Too big to fail

Muutaman päivän takaisten uutisten mukaan Iso-Britannian pankit eivät ole enää ”Too big to fail” eli uhka pankkijärjestelmälle kaatuessaan. Englannin keskuspankin mukaan pankit voidaan ajaa alas turvallisesti pitäen samalla elintärkeät palvelut auki. Osakkeenomistajat ja sijoittajat vastaavat kustannuksista veronmaksajien sijaan.

Tosin keskuspankki löysi vielä puutteita kolmessa pankissa: Lloyds, Standard Chartered ja HSBC.

”We do not believe that the failure of these institutions would now onwards require public money, and that, to me, is the critical plank of the too-big-to-fail policy,” BoE Governor Andrew Bailey told Britain’s parliament on Monday.

Tänään EKP:n suunnasta kuului saman suuntaisia kommentteja. Euroopan pankkiunionin eli SRB (Single Resolution Board) sanoi lisäävänsä paineita pankkien suuntaan, jotta mikään pankki ei olisi systeemiriski enää vuonna 2024. Edistystä on tapahtunut erityisesti suuremmissa pankeissa ja lisähuomiota tarvitsevat kohteet on tunnistettu.

EU edges closer to ending ’too-big-to-fail’ banks by 2024 | Nasdaq

UK banks no longer too big to fail, says BoE | Reuters

Miten korkojen nousu vaikuttaa huonojen luottojen määrään?

Olennaista järjestelmän toimimiselle on, että pankkien omien varojen määrä ja toiminnan kannattavuus ovat riittävät kattamaan huonojen luottojen riskit. Korkojen nousu nostaa pankkien kannattavuutta, mutta saattaa nostaa järjestelemättömien luottojen määrää  (NPL= Non-performing-loans).

Järjestelemättömät lainat ovat vakiintuneet noin 2,9% tasolle. Edes koronakriisi ei nostanut lukemaa merkittävästi.

Pankit ovat tehneet varmasti paljon töitä asian eteen, mutta minusta yksi seikka on ollut ratkaiseva: korkojen lasku lähelle nollaa. Määritelmällisesti laina on järjestelemätön, jos sen korkojakaan ei pystytä maksamaan. Lienee selvää, että olemattomia korkoja on helpompi maksaa kuin korkeita.

Euroopan suurin pankki taseella mitattuna on BNP Paribas, jonka tase ylittää 2.500 miljardia. Kymmenen suurimman pankin yhteenlaskettu tase on noin 16.000 miljardia eli lähes EU:n bruttokansantuotteen verran.

Nordean tase taas on noin 550 miljardia eli lähes kaksi kertaan Suomen bruttokansantuotteen verran.

50 Biggest European Banks by asset 2022 (insiderintelligence.com)

Espanjan pankkivero

Espanjalaisia pankkeja 50 suurimman eurooppalaispankin listalle mahtuu viisi. Santander on sijalla 4 noin 1.500 miljardin taseellaan. Espanja esitteli eilen idean tilapäisestä pankkiverosta, jolla kerättäisiin 1,5 mrd. euroa kompensoimaan kansalaisille kohonneita energiakustannuksia. Pankeille kohdistettu ylimääräinen vero luonnollisesti heikentää näiden kannattavuutta ja vakavaraisuutta.

Pankit ovat luonnollisesti poliitikoille mukava kohde, mutta onkohan vero järkevä tilanteessa, jossa energian hintojen nousu saattaa johtaa vakavaan taantumaan?

(MT Newswires) — Shares in Spanish banks Banco Santander (SAN) and Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) fell in US premarket trading Tuesday after Prime Minister Pedro Sanchez said Spain will introduce a temporary tax on financial institutions in light of rising interest rates and energy prices.

The proposed levy on financial firms is expected to be imposed in 2023 and 2024 and should bring in 1.5 billion euros ($1.51 billion) in revenues a year, according to media reports.

The new tax measure will also affect energy companies.

Banco Santander shares were down 6.2% in recent trading, while Banco Bilbao Vizcaya Argentaria shares lost 6.1%.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu