USA:n ehdotus: 100 suurinta yritystä verosyyniin

Iso-Britannian valtiovarainministeri Rishi Sunakin mukaan G7-maiden ryhmä edistyy hyvin suurimpien monikansallisten yritysten verotuskysymyksessä. Useat G7-maat ovat pitkään vaatineet, että erityisesti yhdysvaltalaiset digijätit maksaisivat veroja kuhunkin toimintamaahan asiaankuuluvan osuuden. Yhdysvallat ei luonnollisesti ole ollut asiasta yhtä innoissaan. Erityisesti Trumpin kaudella asia ei Sunakin mukaan edennyt.

Myös Bidenin hallinto on edellyttänyt, ettei yhdysvaltalaisia yrityksiä saa kohdella muita huonommin. Siksi USA on tehnyt ehdotuksen keskittymisestä sataan suurimpaan yritykseen riippumatta niiden kotimaasta.

Esimerkiksi Iso-Britannia kerää tänä vuonna 500 miljoonaa puntaa veroa digipalveluista. Sopimus yhteisestä menettelystä lopettaisi joidenkin maiden yksipuoliset toimet, jotka ovat puolestaan saaneet aikaan vastatoimia.

Sunak tavoittelee tämän viikkoisessa kokouksessa niin hyvin valmisteltua esitystä, että päätökset asiasta voitaisiin tehdä ensi kuussa laajemmassa G20-maiden kokouksessa.

UK’s Sunak says US plan to break global tax deadlock could work, Government & Economy – THE BUSINESS TIMES

Millaisia yrityksiä kansainvälinen verosopimus koskisi?

Fortune listaa maailman suurimmat yritykset. Listan kärkipäässä oleminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita laajaa kansainvälistä toimintaa, sillä ainakin muutamat kiinalaisyritykset toimivat pääosin kotimaassaan. Sadan yrityksen joukko lienee kuitenkin helppo valita ja hallita. Käytännössä verotulojen jakamisessa tulee silti varmasti olemaan kitkaa: sen verran suurista summista asiassa puhutaan.

Fortune Global 500 2020 | Full list of rankings | Fortune

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu