Wärtsilä muuntaa ”haitallisen sattumaenergian” hyödylliseksi

Tällä alustalla kuulee usein tuulivoimaa nimitettävän ”haitalliseksi sattumaenergiaksi”. Luonnehdinta tuskin on asiallinen, mutta tuulivoiman saatavuuden voimakkaat vaihtelut ovat ongelmallisia. Silti näissäkin olosuhteissa Tanska ja Portugali tuottavat kolmanneksen sähköstään tuulivoimalla.

Wind Power Numbers | WindEurope

Täällä pohjoisessa tuulivoiman vaihtelun ongelmat ovat suurempia, mutta esimerkiksi Ruotsi ja Norja ovat päätyneet tuottamaan noin 13-14 % sähköstään tuulivoimalla.

Wärtsilä tarjoaa ratkaisuja tuotannonvaihteluihin

Katsoin viime viikolla Wärtsilän sijoittajaviestinnän yritysesittelyn, jossa Wärtsilä kertoi mm. energian varastointiliiketoiminnastaan. Yhtiö on maailman kolmanneksi suurin energiavarastojen tarjoaja. Energiavarastot tasoittavat sekä tuuli- että aurinkosähkön  tuotannon epätasaisuuksia.

Solutions – Wärtsilä Energy Storage (wartsila.com)

Wärtsilä ei erittele energian varastointiratkaisujen liikevaihtoaan, mutta koko energiatoimialan liikevaihto on noin 1,5 miljardia euroa ja kohtalaisessa kasvussa. Jotta kirjoitus ei menisi ihan puhtaaksi mainostamiseksi, jätän referenssit pois. Niitä voi halutessaan lukea linkin takaa.

 

North Sea Energy Island

Uusissa energiaratkaisuissa ei puhuta ihan pienistä rahoista. Suurin yksittäinen projekti lienee Tanskan vetämä Pohjanmeren energiasaari, jonka kokoluokka on noin 210 miljardia kruunua eli noin 34 miljardia euroa.

Projektin toteuttajat eivät ole vielä tiedossa, mutta tanskalainen energiayhtiö Orsted lienee vahvoilla. Orstedin kanssa on kimpassa mm. ruotsalainen suunnitteluyhtiö Sweco, jolla on Suomessakin yli 2000 työntekijää. Voi vain toivoa, että suomalaiset yritykset ottavat osansa projektin toteuttamisesta.

 

Denmark to build ’first energy island’ in North Sea – BBC News

Ørsted and ATP team up for bid on North Sea energy island (orsted.com)

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu