Yritysverotukselle kansainvälinen minimitaso?

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen ehdotti pääsiäisen aikaan kansainvälistä sopimusta minimiyritysveroksi. Yellenin mukaan sopiva taso olisi 21%. Yellenin mukaan viimeiset kolmekymmentä vuotta jatkunut verokilpailu on vaikeuttanut valtiontalouksien hoitoa.

EU:n komissio kannattaa sopimusta yritysverotuksen minimitasosta, mutta toivoo asiasta päätöksiä OECD:n tasolla. Sopimus yritysverotuksen minimistä pakottaisi esimerkiksi Unkarin ja Irlannin nostamaan yritysverotustaan. Irlanti on onnistunut nostamaan kansalaistensa elintason Euroopan huipulle kilpailukykyisen yritysverotuksensa ansiosta. Myös Viro joutuisi muokkaamaan verojärjestelmäänsä sopimuksen myötä.

OECD työstää parhaillaan myös verotusjärjestelmää Amazonin ja Googlen kaltaisille digijäteille.

Bidenin hallinto nostamassa Yhdysvaltain omaa yritysveroastetta

Donald Trumpin hallinto pudotti USA:n yritysveroasteen 35 prosentista juuri tuonne 21 prosentin tasolle. Bidenin hallinnon tavoitteena on nostaa yritysten veroaste 28 prosentin tasolle.

Yhdysvaltalaiset yritykset ovat hyväksyneet yritysveron nostamisen, mutta harva uskoo veron nousevan aivan 28% tasolle. Kauppakamari ja myös osa demokraattisenaattoreista ajaa 25% tasoa, mitä pidetään mahdollisena kompromissina.

Janet Yellen calls for a global minimum tax on companies. Could it happen? | The Economist

Analysis: White House, U.S. Companies Could Agree on 25% Tax Rate, Officials, Business Groups Say | Investing News | US News

Janet Yellen calls for global minimum corporate tax | Financial Times (ft.com)

EU Backs U.S. Call for Global Minimum Corporate Tax, but Rate to Be Decided | Investing News | US News

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu