Turkin ”taloudellinen itsenäisyyssota”

Turkin liira on ollut vapaassa pudotuksessa vuodesta 2018 lähtien suhteessa maailman päävaluuttoihin.  Tänä vuonna liira on heikentynyt 40 %. Lasku jyrkkeni Erdoganin pari päivää sitten pitämän puheen jälkeen. Viikossa laskua on tullut 17 %.

 

Erdoganin mukaan Turkki käy taloudellista itsenäisyyssotaa. Turkin keskuspankki on tiukasti Erdoganin hallinnassa ja alentanut lyhyellä aikavälillä kolme kertaa korkoja huolimatta 20 % inflaatiosta. Brittiläisen varainhoitaja Legal & Generalin Turkkia seuraavan analyytikko Udai Patnaikin mukaan ainoa asia, joka voisi kääntää liiran suunnan, olisi keskuspankin itsenäistyminen.  Patnaik ei kuitenkaan pidä tätä todennäköisenä.

Erdogan maalaili puheessaan kuvaa maailmanlaisesta salaliitosta, jonka tarkoituksena on alistaa turkki. Ergoganin mukaan maa ei anna periksi ekonomisteille, opportunisteille ja kansainvälisille talousakrobaateille, jotka vaativat koronnostoja. Erdogan vertasi taistelua taisteluun ulkomaisia miehittäjiä vastaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Turkki on täysin riippuvainen tuontienergiasta ja ulkomaisista raaka-aineista. Tästä syystä liiran lasku on nostanut jyrkästi elinkustannuksia. Keskuspankin erotettu varapääjohtaja Semih Tumen vaati hallitusta luopumaan järjettömästä kokeilusta, jolla ei ole mahdollisuuksia menestyä. Hän vaati politiikkaa, jolla puolustetaan liiran arvoa.

Keskuspankin virallisen lausunnon mukaan markkinoiden reaktiot taas olivat epärealistisia ja irrallaan talouden perustekijöistä.

Turkey′s lira crashes to new low against US dollar, euro | News | DW | 23.11.2021

Turkish lira falls as Erdogan vows victory in ‘economic war’ | Financial Times (ft.com)

2000-luvun alkuvuosina Turkki veti puoleensa ulkomaisia sijoituksia ja vielä vuonna 2015 Turkin talouskehitystä pidettiin lupaavana. Esimerkiksi Euroopan komissio kiitteli Turkin parantaneen yhtiöoikeuttaan, tietoverkkojaan, rahoitussektoriaan ja tutkimuspanoksiaan.

Taloutta kehitettiin kuitenkin ulkomaisella velkarahoituksella ja vuonna 2018 tilanne kriisiytyi nopeasti. Tilanteessa on yhteneväisyyttä Suomen 1990-luvun kriisin kanssa, sillä liiran heikkeneminen nosti ulkomaisten luottojen kustannukset pilviin. Talouspolitiikan toimet ovat pahentaneet tilannetta siitä lähtien edelleen.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu