Valtakunnassa kaikki hyvin?

Paljon on positiivista ilmassa:

EU:n ja Kiinan välinen sopimus investoinneista on valmistumassa. Sopimuksen tarkoituksena on purkaa investointeihin kohdistuvia esteitä. (HS /Financial Times). Matkojen myynti on elpynyt ja osakekurssien nousu jatkuu. Japanissa saavutettiin juuri 30 vuoden huiput. USA:ssa all-time-high -lukemia on koputeltu melkein päivittäin.

USA:ssa saatiin juuri presidentin allekirjoitus 900 miljardin dollarin elvytyspakettiin.

Kaiken takana on rokote sekä rahapoliittinen elvytys ja sen mahdollistama kansallinen ja EU-tason elvytys.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tuore raportti tiivistää:

”Etla: Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, Suomen talous herää kesään mennessä”

Alkava vuosi 2021 merkitsee Etlan arvion mukaan koronakriisin loppua: talouden laskusuhdanne päättyy ja toipuminen alkaa rokotteen sekä EU:n elpymisrahaston tuella. Luvassa on iloisen 20-luvun alku, mitä raha- ja finanssipolitiikan elvytys voimistavat, arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

”Baarit täyttyvät ja Gran Canaria kutsuu. Samalla rautakaupat ja Gigantit hiljenevät”

Etla näkee positiivisena myös USA:n vallanvaihdon. Etlan mukaan Joe Bidenin hallinto lämmittää EU-suhteita ja tarjoaa yrityksille vakaamman toimintaympäristön.

Haasteita kuitenkin riittää

Kangasharju kuitenkin muistuttaa, että juhlat eivät kestä kauaa, ellei talouden kasvupotentiaalia saada nostetuksi nykyisestä noin puolentoista prosentin tasosta. Sopeuttamisen aika on edessä olevassa noususuhdanteessa.

”Koko Euroopan talouden kannalta ratkaisevaa on, onnistuuko EU:n elpymisrahasto tukemaan talouskasvua Euroopassa. Jäsenmaat toimittavat elpymissuunnitelmansa komissiolle arvioitavaksi huhtikuuhun 2021 mennessä. Etlan kristallipallo ei näytä, pystyvätkö jäsenmaat kohdistamaan elpymispaketin varat sellaisiin investointeihin ja rakenteellisiin uudistuksiin, jotka tukevat talouskasvua, ja samalla edistävät digitalisaatiota ja vihreää siirtymää. Haasteita ainakin riittää.”

Etla: Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, Suomen talous herää kesään mennessä

 

Saa keskustella!

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu