Nato jäsenyyden hyödyistä ja haitoista
Nato-keskustelu Suomessa heräsi henkiin, kun tasavallan presidentti ja pääministeri kommentoivat kansainvälisen politiikan viimeaikaisia liikkeitä uudenvuodenpuheissaan. Kummankin viesti noudatteli Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon pitkäjänteista linjaa, jota erityisesti presidentti Sauli Niinistö on ansiokkaasti luotsannut koko virkakautensa ajan. Selonteoissa on linjattu, että Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu liikkumatilan ja valinnan ylläpito, mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.
Olemme jälleen kerran matkalla kohti kysymystä liittyäkö vai ei, mutta toki uudessa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Mielipiteensä asiaan joutunevat ennen pitkää muodostamaan sekä kansalaiset että heidän eduskuntaan äänestämänsä edustajat. Pohjaksi olisi hyvä käydä läpi eri vaihtoehtojen hyötyjä ja haittoja.
Suomen lähtötilanne on selkeä, eikä se ole muuttunut viime aikoina ainakaan niin paljon kuin joku saattaisi ajatella. Meillä on hyvät välit kaikkiin naapureihimme. Meillä ei ole mitään niin arvokasta luonnonvaraa, että kenenkään kannattaisi sen tähden hyökätä. Emme muodosta uhkaa millekään toiselle maalle, kuten esimerkiksi Kuuba teki Yhdysvalloille ohjuskriisin aikaan. Suomella on merkittävät asevoimat. Maavoimamme ovat Euroopan toiseksi suurimmat Turkin jälkeen. Tykistömme on Länsi-Euroopan suurin, ja me osaamme käyttää sitä, merimiina-aseemme toiseksi paras koko maailmassa ja hävittäjiksemme on juuri ostettu maailman moderneinen kone. Lisäksi suomalaisten maanpuolustustahto on kansainvälisellä mittapuulla poikkeuksellisen korkea. Kukaan ei halua tulla tänne kuolemaan parin mäntypuun takia. Venäjällä olisi kykyä Suomeen yrittää, mutta se on kokeillut aiemminkin, eikä Suomeen hyökkääminen ole korkealla venäläisten toivomuslistalla. Olemme olleet jo pitkään heidän turvallisin rajansa länteen.
Naton tilanne sen sijaan on muuttunut viime vuosina ja vuosikymmeninä. Sehän on sotilasliitto ilman omia asevoimia. Naton suorituskyky perustuu kansallisvaltioiden omien puolustusvoimien kykyjen summaan. Euroopassa kansallisia asevoimia on ajettu alas merkittävästi, ja nyky-Naton suorituskyky on pitkälti Yhdysvaltojen varassa. Kun Libyan hallitus kaadettiin vuonna 2011, Naton eurooppalaisilta liittolaisilta loppuivat ilmasta maahan ammuttavat ohjukset alle kuukaudessa. Huomattavaa on, että heillä oli vastassaan Libyan armeija.
Tietysti Suomi saisi Natolta jäsenenä aseellistakin tukea, erityisesti tärkeän ilmapuolustuksen saralla, ja lisäksi monenlaista muuta tukea, kuten suunnittelua, logistista apua, tiedustelutietoa ja tarvikkeita. Emme olisi kriisin syttyessä yksin. Iso osa tästä mahdollisesta avusta on Suomen saatavilla jo nyt, ilman jäsenyyttä. Tuskin kukaan ajattelee, että yhden EU-maan voisi jyrätä muiden puuttumatta. Nato-maat ovat sotineet tällä vuosituhannella monissa Natoon kuulumattomissa maissa, kuten Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja Syyriassa. Mikseivät ne sotisi tarpeen vaatiessa myös Suomessa Suomen puolesta?
Natoon liittyessään Suomi kuitenkin joutuisi antamaan pois sitä uudenvuodenpuheissakin peräänkuulutettua liikkumavaraansa. Turvallisuuspolitiikastamme päätettäisiin muualla kuin Helsingissä. Olin vuoden 2011 vaaleissa vielä Naton kannattaja, mutta nähtyäni miten ilman sen syvempiä pohdintoja Nato-maat ovat rynnänneet sotiin Libyassa ja Syyriassa, olen tullut toisiin aatoksiin. Suomen täytyy itse voida päättää, haluammeko sotia vai emme. Monen Nato-kannattajan puheista välittyy pohja-ajatus, että Nato olisi vain meitä varten, eikä meidän oikeasti tarvitsisi osallistua, jos Venäjän ja Naton välillä alkaisi kriisi vaikkapa Mustallamerellä. Suomi sijaitsee lähellä Venäjän kahta strategisesti merkittävimpiin kuuluvaa kohdetta. Kuolan niemimaalla sijaitsee Venäjän laivaston lisäksi merkittävä osa heidän ydinasepeloteestaan. Toinen merkittävä kohde on tietenkin Pietari. Molempia kohteita pystytään ampumaan risteilyohjuksilla Suomen ilmatilasta. Kysymys kuuluu, haluammeko todella joutua osallisiksi sotaan joka kerta, kun jokin Nato-maa tai Nato muuten ajautuu selkkaukseen Venäjän kanssa. Naton kautta olisimme kaikessa mukana ja myös sijaintimme takia myös mahdollinen ensi-iskun kohde.
Jos esimerkiksi Baltiaan hyökättäisiin idästä, Suomen tehtäväksi jäisi joka tapauksessa estää EU-kumppaneidemme kimppuun hyökkääminen Suomen ilmatilan kautta. Teemme siis jo nyt enemmän Baltian puolustuksen eteen kuin juuri mikään Nato-maa, kun suojaamme yksin Naton pohjoisen rintaman ja estämme hyökkääjän pääsyn Itämerelle pohjoisesta.Suomi voisi tehdä tämän ampumatta laukaustakaan. Jos Baltia-skenaariossa Suomi joutuisi kuitenkin alkaa ampua alas esimerkiksi venäläisiä koneita, mitä konkreettista apua Suomi silloin saisi Natolta? Tätä olen monesti kysynyt Natossa ja saanut vastaukseksi hiljaisuutta. Nato-jäsenyys ei siis välttämättä parantaisi nykyistä turvallisuustilannetta ollenkaan, vaan voisi jopa heikentää sitä vetämällä meitä mukaan konflikteihin, jotka eivät muutoin uhkaisi Suomea.
Julkisuudessa on viime päivinä saanut lukea muun muassa virolaiskommentteja siitä, onko Nato-ovi Suomelle auki. Kaikki Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ymmärtävät tietävät, että kyllä on. Nato ottaisi Suomen joukkoonsa kiljuen. Voisin kuvitella, että mahdollinen maasota Naton ja Venäjän välillä olisi monen keskieurooppalaisen mielestä paras käydä täällä pohjoisessa. Se vähentäisi riskiä taktisten ydinaseiden käytöstä, ja onhan Suomella Euroopan toiseksi suurimmat maavoimatkin. Kysymys meidän suomalaisten kannalta kuuluu kuitenkin, onko se todella Suomen etu.
Lopuksi on vielä hyvä pohtia, miksi Venäjä tekee nyt mitä tekee ja miten se ajattelee. No. Venäjän näkökulmasta hyökkäys sinne on aina tullut lännestä. Kaarle XII, Napoleon, Hitler. Aivan samoin kuin meidän sotapeleissämme hyökkääjä tulee sieltä mistä se on tullutkin, Venäjältä. Pietari I, Aleksanteri, Stalin. Sekä Venäjällä että Suomessa on turha vakuutella, että asia olisi tulevaisuudessa jotenkin toisin. Naton aseet lähellä Venäjän rajaa ovat heidän näkökulmastaan uhka. Venäjän aseet lähellä meidän rajaa ovat meidän näkökulmasta uhka, vaikka niitä kuinka selitettäisiin puolustautumisella. Myös uhkailuun reagoidaan molemmilla puolilla samoin. Ei toimi. Tarvittaisiin viisasta diplomatiaa, jossa kaikki osapuolet voivat tehdä rauhaa tukevia ratkaisuja ilman että kukaan menettää kasvojaan. Minusta presidentti Niinistö on tässä lajissa maailman ehdotonta huippua.
Itse näen Venäjän asevoimien keräämisen Ukrainan rajalle painostuksena, jonka tavoitteena on ensinnäkin estää Ukrainaan ottamaan käyttöön Turkista ostamiaan lennokkeja Itä-Ukrainan kapinallisia vastaan. Ukraina voisi mahdollisesti tehdä lennokeilla viholliselle saman minkä Azerbaidzhan teki Armenialle Vuoristo-Karabahissa viime vuonna eli lyödä ne. Toissijaisena pitkän aikavälin tavoitteena on tietenkin estää Ukrainan Nato-jäsenyys, joka olisi Venäjän näkökulmasta suunnilleen sama kuin jos Kiina toisi ohjuksia Kuubaan Yhdysvalloille.
Siihen liittyykö Suomi Natoon vai onko liittymättä, ei venäläisillä ole kuitenkaan mitään sananvaltaa, sillä se on Suomen ja Naton välinen asia. Eikä venäläisten kannata siitä Suomelle kauheasti aukoa päätään, jos eivät halua meidän liittyvän. Pidän Suomen Nato-optiota tärkeänä ja viisaana politiikkana. Voihan tilanne muuttua. Jos vaikkapa Venäjällä vaihtuisi valta ja politiikka Suomea kohtaan muuttuisi uhkaavaksi, niin toki silloin kannattaisi liittyä Natoon.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä toimintaa jossa maltti on valttia.
Packalen asiallisessa ja perustellussa kirjoituksessaan on huolissaan Suomen liikkumatilan ja oman päätösvallan menettämisestä, mikäli Suomi liittyisi Natoon. Keskeisenä argumenttinaan Packalen ottaa esimerkeiksi Syyrian ja Libyan kriisit.
Kysymykseni kuuluu: Montako Nato -valtiota noissa konflikteissa oli mukana, ja jos kaikki eivät olleet, niin eivätkö ne siinä tapauksessa itse valinneet olivatko vai eivätkö olleet?
Ilmoita asiaton viesti
Libya ei ollut Naton 5 artiklan mukainen operaatio ja siihen osallistui vapaaehtoisesti rajattu määrä Nato maita Iso- Britannian ja Ranskan johdolla. Johtorakenteina käytettiin Natoa.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen osallistui koko joukko YK:n jäsenmaitakin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Libya ei ollut Naton 5 artiklan mukainen operaatio, mutta kirjoituksessa se jätettiin selventämättä. Miksi?
Toinen esimerkki blogista: ”Nato-maat ovat sotineet tällä vuosituhannella monissa Natoon kuulumattomissa maissa, kuten Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja Syyriassa. Mikseivät ne sotisi tarpeen vaatiessa myös Suomessa Suomen puolesta?
Tuossa kysymyksessä blogisti heittäytyy hölmömmäksi kuin on. Tarkoituksena on ilmeisesti hämärtää hitaamman ja Natosta tietämättömämmän persuyleisön ennestäänkin hämärää mielikuvaa siitä, mikä on sopimuksiin perustuva velvoite, ja mikä on hurskas toive. Nato-maat sitä ja Nato-maat tätä. Ikään kuin Natolla olisi järjestönä mitään tekemistä siinä, millaisiin vapaaehtoisiin koalitioihin Naton yksittäiset jäsenvaltiot ovat osallistuneet. Hyvin hämmennetty.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo poliittinen liikkumatilaa on suomettuneisuuden ajan käsitteitä. Liikkumatilaa on juuri sen verran kuin Venäjän saappaan alla mahtuu liikkumaan. Olisihan se veemäistä jos se saapas saataisiin pois siitä painamasta. Kaikille se ei sovi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Pasi tarkoitatko että olet Venäjän saappaan alla ja liikut juuri sen verran kuin saat? Tässä lienee suurin ero välillämme, minä tai Suomi ei ole kenenkään saappaan alla ja kannatan sinuakin liittymään joukkoomme.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei kantti kestä julkaista kommenttiani niin katsotaanpa kohta.
Ilmoita asiaton viesti
FYI:
Venäjän historian emeritus-professorin mainio kirjoitus on samalla linjalle kuin Sinä Tom:
https://timo-vihavainen.blogspot.com/2022/01/snellman-haavikko-ja-palmgren-sanoivat.html
” Kansakunnan linja
…
Suomen suuren, kansallisen linjan perusteena oli usko siihen, että Suomen ja Venäjän edut lankesivat yhteen tietyssä olennaisessa kohdassa. Venäjälle oli edullista hyväksyä Suomen aito pyrkimys puolueettomuuteen, koska sen vaihtoehtona olivat ikävyydet, joita suurvallankaan ei kannattanut väheksyä. Tämä asia oli opittu jo talvisodassa ja jatkosota oli tuonut kuvaan lisää syvyyttä.
…
Puheet siitä, ettei Suomi Kekkosen aikana ollut ”aito länsimaa” kuulostavat kovin naiiveilta ja näyttävät sisältävän sen ajatuksen, että meidän menneisyytemme on arvokasta vain sikäli, kuin se muistuttaa eräiden muiden maiden historiaa. Meillä ei ole eurooppalaisten valtioiden joukossa mitään syytä hävetä saavutuksiamme, vaan päinvastoin.
…”
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki natottomat Venäjän naapurimaat ovat Venäjän painostusssaappaan alla.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Pasi tarkoitatko että olet Venäjän saappaan alla ja liikut juuri sen verran kuin saat? Miten olet ylipäätään joutunut tuollaiseen tilanteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Heheh, tästä vapaasta liikkumatilasta tulee mieleen juopuneen tokaisu: ” Meinasin kaatua mutta onneksi ehdin heittäytymään”. No nyt tietysti mietit mikä yhteys tällä jutulla on liikkumatilaan? Voin kertoa, vitsi piilee epäuskottavassa selityksessä.
Katsos Suomen liikkumatilaan kuuluu vapaus hakea natojäsenyyttä mutta se nyt vaan ei ole ajankohtaista juuri nyt mutta vapaus meillä tietenkin on sitten kun se on ajankohtaista mutta nyt se ei ole ajankohtaista koska tilanne ei sitä edellytä mutta liikkumavaraa meillä on heti kun tilanne sitä vaatii mutta nyt se ei vaadi ja kun Itämeren tilannekaan ei sitä edellytä ja se voitaisiin tulkita epäystävälliseksi teoksi muille maille.
Ja sitten vielä se, että liittoutumalla menetämme liikkumatilan liittoutua.
Niin miten sitten pitäisi heittäytyä uskottavasti ennenkuin kaatuu?
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten tämä vitsi, kun mies sanoo vaimolle, että minunhan piti tulla kotiin eilen, mutta tulinkin jo tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään haittaa. Se on sama kuin ottaisi autoon kaskovakuutuksen, siitä tuskin on haittaa kun sattuu ja tapahtuu..🤔
Ilmoita asiaton viesti
Kaskossa tuskin kolarin todennäköisyys kasvaa? 🤔
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrät varmaan idean…ei ole tarkoitus ajella kolareita mutta jos lipsahtaa on ero iso Kasko vs Ei Kasko…
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ymmärtänyt tätä ideaa. Siis kun minä tuhoudun, minut korvataan jollain natosotilaalla? Miksi kukaan tällaista vakuutusta ottaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kun sen vakuutuksen tarkoitus on estää sinua ”tuhoutumasta”.
(Taisi vain olla koko lailla turhaa ja tarkoituksetonta kirjoittaa koko ylläolevaa lausetta…)
Ilmoita asiaton viesti
Estääkö Täyskasko autoa tuhoutumasta?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vertauskuvien sinkoillessa ympäriinsä kannattaa pitää mielessä, että kansainvälinen politiikka ja tieliikenne ovat lopultakin kaksi aivan erilaista inhimillisen toiminnan osa-aluetta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Niin varmaan on. Minäkin pidin kiskoa monta kymmentä vuotta, niin aina tuli jotain pieniä juttuja, mitkä kannatti omavastuun vuoksi maksaa itse. Nyt kun 15 vuotta sitten jätin kaskon pois, niin ei ole sattunut mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä ei ole mitään niin arvokasta luonnonvaraa, että kenenkään kannattaisi sen tähden hyökätä.”
