Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>

 

Tunnelma osakemarkkinoilla kääntynyt?

Helsingin ja maailman pörssien kehitys on ollut pirteää viime päivät. Eiliset Yhdysvaltain supistuneet inflaatioluvut antoivat lisää piristystä markkinoille. Tällä hetkeltä näyttää siltä, että lokakuun lopun indeksitaso 8977 saattaa jäädä pohjaksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että syyskuun 2021 huipusta oltaisiin tultu 33% alas.

Takeita tästä ei kuitenkaan ole. Taantuma on päällä ja viitteet taantuman pitkittymisestä saattavat hyvinkin latistaa tunnelman uudelleen. Pörssinousua on tukenut myös ajatus siitä, että korkohuippu on saavutettu ja jossain vaiheessa ensi vuotta korkoja alettaisiin jälleen laskea inflaation taittuessa.

Kuukauden nousijoiden lista näyttää, että monet lähikuukausina vahvasti kärsineet osakkeet ovat toipuneet vahvasti. Esimerkiksi Kojamon tulos ei ollut aivan niin huono kuin markkinat pelkäsivät. QT:n asema on vahva ja Orthex kertoi raaka-aineiden inflaatiopaineiden hellittäneen.

Onko tunnelman kääntymiselle pohjaa?

Inflaation taittuminen näyttää olevan tosiasia niin Euroopassa kuin eilisten lukujen valossa myös Yhdysvalloissa. Tämä antaa toivetta korkojen vakiintumisesta ja maltillisista laskuista ensi vuonna.

Nordea kertoi myös tuoreessa Youtube-videossaan ensi vuoden tuloskasvuodotuksista, jotka koskisivat ensi vuonna myös Suomea. Yhdysvalloissa tulokset kasvavat myös tänä vuonna, mutta se on melko puhtaasti kaikkein suurimpien yhtiöiden ansiota.

Nordea: Tuloskasvuodotukset eri alueilla. (Diassa lukee ”confidential”, mutta se on poimittu Youtube-esityksestä)

Sijoittajan viikkoraportti: Tulokset kääntyivät kasvuun | Nordea Pankki 13.11.2023 – YouTube

Suomen tulokset ovat laskeneet tänä vuonna muuta Eurooppaa enemmän, mutta ainakin Nordea näkee kasvupotentiaalia ensi vuonna Suomessa enemmän. Nordea mm. muistuttaa, että koska raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet, valmistavan teollisuuden katteilla on varaa nousta.

Toisaalta teollisuuden, erityisesti konepajateollisuuden, tilauskertymät ovat alkuvuonna olleet erittäin heikkoja, joten konepajateollisuudessa saattaa olla melko heikko vuosi edessä. Rakentaminen ja rakentamista palveleva teollisuus tuskin myöskään elpyy ainakaan alkuvuonna.

SUOMEN suurimpiin vientialoihin kuuluvan teknologiateollisuuden näkymät ensi vuodelle ovat synkentyneet selvästi.

Teknologiateollisuuden tuoreen tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun mukaan alan yritysten uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrä on vähentynyt ”rajusti” ja alan suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa jopa ”pysäyttävästi”, etujärjestö kuvailee tiedotteessaan.

Suomen viennissä synkkä käänne – tilauskertymä ”surkean huono” – Talous | HS.fi

Ristiriitaisia signaaleita siis löytyy. Elpymisvaraa kuitenkin on, jos katsoo osakkeissa hiukan pidempää aikajännettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (8)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. emailjuuso

  Keinottelu jatkuu.

  Ilmoita asiaton viesti

  • vinettoa
   Juhani Penttinen #4016218
   Vastaus kommenttiin: #4016027

   Ei osakemarkkinoita voi oikein keinotteluksi kutsua. Iso osa maailman pääomista kanavoidaan osakeyhtiöiden kautta ja jos haluaa olla tuotoissa mukana niin silloin kannattaa ostaa juuri niitä osakkeita.

   Keinottelulla käsitän hieman jotain erilaisempaa.

   Ruotsalainen Ivar Kreuger oli puhdasverinen keinottelija joka osti maailmansotien välisenä aikana lähes koko tulitikkuteollisuuden itselleen. Muuan muussa Suomesta osti tikkutehtaita jotka sitten lopetti koneet hajoittaen.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Ivar_Kreuger

   Ilmoita asiaton viesti

 2. Harri Erämetsä
  Harri Erämetsä #4016101

  Vaikka pohja olisikin nähty, tulee toipumisesta pitkä, vuoristorataa.

  Toki jos on likvidiä rahaa jota ei pariin vuoteen tarvitse, nyt kannattaa sijoittaa osakkeisiin. Me muut lisäämme varovaisesti, asteittain panoksia. Vuoden vaihteen jälkeen seuraava tsekkauspiste on tammi-helmikuun vaihde.

  Ilmoita asiaton viesti

 3. vinettoa
  Juhani Penttinen #4016206

  Antti Herlin on ostanut KONE osaketta viime viikkoina yli 50 miljoonalla eurolla Manutas Holding-yhtiöön. Tuskin KONE aivan rappiolle on menossa lähiaokoina. 🙂

  MANDATUM on ollut hieman pettymys ja kurssi ei ole saanut oikein tuulta alleen kuten luulin.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. Juha Varila
  Juha Varila #4016355

  Maaseudun elinkeinot sakkaavat ellei sitten matkailutuotteita yllättävästi särvintä vuonna 2024.
  – Kotimainen kysyntä heikkenee. Vienti on laskusuunnassa. Taloudellinen toimeliaisuus ei lisäänny.
  – Maailmanpoliittinen paine ohjaa Suomen virhevalintoihin, jotka heikentävät maata.

  Kesäkuussa hex on noin 6800 pistettä. Suomi on lamassa ja käännettä toivotaan marraskuulle 2024.

  Ilmoita asiaton viesti