Valtakunnassa kaikki hyvin?
Paljon on positiivista ilmassa:
EU:n ja Kiinan välinen sopimus investoinneista on valmistumassa. Sopimuksen tarkoituksena on purkaa investointeihin kohdistuvia esteitä. (HS /Financial Times). Matkojen myynti on elpynyt ja osakekurssien nousu jatkuu. Japanissa saavutettiin juuri 30 vuoden huiput. USA:ssa all-time-high -lukemia on koputeltu melkein päivittäin.
USA:ssa saatiin juuri presidentin allekirjoitus 900 miljardin dollarin elvytyspakettiin.
Kaiken takana on rokote sekä rahapoliittinen elvytys ja sen mahdollistama kansallinen ja EU-tason elvytys.
Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tuore raportti tiivistää:
”Etla: Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, Suomen talous herää kesään mennessä”
Alkava vuosi 2021 merkitsee Etlan arvion mukaan koronakriisin loppua: talouden laskusuhdanne päättyy ja toipuminen alkaa rokotteen sekä EU:n elpymisrahaston tuella. Luvassa on iloisen 20-luvun alku, mitä raha- ja finanssipolitiikan elvytys voimistavat, arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
”Baarit täyttyvät ja Gran Canaria kutsuu. Samalla rautakaupat ja Gigantit hiljenevät”
Etla näkee positiivisena myös USA:n vallanvaihdon. Etlan mukaan Joe Bidenin hallinto lämmittää EU-suhteita ja tarjoaa yrityksille vakaamman toimintaympäristön.
Haasteita kuitenkin riittää
Kangasharju kuitenkin muistuttaa, että juhlat eivät kestä kauaa, ellei talouden kasvupotentiaalia saada nostetuksi nykyisestä noin puolentoista prosentin tasosta. Sopeuttamisen aika on edessä olevassa noususuhdanteessa.
”Koko Euroopan talouden kannalta ratkaisevaa on, onnistuuko EU:n elpymisrahasto tukemaan talouskasvua Euroopassa. Jäsenmaat toimittavat elpymissuunnitelmansa komissiolle arvioitavaksi huhtikuuhun 2021 mennessä. Etlan kristallipallo ei näytä, pystyvätkö jäsenmaat kohdistamaan elpymispaketin varat sellaisiin investointeihin ja rakenteellisiin uudistuksiin, jotka tukevat talouskasvua, ja samalla edistävät digitalisaatiota ja vihreää siirtymää. Haasteita ainakin riittää.”
Etla: Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, Suomen talous herää kesään mennessä
Saa keskustella!
”Koko Euroopan talouden kannalta ratkaisevaa on, onnistuuko EU:n elpymisrahasto tukemaan talouskasvua Euroopassa.”
Mää kauheasti ihmettelen, miten blogisti on erehtynyt tällaisia kerettiläisiä epäilyksiä esittämään. Tähän asti kun olemme saaneet vain lukea blogistilta kymmeniä kommentteja viisastelua, kuinka miljardien kärrääminen Suomesta Eurooppaan on yksiselitteisesti Euroopan ja siten Suomen talouskasvua tukeva toimenpide, ja sen kyseenalaistaminen persupopulismia.
Että sittenkin sillä olisi merkitystä, miten niitä rahoja käytetään? Eikä.
Ilmoita asiaton viesti
”Että sittenkin sillä olisi merkitystä, miten niitä rahoja käytetään?”
Jenkeissä Trump ja jenkkidemarit haluavat jakaa elvytystä suoraan kansalaisille kaksi tonnia nokkaa kohti. Republikaanit estänevät hankkeen.
En tiedä mite Jenkit käyttäisivät sen kaksi tonnia, mutta jos suomalaisille jaettaisii kaksi tonnia nokkaa päälle, niin jotkut ostaisivat sillä ruokaa ja lääkkeitä, mutta suurimmalla osalla suomalaisista on jo kaikkea mitä ne tarvitsee ja ne luultavasti jemmaisivat rahat lomamatkaa varten ulkomaille, sitten kun kaikki on rokotettu ja korona hellittää.
Sellainen elvytys ei siis olisi Suomessa kannattavaa.
Mitä se kaksi tonnia pekkaa päälle tekisikään yhteensä? Olisiko se jotain 11 miljardia.
Jos olisi oletettavaa että valtion pitäisi maksaa velkansa pois, olisi parempi olla ottamatta sellaista velkaa millä tällainen elvytys maksettaisiin, koska siitä elvytyksestä hyötyisivät vain lentoliikenne ja ulkomaiset lomakohteet ja niiden henkiläkunta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kaksi tonniahan ei mennyt läpi. Eikös se hyväksytty summa ollut 600 dollaria? Koko paketti kaikkinensa 900 mrd.
Ilmoita asiaton viesti
Olet selvästi lukenut aika huonosti. Kannatan Europan yhteistyötä ja järkevästi hoidettua yhteistä elvytystä samassa rintamassa elinkeinoelämän kanssa.
Etlan ja esim. Vesa Vihriälän kommentit vastaavat ajatusmaailmaani.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko perustella miksi ja mistä syystä elvytys pitää nimenomaan tehdä ”yhdessä” ja velkarahalla sen sijaan, että kukin EU-jäsenvaltio elvyttäisi itsenäisesti talouttaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin muistuttaisin, että elpymisväline on pieni osa Euroopan elpymiskokonaisuudesta. Suurin on EKP:n 1850 miljardin rahapoliittinen elvytys, joka mahdollistaa kansalliset elvytystoimet.
En ole taloustieteilijä, joten joudun luottamaan esim. Vesa Vihriälän arvioon siitä, että EU elpymisväline (Next Generation EU) mahdollistaa EU:n heikoimpien valtioiden elpymistä.
EU on yhteinen talousalue, joka vaatii yhteisiä toimia, jotta se voi kilpailla maailman muiden isojen talouksien kanssa. Yhteistyön lisääminen vie aluetta eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on monta kertaa yritetty saada selville, miksi joidenkin mielestä elvytys pitäisi tehdä nimenomaan yhdessä elvytysrahaston kautta ja yhteisellä velalla, vaikka vaihtoehtona olisi, että jokainen EU-maa elvyttäisi itsenäisesti omaa talouttaan. Kukaan ei osaa kertoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan ei osaa kertoa.”
Jokainen osaa kertoa ja se on kerrottu monta kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä talousasiantuntijoiden ryhmä kertoo, miksi elvytysrahasto on Suomen kannalta huono ratkaisu, eli mm. näistä syistä:
-Suomi maksaa EU-lainastaan korkeampaa korkoa kuin jos itse lainaisimme rahoitusmarkkinoilta.
-Rahaston elvytysvaikutus on todennäköisesti mitätön, koska se suuntaa rahoitusta tuottamattomiin kohteisiin, minkä lisäksi rahasto on liian pieni.
-Rahasto rikkoo useita EU:n perussopimuksen artikloja.
-Rahasto vie Suomen tulonsiirtounioniin.
-Rahasto kaventaa eduskunnan budjettivaltaa.
Täältä voit lukea lisää:
https://pelastusrahasto.fi/tietopaketti/
Tasavallan presidentti, entinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö on samoilla linjoilla. Niinistö toteaa, että jokaisen eurovaltion on huolehdittava talousvastuistaan, kuten veloistaan, ilman toisten jäsenvaltioiden apua.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006515342.html
Ilmoita asiaton viesti
En pitäisi tietolähdettäsi luotettavana.
Niinistö on hyvä populisti ja siihen hänen kansansuosionsa pitkälti perustuu. Niinistöllä on vapaus antaa lausuntoja, mutta hänellä ei ole valtuuksia puuttua peliin.
Sitäpaitsi tiukassa paikassa presidentti pysyy kyllä Merkelin ja Macronin följyssä. Niinistön päävastuu alue on turvallisuuspolitiikka ja Niinistö tietää kyllä millaista politiikkaa Suomen turvallisuus edellyttää.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään pidä sinun näkemyksiäsi luotettavana.
Ilmoita asiaton viesti
Minun näkemykseni ovat kyllä ihan luotettavia.
Ilmoita asiaton viesti
”EU elpymisväline (Next Generation EU) mahdollistaa EU:n heikoimpien valtioiden elpymistä.”
Italian ja Espanjan matkailusta saamat tulot ovat romahtaneet. On vain oikein ja kohtuullista että Suomi muiden pohjoismaiden- keralla korvaa nuo matkailusta saamatta jääneet tulot.
Eihän Italia ja Espanja voi kotimaan matkailulla noita tuloja korvata, joten ratkaisuksi jää että ne maat jotka ovat lopettaneet matkailun, on heidän korvattava aiheuttamansa vahinko ja tulojen menetys.
Siinä se.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten edellä totesin, kukaan ei ole esittänyt, että elvytystä tehtäisiin nimenomaan elvytysrahaston kautta vaan usean eri välineen kautta.
Tässä lisätietoa elpymisvälineestä:
https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en#nextgenerationeu
Ilmoita asiaton viesti
No kerro sitten, miksi sellainen vaihtoehto ei voi tulla kyseeseen, että valtiot elvyttäisivät itsenäisesti omia talouksiaan elvytysrahaston ulkopuolella?
Tai miksi Suomen pitäisi osallistua välillisesti elvytysrahaston kautta mm. Italian veronkierron ja mafian toiminnan rahoittamiseen?
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/725ae080-eaa2-44b8-abd5-65a90c635e97
Ilmoita asiaton viesti
Helppo kannattaa sellaista, jonka maksajana on pääosin joku muu. Veikkaanpa että elinkeinoelämän kannatus loppuisi samalla sekunnilla, jos ilmoitettaisiin että Suomen maksuosuus kuitataan leikkaamalla vastaavalla summalla yritystukia, tai korottamalla yritysveroa Suomessa.
Mistäs muuten tiedät, että elvytys hoidetaan järkevästi, kun ehdotukset rahankäytöstä ovat tulossa? Minäpä veikkaan että elvytys olisi sinusta järkevää, vaikka se tarkoittaisi tuulivoimalla käyviä vuohia, joille yritetään opettaa oikeusvaltioperiaatetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuuden elvytyspäätöksissä voidaan luonnollisesti epäonnistua, mutta ainakin tänä vuonna EKP:n, FED:n ja hallitusten toimet ovat menneet putkeen. Tämän vuoden talousennusteita on korjattu ylöspäin useita kertoja ja Suomen Pankin mukaan talouskasvu olisi – 3,8% ja ensi vuonna jo selvästi plussalla. (Saman suuntainen Etlan ennusteen kanssa).
Ihan vertailun vuoksi Tuomas Malinen (Arvopaperi 21.4.) ennusti tälle vuodelle -10%, ensi vuodelle -13% ja seuraavalle – 8%. Samassa artikkelissa hän ennusti pörssikursseille 80-90% laskua.
Jos tämä oli ”realistinen” skenaario huhtikuussa niin aika käsittämättömän hyvin on mennyt siihen verrattuna.
https://www.arvopaperi.fi/uutiset/tuomas-malinen-varoitteli-romahduksesta-kolme-pitkaa-vuotta-lopulta-se-iski-ja-nyt-ennuste-vain-synkkenee/564f4ad8-edfa-446e-914f-276cf1f08b71 (valitettavasti vain tilaajille)
Yritystukia elinkeinoelämä on muuten toistuvasti kritisoinut itsekin.
Ilmoita asiaton viesti
Nii-i, sitä voit sitten pohtia, miksi alkuvuodesta, tilanteessa jossa viruksesta ei tiedetty mitään ja maat joka puolella olivat menossa kohti määrittelemättömän pitkää lockdownia, tehdyt ennusteet olivat pessimistisempiä kuin nyt loppuvuodesta, kun viruksesta tiedetään enemmän, maat ovat oppineet toimimaan sen kanssa taloutta sulkematta, ja rokotuksetkin on aloitettu.
Tokihan se on puhtaasti nappiin menneen elvytyksen ansiota. Et sinä oikeasti ole noin yksinkertainen, kunhan trollaat.
Johonkin Malisen kasvuennusteisiin viittaaminen on vähän turhan onneton olkiukko.
Elinkeinoelämä toki kritisoi yritystukia, mutta ei kykene löytämään yhtään tarpeetonta, jos heidät istutetaan työryhmään pohtimaan turhien tukien karsimista.
Ilmoita asiaton viesti
”Et sinä oikeasti ole noin yksinkertainen, kunhan trollaat.”
Niinhän me kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran voi ainakin rahapoliittiselle elvytykselle antaa kunniaa, ettei pankkikriisi ole enää syksyllä ollut asialistalla. Vaikkapa Santanderin kurssi on noussut 70% syyskuusta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt yhtään katsoisit asiaa silleen oikealla perspektiivillä?
.sx7p
Huipputasoista on tultu alas 80 prosenttia. Europankkien osakepääoma ei vastaa edes niiden kirjanpitoarvoa! ”Valtakunnassa kaikki hyvin?”
Ilmoita asiaton viesti
En kiistä pankkien haasteellista tilannetta. Luottamus pankkeihin on kuitenkin nyt eri tasolla kuin vaikkapa syyskuussa. Ja tässä on suurin tekijä ollut varmasti EKP:n aktiiviset toimet.
Tuo ei oikein avautunut mitä tarkoitit ”Europankkien osakepääoma ei vastaa edes niiden kirjanpitoarvoa!”
Tarkoititko, että pankkien markkina-arvo ei vastaa niiden kirjanpitoarvoa (eli P/B < 1). Jos tarkoitit sitä, pitää paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, voisihan tämänkin asian uutisoida hieman positiivisella otteella:
Europankkien hurjan viime päivien kurssinousun jälkeen voimme palata jo vuoteen 1989 tarkastelemaan samoja lukemia! Ja että tähän virstanpylvääseen on päästy poskettomalla yli vuosikymmenen jatkuvalla ”elvytyksellä”!
—
Jep, eli markkina-arvo on alle sen, mitä pankeilla taseidensa mukaan jaettavaa, jos ne laitettaisiin ”lihoiksi”.
Ilmoita asiaton viesti
”Minäpä veikkaan että elvytys olisi sinusta järkevää, vaikka se tarkoittaisi tuulivoimalla käyviä vuohia, joille yritetään opettaa oikeusvaltioperiaatetta.”
Veikkauksesi on pielessä, mutta tuulivoimalla kyllä ilmeisesti kannattaa tuottaa sähköä, kuten vesivoimalla tai ydinvoimalla.
Nyt on kuulemma kehitetty sellainen painesäiliöön perustuva energiantallennusjärjestelmä, joka varastoi tuulisten päivien energiaa tyynille päiville. Juuri tällaisten kohteiden kehittämiseen sitä rahaa tarvitaan, Kyllä se sieltä kehityksestä palaa kulutukseen ja on elvytystä, vaikka kaikki tutkimus ei tuottaisikaan hyviä tuloksia ja johtaisi kannattaviin investointeihin. Tutkimus tähtää myös siihen että ei tehtäisi turhia investointeja ja sekin on kannattava investointi että tutkitaan ennenkuin hutkitaan.
Tuulivoimaa täällä on hutkittu tutkimatta, oikein olan takaa, mutta ne jotka tutkii, tietää oikeasti, eikä niitä investointeja turhaan tehdä.
Ei niitä velkoja voi maksaa yritystukia korottamalla, kyllä ne pitäisi ottaa ihan tuloveroista tai kulutusverosta, mutta nythän EKP painaa koko ajan rahaa niska väärällään ja ostaa sillä ”väärällä” rahalla valtioiden velkakirjoja, niin että niitä on nyt holvit pullollaan.
Jotta sille ”väärälle” painetulle rahalle tulisi kate, EKP:n pitäisi periä velkansa valtioilta, mutta mitäs se EKP tekee jos valtiot eivät maksa sille velkojaan? Ei EKP voi tehdä sille asialle yhtään mitään, sillä olisi kyllä varaa palkata moottoripyöräjengi asialle velkojaan perimään, mutta valtioilla on armeija ja poliisi ja panssarivaunuja ja häivehävittäjiä ja niillä kyllä pärjää niille moottoripyöräjengiläisille.
Sitäpaitsi, mitä se EKP niillä rahoilla tekisi? Ei se rahan painaminen niin kallista ole, kunhan se saa palkan maksettua Olli Rehnille ja muille viskaaleille siellä pankissa ja kiinteistökulut maksettua, niin EKP on tyytyväinen, eikä siihen niin kovin paljon rahaa tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilylle ei nyt ole sijaa!
Rahat on luvattu eikä lupauksia peruta. ”Euroopan maiden elvyttäminen on myös Suomen etu”, sanoo viisas Pääministerimme. Eikä hänen viisauttaan ole syytä epäillä. Joten olkaamme levollisella mielellä, hyvin tässä käy!
Ilmoita asiaton viesti
Maaliskuun loppuun mennessä pörssit tulevat romahtamaan noin 40%, Suomessa jopa 60%.
Valtioiden on pakko alkaa vähentämään subventiotaan talouteen joka johtaa kuplan puhkeamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olet noin varma niin rahan tuloa ei voi estää.
Ilmoita asiaton viesti
”Maaliskuun loppuun mennessä pörssit tulevat romahtamaan noin 40%, Suomessa jopa 60%.”
Keskuspankkien markkinoille pumppaama raha ei siis enää kulkeutuisikaan pörssiin? Johonkin se kuitenkin menee – minne sinun mielestäsi? Mikä on sijoitusvinkkisi maaliskuulle?
Ilmoita asiaton viesti
Niin keskuspankkien pumppaamaa rahaa aletaan vähentämään kun reaalitalous näyttää piristymisen merkkejä.
Pitäisin ja pidän pätikät tilillä parin vuoden ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, jos Aki Kangasharjun näkemykseen siitä, että Euroopan talouden kannalta on ”ratkaisevaa” se, että onnistuuko Italian ja Espanjan tukipaketti tukemaan talouskasvua Euroopassa niin sitten voi heittää pyyhkeen kehään.
Paketti:
a) On aivan liian pieni. Miksei pääministeri Sanna Marin (sd.) suostunut 7500 miljardin pakettiin, missä tekisimme pers’nettoa sen 35-70 miljardia euroa (riippuen tulevasta korkokannasta ja lankeavien takausten määrästä)? Jos kerran paketti on niin hyvä kuin on annettu ymmärtää niin sinne pitää sitten tunkea tietysti mahdollisimman paljon rahaa?
b) Saajalle ”ilmainen raha” kanavoituu poikkeuksetta tuottamattomiin kohteisiin ja kannattamattomien yritysten roikottamiseen löysässä hirressä.
c) Kilpailukyky ei kohene, pikemminkin päinvastoin kohdan b johtuvista syistä.
d) Elvytys ei ole auttanut yli kymmeneen vuoteen. Olemme tällä haavaa bkt:lla mitattuna vuodessa 2007. Velkaisuusasteemme on kasvanut 34 prosentin tasosta noin 60 prosenttiin – ja tämä jatkuu. Italia on bkt:ssa vuoden 2006 tasolla ja velkaisuusaste on pompannut 100 prosentista noin 135 prosenttiin.
e) Tällaiset velkalastit rasittavat talouskasvun mahdollisuuksia. Etenkin, kun yrityksetkin ovat hiusrajaa myöden veloissaan: investointimahdollisuuksiakaan ei ole. Uusille yrittäjille ei löydy jalansijaa kilpailukyvyttömien yritysten roikkuessa nollakorkoisilla ikuisuusluotoillaan markkinoilla.
f) Ainoa, mitä tässä on todettu (kuten teitkin), että pörssivarallisuus kasvaa (keskuspankkien aiheuttama kupla) ja keskiluokka köyhtyy — kenen sähkölasku pieneni yli 8 prosenttia tässä parin kuukauden sisällä (EKP:n kyttäämä inflaatiolukema kertoo, että energia halpeni yli 8 prosenttia, jonka vuoksi pörssikuplan pumppaaminen todetaan entistä enemmän aiheelliseksi!) tai putosiko verolliset hinnat huoltoasemilla sen 8 prosenttia? — eriarvoisuuden kasvu johtaa kapinaan, levottomuuteen ja anarkiaan.
g) Verotusta kiristämällä tapamme kaikki pienetkin kasvun oraat. Kukaan ei tunnu ymmärtävän, että lähestymme 100 prosentin kokonaisveroastetta, eikä kukaan näe siinä mitään hämärää.
”Euroopan elpymisvälineeseen kohdistetut vaikutukset ovat liioiteltuja.”
https://www.dlacalle.com/en/this-time-is-not-different-more-debt-less-growth/
Ilmoita asiaton viesti
a) Next Generation EU on vain yksi osa palapelissä. EKP on tähän mennessä laittanut peliin 1850 mrd. Euroa rahapoliittista elvytystä. Kansallinen elvytys on moninkertainen EU:n yhteiseen verrattuna.
Elvytyspaketin kasvattamisesta: Oletko koskaan kuullut alenevasta rajahyödystä?
b-c) Voi olla, mutta ei voi tietää.
d) Mistä tiedät, millainen pankkikriisi olisi käsillä ilman (erityisesti rahapoliittista) elvytystä?
e) Ja kireässä rahoitusilmapiirissä olisi siis helpompi saada rahoitusta investoinneille?
f) Pörssivarallisuuden kasvu hyödyttää myös keskiluokkaa. Suoraan ja välillisesti.
g) aivan samaa mieltä
Ilmoita asiaton viesti
Jees, luin vain Nordean ex-pääekonomistin lainausta, missä nimenomaisesti todettiin, että koko roskan pystyssä pysyminen vaatii sen, että tää paketti onnistuu.
Listasin useita syitä, miksi se on täysin tuhoontuomittu viritelmä. Parhaimmillaan tehoton, mutta meille kallis.
a) EKP on yksi suurin takaaja sille, että Euroopan tuottavuuskehitys on miinusmerkkinen. EKP:n tehtävä on taata viimekätisenä likviditeetin myöntäjänä, ei suinkaan ensisijaisena kirjanpitorikoksen tekijänä (naamioi maksukyvyttömät vain maksuvalmiusvaikeuksissa oleville – ja nimenomaan ensisijaisena – jälkimarkkinoilla ei paperit kauaa vanhene!)
Toki tässä noin vuosikymmen sitten joka ainoa EU-johtaja tulisi laittaa tiilenpäitä lukemaan mm. törkeistä kirjanpitorikoksista.
b-c) Junckerin ohjelma nähtiin miltei vuosikymmen sitten. Tulokset: katastrofi. L’Aquilan maanjäristyksen jälkeen EU heitti katastrofirahaa Italiaan: mafia rakennutti asuinkelvottomia taloja tilalle, ja osa oli jopa hengenvaarallisia (mm. sähköt). Fipo-elvytyksen kruununjalokivenä voisi toimia Espanjan Ciudad Realin lentokenttä (hintalappu miljardi… tyhjä kolossi myytiin vissiin 10 miljoonalla, vai olisiko ollut 100 miljoonaa?) Ootko muuten katsonut Ateenan olympialaisten kisapaikkojen nykykuntoa? Minä olen asuessani Kreikassa.
d) Kupla olisi pitänyt antaa tyhjentyä, asettaa maksukyvyttömät konkursseihin (erityisesti pankit) ja antaa tilaa ketterimmille ja kilpailukykyisimmille firmoille. Totta helskatissa siitä olisi tullut pankkikriisi ja ”kohtalonyhteyden” vuoksi muutama maa olisi lentänyt pihalle eurosta (kuten Suomi Emmingerin kirjeen avustamana lensi ekana pihalle ECU-kytkennästä). Euro olisi hajonnut, mutta ei olisi tarvittu miehekkäästi tarpoa tässä nollakasvussa ja velkaisuusasteiden kasvussa.
e) Sijoittajilla on metka ajatusmaailma. Esimerkiksi Islannin pankkikriisi. Niin kauan, kun moskaa roikotettiin taseissa ei rahoitustakaan herunut. Kas, kun luottotappioriski on pienimmillään juuri defaultin jälkeen!
f) Mutta kun tämä on ihan puhdasta kuplaa, ei ”oikeaa” vaurastumista. Taylorin korkokaava käyttöön, ja mielellään takautuvasti vuosina 1999-2008.
Ilmoita asiaton viesti
Miksipä suomalainen köyhyys ja pahoinvointi muuttuisivat, sillä poliitikot elävät omissa EU-pilvilinnoissaan.
”Ihmisten hätä on vain kasvanut” – Jopa 150 000 suomalaislasta elää köyhyydessä”
https://yle.fi/uutiset/3-10770043
”Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/koskee-jopa-100-000-nuorta-suomen-suurin-ongelma-kaikki-keinot-kayttoon-heti/b3116eb4-b5a2-3ad9-840e-fffa84017080
”Nuorisopsykiatrit: Nuorten tulevaisuus uhattuna ”ratkaisevalla tavalla”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nuorisopsykiatrit-nuorten-tulevaisuus-uhattuna-ratkaisevalla-tavalla-hatahuuto-yhteiskunnan-muutoksesta/245574e5-b1ae-4dfc-9fdf-4cb6bfe2cefb
”Jopa yli 60 000 kotia elää kokonaan Kelan varassa”
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1200299
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin usa ja Boriksen uk rokottavat jo täyttä päätä ihmisiä. Suomessa vasta aloitellaan ja päästään ilmeisesti hyvin vaatimattomiin lukemiin. Tammikuussa ilmeisesti noin 100 000 ihmistä.
Tommi Viinnikka voisi kommentoida johtuuko tämäkin onnistuminen euroopan unionista vai suomen omasta byrokratiasta. Rokoteohjelmahan on otettu unionin tiukkaan kontrolliin, jotta se onnistuisi.
Ei näytä unioni toimivan millään sekrorilla. Vaikutksia tällä on talouteenkin ja erittäin pahoja.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin punaviherhallituksen toilailujen jatkumo tullaan kokemaan kuukauden sisällä tartuntojen levitessä Marinin välinpitämättömyyden takia kautra koko maan ja vielä herkemmästi tarttuvien mutaatioiden levitessä.
Tämä kaikki oil selvästi näkyvillä jo kuun alkupuolella ja monet asiantuntijatahot varoittelivat hallitusta tulevasta kehityksestä moniin eri otteisiin pyytäen hallitusta ottamaan käyttöön valmiuslai ja rajoitukset.
On todella ikävä todeta, että Marinin punaviherhallitus elää, hengittää ja sosialisoi velkaannuttamalla tieten tahtoen virusta hyväksikäyttäen Kepun ryynätessä aisankannattajana nuoleskellen hangaroundina Saarikon ja Kurvisen johdolla tätä toivotonta teatteria.
Kuvottatavaa laskelmoitua vallankäyttöä Marinin johdolla ilman mitään pienempiäkään päätöksiä alijäämien, velkaantymisen, työllisyyden ja yksityisrahoitteisten työpaikkojen suhteen. Marinin hallitus tulee jättämään seuraajalleen v. 2023 ikävän ikävän perinmön vastuuttoman ja holtittoman punaviherhallituksen nelivuotiskauden jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Jätän rokottamisen kommentoinnin niille, jotka aiheesta jotakin ymmärtävät.
Euroopassa on hoidettu koronan aiheuttamaa talouskriisiä käytännössä samalla tavoin kuin USA:ssa ja erityisesti Japanissa. Japani vaan on tässä vuosikymmenen pidemmällä (tai syvemmällä näkökulmasta riippuen).
Tällä hetkellä näyttää, että tämä on ollut oikea valinta. Siinä mielessä valinta on ollut helppoa, että kaikki muut tiet olisivat johtaneet katastrofiin: pankkikriisiin ja olemassa olevien rakenteiden tuhoutumiseen.
Olisi toki mielenkiintoista nähdä toimiva vaihtoehtoinen tiekartta kriisin ratkaisuun. Mutta kirjoituksissa yleensä tyydytään kritisoimaan.
Ilmoita asiaton viesti