Tuulivoimayhtiö Orsted A/S
Täällä on muutamana viime päivänä ollut (taas) keskustelua tuulivoiman haasteista. Jatketaan keskustelua tuorein tiedoin.
Orsted A/S on tanskalainen, Euroopan johtava uusiutuvan energian tuotantoyhtiö. Tanskan lisäksi yhtiö toimii kohtuullisen suuressa mittakaavassa myös Britanniassa ja Taiwanilla sekä oli rakentelemassa asemia Yhdysvalloissa. Pienen mittakaavan toimintaa on myös Saksassa ja Ruotsissa.
Yhtiö tuotti vuonna 2022 merituulivoimalla 16,5 TWh sähköä. Toinen tukijalka yhtiöllä on (33% liikevaihdosta) bioenergia & muut -tuoteryhmä, johon kuuluu myös aurinkovoimaa.
Luopuu Yhdysvaltain projekteistaan
Orstedin kurssi on nyt lähes 20% päivälaskussa, kun yhtiö ilmoitti luopuvansa Yhdysvaltain tuulivoimaprojekteista. Tästä seuraa 5,6 miljardin dollarin alaskirjaustarve. Viikon sisällä BP ja Equinor ovat myös kirjanneet Yhdysvaltojen projektejaan alas, mutta Orstedin summat ovat omaa luokkaansa.
Syyksi Yhdysvaltojen merituulivoimaprojekteista luopumiseen on mainittu toimitusviivästykset, inflaatio ja kustannusylitykset sekä nousseet korot.
Osake tullut alas 80 % huipuista
Orstedilla on 420 miljoonaa osaketta. Osakkeen hinta oli korkeimmillaan 2021 noin 1400 DKK. Yhtiön markkina-arvo oli siis 588 miljardia DKK (78,8 mrd. Eur).
Nyt arvo on 116 mrd. (15,6 mrd. Eur). Pudotusta on tullut siis 80%.
Onko Orsted kriisiyhtiö?
Yleensä yhtiön osakekurssi laskee 80% vain silloin kun se kamppailee elämästä. Toisaalta harvan varsinaisen kriisiyhtiön markkina-arvo ylittää 15 mrd. euroa. Miltä siis yhtiön tilanne näyttää?
Yllä olevien lukujen perusteella näyttää siltä, että liiketoiminta on ihan kannattavaa. Tuolla käyttökatteella (19,4 mrd. 9 kuukaudelta) pystyy kyllä hoitamaan 43 miljardin korolliset nettovelat). Eli minusta Orsted ei ole lähelläkään kriisiä.
Mutta ei Orsted ole laskusta huolimatta erityisen halpa energiayhtiöksi. Ensi vuodelle ennustettu 20 DKK:n osakekohtainen tulosta antaa P/E-luvuksi 13.
Orsted oli siis tappiin asti hinnoiteltu vuonna 2021 ja on nyt palannut järkeviin lukemiin.
Kehdosta hautaan, eli tulevaisuuden energiayhtiöt, kuten vanhat öljyoligopolitkin, tulevat tekemään / jalostamaan koko myyntiketjun ja pystyvät rahastamaan välimyynnein riittävästi, mutta kruunaavat tuloksensa loppuasiakkaan myötä, huippuunsa. Oheinen streemi kertoo pitkälleviedystä alustasta, jota jalostamalla saadaan huipputulos minimaalisin välisiirroin.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
US tappiot vasta Q4 tuloksessa.
Ilmoita asiaton viesti
19,9 mrd. DKK eli noin 3 mrd eur kirjattiin Q3.
https://via.ritzau.dk/ir-files/13560592/7372/11321/Ørsted%20-%20Q3%202023%20-%20Investor%20presentation.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Since the announcement, the US offshore wind projects have experienced further negative developments from adverse impacts relating to supply chains, increased interest rates, and the lack of an OREC (Offshore Renewable Energy Certificate) adjustment on Sunrise Wind. The total impairments recognised in the interim financial report for the first nine months of 2023 amount to DKK 28.4 billion, and the majority of these (DKK 19.9 billion) relate to Ocean Wind 1.
A provision related to Ørsted ceasing the development of Ocean Wind 1 will negatively impact Q4 2023 EBITDA. The provision accounts for potential contract cancellation fees not already covered by the impairments but excludes any potential reuse value of existing contracted equipment. Ørsted currently estimates the provision to be approximately DKK 8-11 billion.
Ilmoita asiaton viesti
Tossa vähän lisää juttua näistä. Linkkejä klikkailemalla löytyy lisää. https://e24.no/energi-og-klima/i/WRzPnk/smell-paa-45-mrd-paa-usa-havvind-ekstremt-skuffet
Ilmoita asiaton viesti
Aiheesta lisää: https://www.nytimes.com/2023/11/01/business/energy-environment/offshore-wind-farm-new-jersey.html?unlocked_article_code=1.7Ew.QvD3.KC1kYLHBHSy5&smid=url-share
Ilmoita asiaton viesti