Vielä ei ollut koronnostojen aika

Suurten läntisten keskuspankkien toimielimet ovat kokoustaneet tällä viikolla. Päätöksissä ei juuri yllätyksiä nähty, ellei sitten Englannin keskuspankin pidättyvyyttä lasketa tällaiseksi. Markkinoilla uskottiin, että Englannin keskuspankki BoE olisi ensimmäisenä suurena keskuspankkina päättänyt nostaa ohjauskorkojaan, koska pankin pääjohtaja (Governor) Andrew Bailey oli lokakuussa vaatinut pankkia toimimaan. Nostaminen hävisi kuitenkin äänestyksen 7 -2 ja korot pysyvät toistaiseksi 0,1 % tasolla.

Britannian keskuspankki päätti EKP:n tavoin olla leikkaamatta velkakirjojensa osto-ohjelmaa tässä vaiheessa. FED sen sijaan päätti odotusten mukaisesti velkakirjojen osto-ohjelman kuukausittaisesta leikkauksesta. FED:n Jerome Powell tosin sanoi, että leikkausohjelmaa säädetään tarpeen mukaan.

Bank of England kuitenkin viesti, että Britannia aikoo toimia hyvin pian ja etupainotteisesti suhteessa Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankkeihin. Englannin keskuspankin seuraava korkokokous on joulukuussa.

EKP nostaa korkoja vasta vuonna 2023

Christine Lagarde sanoi olevan hyvin epätodennäköistä, että EKP nostaisi korkoja vielä vuonna 2022. Lagarden mukaan keskipitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat edelleen matalalla. Lagarderen mukaan rahoitusehtoja ei ole syytä turhaan kiristää tilanteessa, jossa energian hinnan nousut leikkaavat kuluttajien ostovoimaa.

EKP on jo kerran pienentänyt velkakirjojen osto-ohjelmaa ja lisää leikkauksia on tulossa ensi vuonna.

Dollari vahvistui hieman punnan heiketessä

Tätä kirjoittaessa dollari on hieman vahvistunut sekä euroon että erityisesti puntaan nähden. Korkomarkkinoilla on rauhallista ja pitkät korot, samoin kuin Saksan ja Italian välinen korkoero, loivassa laskussa.

Italiakin saa tällä hetkellä alle 4 vuoden lainansa miinuskorolla ja maksaa 10 vuoden lainasta alle 1% korkoa.

Italy Government Bonds (cnbc.com)

 

 

 

 

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu