Tuulivoimayhtiö Orsted A/S

Täällä on muutamana viime päivänä ollut (taas) keskustelua tuulivoiman haasteista. Jatketaan keskustelua tuorein tiedoin.

Orsted A/S on tanskalainen, Euroopan johtava uusiutuvan energian tuotantoyhtiö. Tanskan lisäksi yhtiö toimii kohtuullisen suuressa mittakaavassa myös Britanniassa ja Taiwanilla sekä oli rakentelemassa asemia Yhdysvalloissa. Pienen mittakaavan toimintaa on myös Saksassa ja Ruotsissa.

Yhtiö tuotti vuonna 2022 merituulivoimalla 16,5 TWh sähköä. Toinen tukijalka yhtiöllä on (33% liikevaihdosta) bioenergia & muut -tuoteryhmä, johon kuuluu myös aurinkovoimaa.

Luopuu Yhdysvaltain projekteistaan

Orstedin kurssi on nyt lähes 20% päivälaskussa, kun yhtiö ilmoitti luopuvansa Yhdysvaltain tuulivoimaprojekteista. Tästä seuraa 5,6 miljardin dollarin alaskirjaustarve. Viikon sisällä BP ja Equinor ovat myös kirjanneet Yhdysvaltojen projektejaan alas, mutta Orstedin summat ovat omaa luokkaansa.

Syyksi Yhdysvaltojen merituulivoimaprojekteista luopumiseen on mainittu toimitusviivästykset, inflaatio ja kustannusylitykset sekä nousseet korot.

Osake tullut alas 80 % huipuista

Orstedilla on 420 miljoonaa osaketta. Osakkeen hinta oli korkeimmillaan 2021 noin 1400 DKK. Yhtiön markkina-arvo oli siis 588 miljardia DKK (78,8 mrd. Eur).

Nyt arvo on 116 mrd. (15,6 mrd. Eur). Pudotusta on tullut siis 80%.

 

Onko Orsted kriisiyhtiö?

Yleensä yhtiön osakekurssi laskee 80% vain silloin kun se kamppailee elämästä. Toisaalta harvan varsinaisen kriisiyhtiön markkina-arvo ylittää 15 mrd. euroa. Miltä siis yhtiön tilanne näyttää?

Yllä olevien lukujen perusteella näyttää siltä, että liiketoiminta on ihan kannattavaa. Tuolla käyttökatteella (19,4 mrd. 9 kuukaudelta) pystyy kyllä hoitamaan 43 miljardin korolliset nettovelat). Eli minusta Orsted ei ole lähelläkään kriisiä.

Mutta ei Orsted ole laskusta huolimatta erityisen halpa energiayhtiöksi. Ensi vuodelle ennustettu 20 DKK:n osakekohtainen tulosta antaa P/E-luvuksi 13.

Orsted oli siis tappiin asti hinnoiteltu vuonna 2021 ja on nyt palannut järkeviin lukemiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu