Vihreiden ydinvoimakannan kehitys

Hieman hymyilytti lukea Ohisalon kommentti, jonka mukaan  ydinvoima on kuulunut vuosien ajan puolueen energiapalettiin.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kehuu Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen yksikön käyttöönottoa.

– Energiatalouden on oltava tehokasta, perustuttava päästöttömiin tai vähäpäästöisiin energiamuotoihin ja hyödynnettävä kaikkia kestäviä ratkaisuja, jotka vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä, Maria Ohisalo kirjoittaa Twitterissä. (Verkkouutiset 21.12.2021)

Aikajana ”vuosia” on tietysti kohtalaisen ympäripyöreä ilmaisu. Ehkä niin voi sanoa, kun Ohisalo itse toi kesäkuussa 2019 julki positiivisen kannan ydinvoimaan. Onhan tuosta kaksi ja puoli vuotta. Kai se jollain mittarilla on vuosia.

Vihreiden uusi puheenjohtaja Maria Ohisalo: Ydinvoima on osa energiapolitiikan kokonaisuutta – ”Jokaisen energiaratkaisun pitää lähteä hiilidioksidipäästöjen laskusta” (Kauppalehti 15.6.2019)

Sen sijaan jos palataan vuoteen 2014, Ville Niinistö totesi Suomen Kuvalehdessä:

”Ydinvoiman kaltaisen kalliin, riskialttiin ja keskitetyn tuotantotavan aika on yksinkertaisesti ohi. Suomi on päättänyt kolmesta ydinvoimalaluvasta 20 vuoden aikana, mutta yhtäkään megawattia sähköä ei näillä päätöksillä ole tuotettu. (SK 18.9.2014)

Totuuden nimessä on kuitenkin syytä muistaa konteksti. Tuolloin tapetilla oli Fennovoiman laitos, jonka ongelmia on tunnistettu Vihreitä laajemminkin. Niinistö jatkoi:

”Fennovoiman ja Rosatomin yhteishanke on poikkeuksellisen huono. Tässä ulkopoliittisessa tilanteessa hanke tuo kaikuja 1970-luvun YYA-sopimusten yhteiskunnasta. Sidomme itsemme syvään Venäjä-riippuvuussuhteeseen vuosikymmeniksi eteenpäin.”

”Lisäksi Rosatom on valtionyhtiö, joka on suoraan Venäjän poliittisen johdon alainen. Kaikki sen toimet ovat osa Venäjän ulkopoliittista vallankäyttöä. Jo nyt tätä hanketta käytetään propagandassa irrottamaan Suomi EU:n yhteisestä linjasta.” (SK 18.9.2014)

Vuonna 2012 Vihreät vastustivat puolueena ydinvoimaa, mutta Osmo Soininvaara laski kolmanneksen vihreistä kannattavan ydinvoimaa. Soininvaara itse suhtautui ydinvoimaan myönteisesti ja vaati puolueelle asian suhteen moniarvoisempaa suhtautumista.

”Jyrkkä ydinvoiman vastaisuus ei ehkä vie vihreiltä paljon ääniä, mutta se vie insinöörivihreitä, joiden osaamista ja näkemystä kipeästi tarvitsisimme”, Soininvaara kirjoittaa.

Hän perustelee näkemystään muun muassa reaktoriturvallisuuden parantumisella takavuosikymmeniin verrattuna ja sillä, että ydinaseet voivat levitä ydinvoimasta riippumatta.

Hän myös julistaa, että poliittinen taistelu ydinvoimasta on Suomessa ohi. Hänen mukaansa ydinvoiman vastustus ei Suomessa enää rajoita lisärakentamista, vaan lähinnä uusien hankkeiden horjuva taloudellinen kannattavuus. (Vihreä Lanka 8.3.2012)

Hypätään vielä ajassa taaksepäin, vuoteen 2000, jolloin Suomen Kuvalehti kirjoitti ratkaisun ydinvoimasta lähestyvän. Jutussa ympäristöministeri Satu Hassi kertoi vihreiden jättävän hallituksen, jos hallitus tukee uutta ydinvoimaa (SK 15/2000).

Ydinvoiman kannatus puolueittain vuonna 2000 on kuvattu oheisessa Suomen Kuvalehdestä lainatussa kuvaajassa. Vihreät vastusti ydinvoimaa yksimielisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu