Wahlroosin ”hyvä” uutinen suomalaisille päättäjille

Björn Wahlroos kirjoitti Hesarin Vieraskynässä perustellun näkemyksensä Suomen ja euroalueen inflaatiosta. Johtopäätös oli Wahlroosin mukaan lohdullinen Suomen hallitukselle: euroalueen inflaatio on yhteinen ja Suomen hallituksen tai työmarkkinajärjestöjen päätöksillä ei ole siihen mitään vaikutusta.

Euroalueeseen kuuluvalla Suomella ei ole omaa inflaatiota – Mielipide | HS.fi

”Suomalaisella talouspolitiikalla ei voida vaikuttaa euron inflaatioon. Edes työmarkkinaratkaisuilla ei ole vaikutusta inflaatioon. Yhteisvaluutan oloissa ne vaikuttavat tietenkin yhä suomalaisyritysten kilpailukykyyn, työpaikkojen syntyyn ja talouskasvuun. Mutta mitään hintojen ja palkkojen spiraalia ei euron ja globalisoidun talouden oloissa voi syntyä. Suomen talouspolitiikasta vastaaville poliitikoille tämä on hyvä uutinen: he voivat lopettaa inflaatiosta huolehtimisen. Siitä vastuun kantaa yksinomaisesti Euroopan keskuspankki.”

Wahlroosin hyvät uutiset Suomelle päättyivät kuitenkin tähän. Vaikka Suomessa tehdyt päätökset eivät vaikuta inflaatioon, ne vaikuttavat suomalaisten yritysten ja Suomen kilpailukykyyn euroalueen sisällä.

Wahlroos muistuttaa, että Suomessa ei juuri ole ollut talouskasvua viiteentoista vuoteen. Siksi Suomen talouspolitiikan ykköstavoite pitäisi olla talouskasvun nopeuttaminen. Tämä saadaan aikaan investoinneilla, yrittämisellä ja työnteolla. Tähän puolestaan tarvitaan yksityisen sektorin toimintaedellytysten parantamista mm. verotuksen rakenteellisella uudistamisella ja alentamisella.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu