USA:n budjettivaje kaksinkertaistuu vuoteen 2033 mennessä
Lukiessani USA:n velkakattokeskustelusta törmäsin USA:n liittovaltion kymmenen vuoden budjettiennusteeseen.
The Budget and Economic Outlook: 2023 to 2033 | Congressional Budget Office (cbo.gov)
Budjettivaje kasvaa siis tämän vuoden 1394 miljardista 2700 miljardiin. Suhteellisesti kasvu on maltillisempaa: tänä vuonna 5,3% BKT:sta ja 6,9% vuonna 2033. Velan määrä vuonna 2033 olisi 118% BKT:stä. Tänä vuonna ylitetään 100% raja.
Yhdysvallat on silti maailman luotettavin lainanottaja ellei poliittinen riitely haittaa velkakaton nostosuunnitelmia. Miten se on mahdollista?
Syy on se, että USA lainaa dollareita. Sen keskuspankki on itsenäinen, mutta sijoittajat ja luottoluokittelijat laskevat sen varaan, että keskuspankki tuottaa aina riittävästi rahaa velkojen maksuun. Näin siitä huolimatta, että keskuspankin Powell totesi viimeksi eilen:
Fed’s Powell: don’t assume Fed can protect U.S. economy from debt limit default
Velkakattoa siis nostetaan vuosittain ja amerikkalaiset voivat nauttia selvästi eurooppalaisia alhaisemmasta verotuksesta.
Voisiko tästä ottaa opiksi? Pitäisikö Euroopassa miettiä, onko valtioiden syytä vastata kaikesta itse? Joitakin toimintoja voisi hiljalleen siirtää valtioilta EU:n hartioille ja sallia niiden rahoitus EU:n budjetista. Ensimmäisenä tulee mieleen yhteinen puolustus. Tämä tietysti edellyttäisi EU:n verotusoikeutta ja se ei taida olla kovin suosittu puheenaihe. Itsekin suhtaudun aiheeseen varauksellisesti.
USA:n talousromahdusta odotellessa.
Viite:
https://www.worldometers.info/us-debt-clock/
Ilmoita asiaton viesti
Too big to fail. Rahatalous on illuusiota makrotasolla, ei se mihinkään kaadu.
Ilmoita asiaton viesti
Viite:
https://fi.wikipedia.org/wiki/1930-luvun_lama
Ilmoita asiaton viesti
Ei se USA tuohonkaan kaatunut, eikä tule kaatumaan tähänkään.
Ilmoita asiaton viesti
Bernanke vuonna 18.9. 2008:
”If we don´t act today we will have no economy tomorrow.” (dokumentoitu)
Tuota edelsi uhka vakuutusyhtiö AIG:n kaatumisesta ja puhelu General Electriciltä, joka kertoi etteivät he voi toimia kun ei ole rahaa. (Elokuvan Too Big to Fail -mukaan)
Ilmoita asiaton viesti
Ei kaatunut niin, mutta kovia aikoja kokivat asukkaat, mutta pian ne harmit unohtuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Historiaa jos tutkii valtioita menee vuosittain konkurssiin. Ja kaikki imperiumit ovat aikanaan kaatuneet.
Ainoa vakio on tämä luhistuminen joka tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Ja se, että yläluokka on törsännyt rahat ja vinguttanut visat tappiin ties minkä motiivin takia.
Joten eiköhän sama tapahdu USAllekin jollain aikajänteellä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtioita menee konkurssiin sellaisissa tapauksissa, että ne ovat lainanneet ulkomaisessa valuutassa ja useimmiten inflaatiolla ja kilpailukyvyttömyydellä tuhonneet oman valuuttansa.
Tilanne on vähän eri, jos velat voidaan ottaa sellaisessa valuutassa, jonka määrän voi itse päättää. (Vaikka keskuspankilla olisikin itsenäinen päätösvalta)
Se, mitä voi tapahtua on velkojen sulatteleminen kohonneella inflaatiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Eli kaikki Imperiumit ovat kaatuneet joista kuuluisin Rooman sellainen. Ja monen mielestä talouteen. Ja sillä oli oma valuutta, pankkinsa jne
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se Neuvostoliito myös romahtanut 90- luvulla ja jäi velkaa Suomen valtiolle. Vai oliko se talous ihan kunnossa ja syytä oli naapureissa.
Ilmoita asiaton viesti
Noin holtitonta velkapolitiikkaa on vaikea enää arkijärjellä ymmärtää. Ilmeisesti uskotaan, että dollari säilyttää asemansa globaalina varantovaluuttana (reserve currency) no matter what.
Kuitenkin monissa maissa on alettu tekemään liikkeitä dollaria vastaan. https://www.businessinsider.in/finance/news/is-the-dollar-dying-its-reserve-currency-status-may-be-at-risk-it-isnt-time-to-die/articleshow/99497760.cms Ja kun suunta on tämä, spekulaatioita on erittäin vaikea enää hillitä.
Puntakin menetti asemansa joskus, kun Britannia menetti myös muuta valtaansa. Yhdysvallat on vielä maailmanvalta. Tämä ei kuitenkaan ole enää samalla tavalla itsestään selvää kuin takavuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen Paul Krugmanin viimeaikaisia kolumneja NYTimesissa, jos pitää jotenkin tärkeänä asiana sitä, säilyttääkö dollari asemansa globaalina varantovaluuttana.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, luin uusimman Krugmanilta. Eli kun kerran tässä tilanteessa ollaan, ei myöskään saisi laittaa velanotolle stoppia.
Arkijärkisesti ajatellen olisi pitänyt totutella selviämään vähemmällä velalla JA vähemmillä tuloeroilla jo kauan sitten. Tällöin oltaisiin voitu päästä myös järkevän talousoikeudenmukaisuuden ja ekologisen kestävyyden tielle. Trumpin ja monien muiden oikeistolaisten pyrkimystä pelastaa talous veronalennuksilla, joista kansainvälinen verokilpailu kovenee, en siis pidä kestävänä.
Vaatisi kuitenkin paljon pitemmän tekstin ymmärtää ja arvoida näitä välillä kaukanakin arkijärjen tuolla puolen seilaavia teorioita.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama, ei Trump vaikka se valittaisiin uudelleen, ole enää silloin pressa kun pitäisi jotain velkoja maksella 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Ei näissä piipertelykään taida auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Velkakattoa siis nostetaan vuosittain ja amerikkalaiset voivat nauttia selvästi eurooppalaisia alhaisemmasta verotuksesta.”
Jenkit eivät voi nauttia tulonsiirtoihin perustuvasta hyvinvointivaaltiosta, mutta terveydenhoidon kustannukset on siellä muistaakseni moninkertaiset, Se oli joku tilasto josta katsoin, en nyt enää löydä sitä.
Hyvinvointivaltia tulisi siis ilmeisesti jenkeillekin halvemmaksi kuin tämä nykyinen pahoinvointivaltio, eikä tarvitsisi elää koko ajan velaksi, tai eihän se mitään velkaa, FED tekee rahaa ja valtio käyttää sitä menojensa kattamiseen, mutta ei nyvinvointivaltion menoihin, vaan joihinkin muihin menoihin, kenties sotien rahoittamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sotaveteraanit eivät ole jenkkilässä ainakaan pariin kolmeen viimeiseen sotaan mennessä olleet kovinkaan suuressa huudossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hätiä mitiä luonto aina vaihtelee,milloin tulee jääkausi millon vähän lämpimämpää.Kiirre on vaan köyhillä.
Ilmoita asiaton viesti