Tuliko suhdannekäänne? – Ristiriitaisia signaaleja teollisuudesta

Vuoden ensimmäisen kvartaalin talouskasvu yllätti positiivisesti ja parissa blogissa julistettiin jo taantuma päättyneeksi. Korkotaso on vakiintunut hieman viime vuotta loppua alemmalle tasolle ja odotuksissa on korkojen laskua syksylle.

Alenevat korot luonnollisesti helpottavat kotitalouksien tilannetta. Tästä huolimatta asuntomarkkinat ovat edelleen jäässä ja esimerkiksi uusien autojen rekisteröinnit laskivat alkuvuonna 12%, toisin kuin muualla Euroopassa.

Saadaanko teollisuudesta vetoapua?

Tänään saatiin Stora Ensolta positiivinen tulosvaroitus. Jo aiemmin tiedettiin, että metsäteollisuuden aallonpohja on saavutettu. Stora Enso ohjeisti aiemmin 15-50% parannusta tämän vuoden liikevoittoon. Nyt yhtiö nosti näkemyksensä, että viime vuoden oikaistu liiketulos 342 miljoonaa nousee vähintään 50% eli varovasti arvioituna vähintään 500 miljoonan tasolle. Toki ollaan vielä kaukana vuosien 2021-2022 tasosta, jolloin liikevoitto oli 1,5 – 1,8 miljardia. Suunta on kuitenkin oikea.

Samaan aikaan saatiin Nesteeltä negatiivinen tulosvaroitus, jossa uusiutuvien polttoaineiden jalostusmarginaalin arvioidaan laskevan 480-650 dollariin tonnilta, kun aiempi ohjeistus oli 600-800 dollaria tonnilta. Tämä tarkoittanee noin puolta pienempää liikevoittoa kuin huippuvuonna 2022. Tuolloin liikevoitto oli 2,9 mrd. euroa.

Nesteen tulosvaroituksen taustalla on jo aiemmin tiedettyjen lakon ja huoltoseisokkien lisäksi öljyn hinnan lasku ja uusiutuvan öljyn tuotantokapasiteetin kasvu. Öljyn hinnan laskun voisi olettaa parantavan talouden kasvua korkojen laskun ohella.

Nesteen osakekurssi on nyt puolittunut vuodessa.

Jos pörssikurssien ennustekykyyn voi luottaa, konepajateollisuudessa menee aika mukavasti. Nosturiyhtiöiden Cargotec ja Konecranes kurssit ovat nousseet alkuvuodesta vahvasti 50-35%. Wärtsilä ja Kemira ovat päässeet lähes samoihin kurssinousuihin. Metsonkin kurssi on noussut neljänneksellä. Myös Nokia ja metsäyhtiöt ovat plussalla kautta linjan.

Sen sijaan perusteollisuus, Outokumpu ja SSAB ovat pakkasella. Samoin Valmet on jäänyt muiden konepajojen kyydistä.

Ostopäällikköindeksi edelleen alamaissa

Talouskasvun ennustamisessa käytetään laajalti ostopäällikköindeksiä. Indeksin pisteluku 50 on neutraali. Mikäli lukema on yli tämän, kysyntä paranee ja alle 50 lukema odottaa kysynnän supistuvan.

Euroalueen ostopäällikköindeksin pisteluku on (2.5.2024) 45,7 eli lievästi negatiivinen. Indeksi on viimeksi ollut positiivisen puolella (>50) syyskuussa 2022.

Euro-alueen teollisuuden ostopäällikköindeksi (investing.com)

Yhdysvaltain vastaava indeksi sen sijaan laski juuri niukasti negatiivisen puolelle (huhtikuu 2024) pistelukemaan 49,2.

Näiden perusteella en vielä julistaisi taantumaa päättyneeksi. Ehkä ensimmäiset koron laskut kesän jälkeen saavat käänteen aikaan myös Suomessa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu