Mitä tarkoittaa äärioikeisto?

Viime viikon ainoa poliisiasia ei ollutkaan vihreän Haavisto-gaten eduskuntanäytökset, vaan perjantaina illan suussa saimme yllättäen kuulla, että KRP epäilee törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta äärioikeistolaista verkostoa. Ensitietojen mukaan iskun kohteina olisivat olleet vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

 

Uutinen kuulosti todella hurjalta. Kun luin juttua pidemmälle, selvisi, että yksi epäillyistä on poliisin ylikonstaapeli. Tässä vaiheessa aloin huolestua. Mistä oikein on kysymys?

 

Sain varsin nopeasti selville, kuka tämä poliisi on. En voinut kuin epäuskoisena nauraa tilanteen absurdiutta. Kyseinen ylikonstaapeli toimi vuosia alaisuudessani kenttäjohtajana. Hän oli yksi parhaista kenttäjohtajista. Miehellä on taustaa myös sosiaalipuolelta. Tiedossani ei ole yhtään moitetta tai epäilyä hänen työnsä laadusta tai tekemisen tavasta.

Soitin ylikonstaapelille, joka oli henkisesti aivan romuna. Hänen yli 20 vuoden työ poliisissa oli vedetty lokaan. Mies on pidätetty virasta ja puolella palkalla. Hänen kertomansa mukaan poliisi oli ottanut hänen tuttavansa kiinni epäiltynä rikoksesta, joka sittemmin ilmeni vääräksi epäilyksi) Samassa yhteydessä poliisi oli avannut tuttavan matkapuhelimen ja selvittänyt kaiken viestinnän.

Viesteistä paljastui pieni tiivis ryhmä, muistaakseni kahdeksan ihmistä, enimmäkseen turvallisuusalan ammattilaisia ja reserviläisiä. He olivat purkaneet keskenään paineita, osin epäasiallisestikin. Mielestäni tuollaisen porukan kesken sellainen ei ole kovin moitittavaa. Kyse on kuitenkin ammattilaisista, jotka näkevät työssään paljon yhteiskuntamme epäkohtia, mutta joiden käytöksen on työssä ja virassa aina oltava asiallista.

Kysyin poliisilta, milloin hän oli alkanut äärioikeistolaiseksi. Hän ei ollut. Jäin miettimään, miksi uutisessa hänet oli kuitenkin leimattu äärioikeistolaiseksi, osaksi oikeusvaltion vastaista vaarallista verkostoa, kelvottomaksi yhteiskunnan jäseneksi. Oliko kyse siitä, että viestiryhmään kuului kamppailulajien harrastajia, ammunnan harrastajia, poliiseja, vartijoita ja reserviläisiä? Se on ainakin varmaa, että elämme hyvin epämiellyttävää leimakirveiden ja harkitsemattoman sanankäytön aikaa.

 

Minulla on toistaiseksi käytössäni vain arvostamani ylikonstaapelin versio asiasta, mitä minulla ei sinällään ole syytä epäillä.Poliisilla tai syyttäjällä on mahdollisesti jotain kovaa todistusaineistoa, koska kyseinen rikosnimike edellyttää vakavasti otettavaa suunnitelmaa, jonka totetuttamiseksi on jo tehty valmistelevia toimenpiteitä. Kokonaisuuson kuitenkin syytä selvittää perinpohjaisesti. Jos jutussa ei ole villoja, niin miten se putkahtikin tuli ulos juuri samalla viikolla kun vihreänulkoministerin väärinkäytökset olivateduskunnan käsiteltävänä?

+7
TomPackalen
Perussuomalaiset Helsinki

Tom Packalen on helsinkiläinen Perusuomalaisten kansanedustaja. Ammatiltaan hän on komisario Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa ja Utopia Analytics yhtiön toinen perustajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu