USA:n pörssit päättänevät vuotensa All-time-high-lukemissa

Sijoittajan vuosi on mennyt länsimaissa pääsääntöisesti mukavasti. Yhdysvalloissa meno on vahvinta, sillä laaja S&P 500 indeksi saavutti eilenkin uuden ATH-lukeman. Vuodessa nousua on tullut 29 prosenttia. Teollisuusosakkeiden Dow Jones on noussut noin 20%, ja indeksi on hyvin lähellä marraskuisia huippulukemiaan. Teknologiaosakkeiden Nasdaq 100 on noussut 30%, ja indeksi on lähellä huippulukemiaan siitä huolimatta, että monen teknoyhtiön kupla on puhjennut vuoden kuluessa. Arvokkaimmat yhtiöt, kuten Microsoft, Apple, Tesla ja NVidia jaksavat vielä nousta.

Euroopassa kuva ei ole aivan yhtä ruusuinen, mutta viimeisen viikon noin 4% rykäisy nosti laajan Stoxx Europe 600 indeksin taas marraskuun lopun huippulukemien tuntumaan. Laaja eurooppalainen indeksi on noussut 22% vuodessa.

Erityisen hyvin Euroopassa ovat noussee Ruotsin, Ranskan  ja Alankomaiden pörssit. Näissä kaikissa indeksit ovat nousseet lähes 30%. Suomen pörssi oli alkuvuoden saman kaltaisessa vedossa, mutta kurssinousu hyytyi syyskuussa. Vuoden alusta OMX Helsinki 25 indeksi on noussut 23%.

Kaikki Euroopan pörssit huomioiden parhaan tuoton on antanut kuitenkin Tsekkien pörssi (S&P Czech Republic LargeMidCap 44%).

Kehittyvissä maissa osakkeet eivät ole kehittyneet yhtä vahvasti. Laaja MSCI Emerging Markets-indeksi on tuottanut vain alle 4% ja esimerkiksi Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa osakkeet ovat laskeneet.

Suosikkitoimialoista erityisen hyvin on tänäkin vuonna tuottanut terveydenhuolto (Global Healthcare Index 16%), ja informaatioteknologia (Capped Information Technology Index 25 %). Yhdyskuntapalvelut on tänä vuonna jäänyt selvästi keskiarvoa heikommaksi (Capped Utilities Index 6%). Yksi tänä vuonna heikommin menestyneistä toimialoista oli vihreä energia (S&P Global Green Energy Index -23%). Tätä selittää kuitenkin erittäin vahva edeltävä vuosi, jolloin indeksi yli kaksinkertaistui. Vihreä energia on kolmen vuoden ajanjaksolla tuottanut 36% P.A.

Kulta, hopea ja valtionlainat eivät tänä vuonna tarjonneet tuottoa tai turvaa. Näiden omaisuuserien tuotot jäivät negatiiviseksi.

Helsingissä 109 nousijaa ja 57 laskijaa

Pari viimeistä pörssipäivää voivat tuoda vielä pieniä muutoksia, mutta tänä vuonna Helsingin pörssissä oli selvästi enemmän nousijoita kuin laskijoita. Parasta menoa isoista yhtiöistä tarjosivat:

  • QT Group 138%
  • Nokia 80%
  • Outokumpu 75%
  • SSAB 73%
  • Valmet 62%
  • Wärtsilä 54%

Eniten puolestaan arvoaan menettivät:

  • Neste -25%
  • Huhtamäki -8%
  • Kone – 4%
  • Orion – 3%
+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu