Yllättävän pieni pudotus Suomessa

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006603734.html

 

Suomen talous näyttää selvinneen yllättävän pienellä koronapudotuksella toisella vuosineljänneksellä. Suomen talouden pudotus näyttäisi jääneen jopa puolta pienemmäksi kuin Ruotsin. Näin siitä huolimatta, että Ruotsin taloutta suljettiin Suomea vähemmän ja Ruotsin olisi voinut olettaa saavan hyötyä omasta valuutasta.

Ruotsin kruunu kuitenkin vahvistui koko toisen vuosineljänneksen ajan ja päätyi maaliskuun notkahduksen jälkeen jopa vuodenvaihdetta arvokkaammaksi Euroon nähden. Kelluva valuuttakurssi ei siis välttämättä luo suojaa epäsymmetrisiltä shokeilta vaan saattaa myös vahvistaa niitä.

Huomattavaa on myös, että Ison Britannian talous sukelsi OECD-maista eniten, noin tuplat verrattuna Saksaan. Tässäkään tapauksessa valuutta ei paljoa auttanut. Maaliskuussa punta kävi kyllä kymmenen vuoden pohjissa, mutta toipui tästä nopeasti. Huhtikuun Iso-Britannia sai kärvistellä vahvistuvan punnan kanssa. Kesällä punta taas heikkeni euroon nähden.

Suomessa ei kannata vielä huokaista helpotuksesta

Miksi Suomi selvisi muita pienemmällä pudotuksella? Minun nähdäkseni ensisijaisesti teollisuuden rakenteen vuoksi. Täällä valmistetaan paljon investointitavaroita, joilla on pitkä toimitusaika. Tehtaat pyörivät täällä lähes normaalisti, vaikka joitakin toimituskatkoksia olikin. Lisäksi rakennustyömaat pidettiin auki, toisin kuin useissa muissa maissa.

Täällä pudotus tulee viiveellä. Teollisuuden uudet tilaukset putosivat parikymmentä prosenttia. Mukavat tilauskannat antoivat kuitenkin puskuria. Suomessa pudotus tulee yrityksestä riippuen puolen vuoden, vuoden tai jopa kahden vuoden päästä. Parhaassa tapauksessa pudotus voi olla lievä, jos kysyntä elpyy nopeasti, mutta aiemmat lamat ovat osoittaneet, että Suomen talous toipuu muita hitaammin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu