturi, kuntosalit jne.)

Jokainen voi jatkaa listaa pidempään. Yhteistä monille näistä on, että ne edellyttävät kulutuksen vähentämistä. Kulutus taas pyörittää yhteiskuntaa ja julkista taloutta. Erityisesti palveluiden käytön vähentäminen lisää työttömyyttä ja julkisen talouden vajetta.

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu