Tuulivoimaan 100 miljardia?

Täälläkin on ollut keskustelua EK:n listaamasta vihreän siirtymän hankelistauksesta. HS koosti ne yhdeksi kuvaajaksi.

Milloin inflaatio talttuu ja korkojen nostot loppuvat? HS Visio ennustaa 10 mittarin avulla, mihin maailmantalous on matkalla. – HS Visio | HS.fi

Kuvaaja havainnollistaa, miten suurelta osin vihreän siirtymän investoinnit ovat tuulivoiman varassa: 140 miljardin euron hankkeista noin 110 miljardia olisi tuulivoimainvestointeja. Myös vetyinvestoinneissa puhuttaisiin yli 10 miljardin suuruusluokasta. Sähkön siirtoverkkoinvestoinneissa, teräsinvestoinneissa ja akkuteknologiassa myös puhuttaisiin useiden miljardien kokonaisuuksista.

Kuvaaja kertoo, että Suomen vihreä siirtymä on huolestuttavan paljon yhden teknologian varassa, sillä myös vetyinvestoinnit ja teräsinvestoinnit pohjautuvat tuulivoimaan. Siirtoverkkoinvestoinnit ja energian varastointi puolestaan tukevat tuulivoimaa. Kirjoitin huolestuttavan paljon siksi, että tuulivoimatoimialalla ei juuri nyt mene kovin hyvin ja kriittisiä äänenpainoja alaa kohtaan kuulee melko säännöllisesti.

Huomauttaisin kuitenkin tässä vaiheessa, että Hesarin esitystapa kaikista investoinneista samalla skaalalla vähättelee mm. fossiilisia materiaaleja korvaavia bioratkaisuja: muutaman sadan miljoonan investoinnit kuihtuvat asteikolla, joka ulottuu 60 miljardiin. Silti jokainen investointi Suomen kurjistuneessa taloudessa on merkittävä.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu