USA:n budjettivaje kaksinkertaistuu vuoteen 2033 mennessä

Lukiessani USA:n velkakattokeskustelusta törmäsin USA:n liittovaltion kymmenen vuoden budjettiennusteeseen.

The Budget and Economic Outlook: 2023 to 2033 | Congressional Budget Office (cbo.gov)

Budjettivaje kasvaa siis tämän vuoden 1394 miljardista 2700 miljardiin. Suhteellisesti kasvu on maltillisempaa: tänä vuonna 5,3% BKT:sta ja 6,9% vuonna 2033. Velan määrä vuonna 2033 olisi 118% BKT:stä. Tänä vuonna ylitetään 100% raja.

Yhdysvallat on silti maailman luotettavin lainanottaja ellei poliittinen riitely haittaa velkakaton nostosuunnitelmia. Miten se on mahdollista?

Syy on se, että USA lainaa dollareita. Sen keskuspankki on itsenäinen, mutta sijoittajat ja luottoluokittelijat laskevat sen varaan, että keskuspankki tuottaa aina riittävästi rahaa velkojen maksuun. Näin siitä huolimatta, että keskuspankin Powell totesi viimeksi eilen:

Fed’s Powell: don’t assume Fed can protect U.S. economy from debt limit default

Velkakattoa siis nostetaan vuosittain ja amerikkalaiset voivat nauttia selvästi eurooppalaisia alhaisemmasta verotuksesta.

Voisiko tästä ottaa opiksi? Pitäisikö Euroopassa miettiä, onko valtioiden syytä vastata kaikesta itse? Joitakin toimintoja voisi hiljalleen siirtää valtioilta EU:n hartioille ja sallia niiden rahoitus EU:n budjetista. Ensimmäisenä tulee mieleen yhteinen puolustus. Tämä tietysti edellyttäisi EU:n verotusoikeutta ja se ei taida olla kovin suosittu puheenaihe. Itsekin suhtaudun aiheeseen varauksellisesti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu