Venäjän kaasusulku vahingoittaisi Eurooppaa, mutta Venäjää eniten
Venäläinen maakaasu virtaa Venäjän uhkauksista huolimatta normaalia tahtia. Putinin allekirjoittama asetus ruplamaksuista tuli voimaan kuun vaihteessa, mutta toimitukset jatkunevat normaalisti ainakin kuun loppupuolelle, jolloin seuraava kaasulasku erääntyy.
Euroopan maat maksavat ilmoituksensa mukaan laskut euroilla Gazprom -pankkiin toimitussopimuksen mukaisesti. Silloin Gazprom saattaa tulkita asian toisin ja päättää lopettaa kaasun toimittamisen Eurooppaan.
Kaasun kulutussesonki alkaa olla ohi ja varastot täydennettynä luvatuilla LNG (nesteytetyn maakaasun) toimituksilla riittävät Euroopan tarpeisiin vähintäänkin vuoden vaihteeseen saakka.
LNG on kuitenkin merkittävästi putkia pitkin tulevaa kaasua kalliimpaa. Saksalla ei myöskään ole omaa LNG terminaalia, joten Saksaan jouduttaisiin ohjaamaan maakaasua esim. Hollannista tai Italiasta.
Näin kaasun katkaisu nostaisi kustannustasoa ja saattaisi pakottaa varsinkin Saksan säännöstelemään kaasun jakelua.
Säännöstely vaikuttaisi toimitusketjuihin ja alentaisi talouskasvua
EKP on arvioinut, että 10% vähennys energian saatavuudessa alentaisi 0,7% Euroalueen bruttokansantuotetta. Nomisma Energy teki Italiassa arvion huomattavasti radikaaleimmilla oletuksilla: jos kaasun saanti putoaisi puoleen bkt kärsisi jopa 5,6%.
Kaasun katkaisu vahingoittaisi Venäjää eniten
Alaa seuraavien analyytikkojen mukaan katko ei voi kestää kovin kauaa, koska Venäjä ei pysty reitittämään kuin pienen osan kaasusta nykyisiä putkia pitkin Aasiaan.
Venäjällä ei ole maakaasun varastointikapasiteettia kuin 72 mrd. kuutiometriä, mikä vastaa 3-4 kuukauden tuotantoa. Venäjällä ei myöskään ole riittävästi kapasiteettia nesteyttää kaasua. Tästä johtuen kaasukenttien pitäisi ajaa alas tuotantonsa.
SEB Researchin analyytikot totesivat myös, että maakaasun käyttö aseena saattaisi vaikuttaa myös muiden Gazpromin asiakkaiden (lähinnä Kiina ja Intia) ostokäyttäytymiseen.
Venäjän kaasunmyyntitulot olivat viime vuoden tammi-syyskuussa 31 miljardia dollaria. Tästä suurin osa tuli Euroopasta, loput Turkista, Kiinasta ja Intiasta.
Oletko tosiaan sitä mieltä, että Euroopassa on LNG-varastoja niin paljon, että riittävät jopa tämän vuoden loppuun asti?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä mielelläni kuulisin valistuneita arvioita. LNG -terminaaleja on Euroopassa (Turkki mukaan luettuna) 28 kpl. Näitähän voidaan uusilla Spot -toimituksilla täyttää kaiken aikaa. Eurooppaan toimitettiin LNG:tä 80 miljoonaa tonnia ja hankintakapasiteetti olisi tämän mukaan noin tuplat.
Lisäksi putkia pitkin tullutta kaasua on varastoissa maan sisällä ja ainakin Algeriasta saadaan Etelä-Eurooppaan maakaasua putkissa.
”Terminals in Europe currently have an annual LNG purchase capacity of close to 150 million tons. However, Europe, which imported 85 million tons of LNG in 2019, bought 82 million LNG in 2020. Europe, which meets a quarter of its gas needs as LNG, uses just over half of its import capacity.”
LNG:n hinta joka tapauksessa on paljon putkikaasua kalliimpi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse siinä uskossa, että kaasuvarastoista ei ole fyysisesti mahdollista saada lähellekään riittävän suurta tilavuusvirtaa, jotta sillä pystyttäisiin talviaikaan korvaamaan edes merkittävää putkikaasun saantirajoitusta; täyssulusta puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Talvella varmaankin jouduttaisiin säännöstelemään kaasua, jos katko jatkuisi sinne asti.
Monenlaista varautumista on suunniteltu, mutta muuttuuko se ajoissa tekemiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
EU:n kannattaisi tehdä kaasun ostokartelli tai perustaa vain yksi venäläisen kaasun ostaja. Jos Venäjän on ”pakko” myydä, ostaja voisi tarjota venäläisestä kaasusta huomattavasti nykyistä alempaa hintaa. Venäjältä ostettaisiin vain se määrä, mikä riittää täyttämään tarpeen kun ensisijaisesti hankitaan kaasu muista lähteistä. Tiedän, että tämä on teoreettinen ratkaisu eikä käytännössä voi toteutua tai jos, niin olisi ihme.
Öljyn osalta onkin jo paljon helpompi toimia kun vaihtoehtoisia toimittajia on runsaasti. Venäläiselle raakaöljylle voitaisiin asettaa professori Kanniaisen ehdottama tuontitulli.
https://www.verkkouutiset.fi/a/professori-ehdottaa-tuontitulleja-venalaiselle-energialle/#47b476fc
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Öljyn osalta hinta Ural-laadun hinta on laskenut 30% suhteessa Brent-laatuun jo nykyisillä toimilla. Brent-laadunkaan hinta ei ole enää noussut.
https://www.neste.com/investors/market-data/urals-brent-price-difference
Ilmoita asiaton viesti
Kaasusulku on täyttä höpöhöpöä.
Venäjä käy edelleen valloitus ja tuhoamissotaansa Ukrainassa EU- maiden rahoittamina – Saksa ja Italia näistä erityisesti erikseen mainiten. Venäjä kyllä pitää kiinni näistä rahalähteistä viimeiseen asti.
Punaviherpiipröiden toiminta ja Venäjän nuoleskelu esim. Saksan energiankäytön osalta ydinvoiman tuhontoineen on nyt vaatinut valtavat uhraukset viattomilta ukrainalaisilta siviileiltä joka päivä edellisestään lisäten.
Ilmoita asiaton viesti
”Punaviherpiipröiden toiminta ja Venäjän nuoleskelu esim. Saksan energiankäytön osalta ydinvoiman tuhontoineen on nyt vaatinut valtavat uhraukset viattomilta ukrainalaisilta siviileiltä joka päivä edellisestään lisäten.”
Täysin samaa mieltä.
Vihreillä ja vihersymppaajilla on osavastuu tästä Ukrainan tragediasta!
Vihreät ammattivalehtelijat lietsoivat Saksan viherhulluuteen pari vuosikymmentä sitten.
Ydintehoa suljettiin Saksassa 22GW ( OL3 1,6GW) .
Vaje korvattiin pääsääntöisesti kaasutehoa lisäämällä, sattumateholla sitä EI voi korvata.
Täten Saksan energiahuollon napanuora Venäjään vain vahveni, tarvittiinhan lisää kaasua.
Putin luotti tähän vihervalehtelijoiden aikaan saamaan energiariippuvuuteen : saksalaiset poliitikot eivät uskaltaisi vastustaa , kylmyyden pelossa , Putinin häikäilemätöntä käyttäytymistä .
Nyt näyttää siltä, että Putin laski väärin, Luojan kiitos.
Mutta nämä vaaralliset viherpellet on saatava vastuuseen vastuuttomasta valehtelustaan tolvanoille politiikoille ja sen seurauksista!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli harvinaisen tympeä kommentti jopa Viljakaisen mittapuulla.
Kaasuriippuvuuden juuret ovat paljon syvemmällä. Eniten kaasua Euroopassa kuluu rakennusten lämmittämiseen. Tämä koskee paitsi Saksaa niin myös vaikkapa ydinvoiman suurmaata Ranskaa. Toisena tulee teollisuus.
Muutenkaan toisten syyttely ja menneiden virheiden kaivelu ei ole rakentavaa. Kannattaisi keskittyä siihen, miten tästä eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on usein tympeä, Härkönen.
Ennen tälle alustalle tuloani suhtauduin vihreisiin neutraalisti, olen heitä jopa joskus äänestänytkin , jota nyt häpeän.
Siitä kiitokset Härkönen, että luikertelusi , vääristelysi ja teknisesti tolvanoiden maallikoiden harhaanjohtamisesi on avannut silmäni ja neutraali suhtautuminen vihreisiin on kääntynyt puhtaaksi halveksimiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan miten vaan. Älä kuitenkaan kiukkuusi halkea.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa ja Italia ovat eläneet ilmeisesti uutistyhjiössä.
https://nypost.com/2022/04/02/ukrainian-town-littered-with-civilians-bodies-mayor-says/
Oliskohan aika avata silmät ja ryhdistäytyä ?
Ilmoita asiaton viesti
Nythän venäläiset joukot keskitetään juuri niiden kaupunkien läheistyyteen, joihin nämä lähtivät ”estämään venäläisten kansanmurhaa”.
Ilmeisesti venäläiset haluavat monopolin etnisten venäläisten murhaamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän maakaasun myynti pelkästään EU:n alueelle on ollut n. 400 miljonaa USD / päivä x 365 / vuosi.
Viinikka laskee sitten vain 31 miljardiansa uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
– According to its Finance Ministry, Russian oil and gas revenues exceeded initial plans by 51.3% in 2021, totalling 9.1 trillion roubles ($119 billion). In October alone, revenues were 1.1 trillion roubles, or almost $500 million per day.
Siis öljy ja kaasu yhteensä. Öljy on näistä merkittävämpi.
https://www.reuters.com/markets/europe/russias-oil-gas-revenue-windfall-2022-01-21/
Ilmoita asiaton viesti
On se niin väärin, just kun sakemannit sai tehtyä putten kaasusta vihreää niin putteperkele alko riehumaan mutta ei se sakemanneja näköjään haittaa kun kaasu kulkee ihan niin kuin ei olisi mitään tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti