Maskipakko pärskiville

Olemme koronakriisin alun rajoitustoimenpiteillä ansainneet lisäaikaa, jonka turvin  tehohoitokapasiteetti, testaus ja suojavarusteet on saatu parempaan iskuun. Lisäksi olemme oppineet taudin tarttumisesta ja leviämisestä. Tauti leviää pisaratartuntana, ja tavallisen hengityksen kautta tapahtuneet tartunnat ovat hyvin harvinaisia.

 

Nykytiedon valossa koronan saaneen ihmisen pitää pärskiä ilmoille suuri määrä viruksia, joiden täytyy päätyä toisen ihmisen limakalvoille, jotta tauti tarttuu. Toki virusta voi levittää myös yskimällä käteensä ja kättelemällä sen jälkeen toista ihmistä.

 

Jotta yhteiskuntaa voidaan avata mahdollisimman paljon, yskivien ja aivastelevien pitäisi pääsääntöisesti pysyä kotona tai käyttää maskia, jos heidän on mentävä ulos.

 

Maskin tärkein tehtävä on estää taudin levittämistä toisiin, ei itsensä suojelu, vaikka näin usein asia käsitetään. Toki maski suojaa myös käyttäjäänsä tartunnoilta.

 

Maskipakko pärskiville olisi hallitukselle halpa ja tehokas työkalu, jolla torjua taudin leviämistä. Se ei olisi yksilöille liian raskas, sillä maskivelvoite tulisi vain murto-osalle ja vain siksi aikaa, kun he liikkuvat ihmisten ilmoilla. Maskipakon avulla yhteiskuntaa voitaisiin avata nopeammin ja laajemmin kuin muilla keinoilla.

 

PS. Hyvän käsihygienian merkitystä ei maskikaan poista. Pysytään terveinä ja valppaina koronan kanssa.

TomPackalen

Tom Packalen on helsinkiläinen Perusuomalaisten kansanedustaja. Ammatiltaan hän on komisario Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa ja Utopia Analytics yhtiön toinen perustajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu