Ukrainan sota haukkasi Uniperiltä 3,1 miljardia euroa
Fortumin tytäryhtiö (omistusosuus 78%) julkaisi tänään ennakkotiedot alkuvuoden tuloksestaan. Neljän kuukauden raportoitu tulos oli 3,1 miljardia euroa pakkasella. Tämä syö lähes puolet yhtiön omasta pääomasta. Tappio aiheutuu kuitenkin pääosin kertaluonteisista alaskirjauksista Nord Stream 2 kaasuputkihankkeesta ja venäläisistä Unipro -toiminnoista. Näillä ei ole kassavirtavaikutuksia, joten yhtiön toimintaedellytyksiin tappioilla on vain rajallisesti vaikutusta.
Kertaluonteisista tappioista puhdistettu liikevoitto oli sekin 830 miljoonaa tappiolla, mutta yhtiö ohjeistaa edelleen kohtuullista positiivista toiminnallista liikevoittoa koko vuodelle.
Osakekurssi pudonnut 45% vuoden vaihteesta
Uniperin ilmoittamat tappiot vastasivat melko hyvin markkinoiden odotuksia, koska kurssireaktio ei tänään ollut merkittävä. Alkuvuodesta osakekurssi on kuitenkin tullut alas jo 45%. Emoyhtiö Fortumin kurssi on laskenut lähes samassa suhteessa.
Barclays ehti päivittää Uniperin osakkeen tavoitehinnan 30 euroon (kurssi nyt 22,77 euroa). Silti suositus oli hieman epäloogisesti ”myy”.
Olen kyllä äärimmäisen hämmästynyt näistä NS2:n alaskirjauksista.
Miten ihmeessä rahoittajat ovat antaneet rahansa ilman vakuuksia? Potkujen paikka.
Ilmoita asiaton viesti
Riskinottoa tyyliin ”toivottavasti poliitikon sana pitää”. Tai vieläpahempaa eli välinpitämättömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuossa ollut kyseessä ihan puhdas rahoittajasuhde. Jos näin olisi ollut, rahoitusta olisi haettu pankeista tai velkakirjamarkkinoilta.
Uniper ja muut läntiset kaasuntoimittajat sijoittivat hankkeeseen liiketoimintakumppaneina. Tuollainen miljardin satsaus hankkeeseen oli aika pikkurahoja suhteutettuna kymmenien miljardien vuotuiseen kaasuliikevaihtoon.
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppalaiset 5 energiayhtiötä olivat alunperin putkikonsortiossa omistajina, mutta (muistaakseni) 2015 hyppäsivät pois siitä roolista. Sen jälkeen samat firmat ryhtyivät ’rahoittajiksi’, minkä ilmeinen tarkoitus oli saada hanke näyttämään venäläis-eurooppalaiselta yhteishankkeelta.
Sitä en tiedä liittyikö rahoitussopimukseen sitten muita taloudellisia houkuttimia. Ehkä porkkanat olivat niin makeita ja isoja, että annettiin miljardi/firma ilman vakuuksia. Potkujen paikka.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedian mukaan Puola esti yhteisyrityksen, joten tällaiseen kumppanuuteen päädyttiin 2015.
In June 2015, an agreement to build Nord Stream 2 was signed between Gazprom, Royal Dutch Shell, E.ON, OMV, and Engie.[15] As the creation of a joint venture was blocked by Poland, on 24 April 2017, Uniper, Wintershall, Engie, OMV and Royal Dutch Shell signed a financing agreement with Nord Stream 2 AG,
On 31 January 2018, Germany granted Nord Stream 2 a permit for construction and operation in German waters and landfall areas near Lubmin.[16] In May 2018 construction started at the Greifswald end point.[17]
Ilmoita asiaton viesti
Tänään uutisoitiin, että Puolan ja Bulgarian kaasutoimitukset katkeavat. Ilmeisesti toimitukset Saksaan jatkuvat jos ymmärsin Uniperin kommentit oikein.
”Uniper also confirmed it expected to be able to pay for long-term gas contracts under a scheme proposed by Moscow, which demands that payments should be made in roubles.
”We consider that the amendment of the payment process complies with the sanctions law and so the payments are possible,” Uniper finance chief Tiina Tuomela said, chiming with last week’s assessment by the European Commission.
Uniper was using a mechanism that allowed payments in euros, which are the turned into roubles on the Russian bank side via Gaprombank, she said, adding the next payment under that scheme would be made at the end of May.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos Lilius olisi minulta yksinkertaiselta sielulta kysynyt v. 2007 että kannattaako investoida Siperian energiasektoriin, niin olisin sanonut tuolloin, ettei kannata kantaa sinne vähiä rahojaan. No Putin käytti vipuvartta ja Fortumin sijoitukset joutui panttivangiksi Rosatomin voimalan hankkeessa (Hanhikivi). Sitten nämä onnettomat sotkeentui vielä kaasuputkeen josta USA oli varoitellut jo kotvasen etukäteen. Pokeria on pelattu ummistaen silmät ilmeiseltä maariskiltä ja pottia on korotettu ettei menisi potin aluset.
Nyt on sota ja turha itkeä muutaman digiaalisen numerosarjan perään.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin tase Venäjällä (Uniper mukaan lukien) oli 2021 vuoden lopussa 5,5 mrd. euroa. Tästä kertyi liikevoittoa n. 500 miljoonaa euroa.
Vuoden 2007 investoinnit ovat kyllä jo maksaneet itsensä takaisi reilustikin. Fortum on pärjännyt Venäjällä muita suomalaisyhtiöitä paremmin, ainakin tähän saakka.
https://www.fortum.com/files/fortum-investor-presentation-april-2022/download (s. 28)
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko on tullut takkiin suomalaisilla mukaan luettuna Fortumilla Hanhikivellä ja mikä hinta on ulkopoliittisella riippumattomuudella?
Ilmoita asiaton viesti