Ukrainako niitä luonnonvaroja on pullollaan? Ja luonnonvarojenko takia Neuvostoliitto Suomeen hyökkäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Onko joku hyökkäämässä Ukrainaan?!
Ilmoita asiaton viesti
Saa nähdä, kovasti uhittelee, vaikkei niitä luonnonvaroja olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sodissa on usein kyse omasta turvallisuudesta, taloudesta tai luonnonvaroista.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko blogisti kertoa, mikä ”oma turvallisuus” on nyt Venäjällä uhattuna ja kenen toimesta?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vuosien mittaan lienee hämärtynyt se tosiasia, että Venäjä hyökkäsi jo 2014, ja on sen jälkeen pitänyt yllä sotatilaa itäisessä Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Persuilla tuntuu kovin olevan veressä tuo putinismi ja moskovamielisyys, vaikka se joskus verhotaankin tällaiseksi mukarationaaliseksi pohdiskeluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Venäjän asevoimien keräämisen Ukrainan rajalle painostuksena….., estää Ukrainan Nato-jäsenyys, joka olisi Venäjän näkökulmasta suunnilleen sama kuin jos Kiina toisi ohjuksia Kuubaan Yhdysvalloille.”
Blogisti Tom Packalen ja perussuomettunutta verbaalista taukoliikuntaa.
A vot horošo
Venäjän sotilaspiirit ovat itsenäisiä taktis-operatiivisia ja strategisia toimijoita, kunnes kriisi eskaloituu täydeksi sodaksi.
Venäjän sotilaspiirit. https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/94d8698953464aed88f29972661353f6.svg
Tilanne päivitys, missä suuruudenhullu, kapinen, takkuturkkinen vanja-karhu on nyt.
Kazakstanin härdelli tulee sitomaan vähintäänkin vanjan moottoroidun jalkaväkidivisioonan.
Georgian, Azerbaidžanin ja Armenian alueelle on vanjat joutunut sijoittamaan yhden moottoroidun jalkaväkidivisioonan.
Itsenäisen Ukrainan aseellisen – ja hybridisodan, kiristys, uhkailu ja piiritys jatkuu ja ympärille on muodostettu noin 90000 ammattisotilaan toistaiseksi nimeämätön armeija.
Miehitetylle Krimille on sijoitettu kolme maavoimien divisioonaa, rannikkopuolustusdivisioona, merivoimien laivastoyksikkö, maihinnousuprikaati, taistelu – ja kuljetushelikopteri rykmentit sekä kaksi ilma – ja ohjustorjunta rykmenttiä.
Moldovassa on moottoroitu jalkaväkiprikaati.
Valko – Venäjällä on tiedustelu- ja tutka-asema kahdessa eri tukikohdassa noin prikaatin verran ammattisotilaita. Hrodnan alueella on ilma – ja ohjuspuolustus prikaati perusteilla. Baranovitšin ilmavoimien sotilastukikohtaan on jo sijoitettu kaksi lentorykmenttiä ja Homjelin alueelle aivan Ukrainan rajalle on sijoitettu ilmarynnäkkö ja maahanlaskujoukkojen pataljoonat.
Kokonaisuudessa siis noin 200000 sotilasta on jo valmiina.
Kartta on tässä. Punavalkoinen pommi on Kazakstan ja punainen pommi on Donetskin – Luhanskin rintama, jossa sotii tälläkin hetkellä kaksi moottoroitua jalkaväkidivisioonaa.
https://www.google.com/maps/place/48%C2%B045'25.0%22N+39%C2%B017'15.8%22E/@44.1176259,40.3363778,8307134m/data=!3m1!1e3!4m14!1m7!3m6!1s0x0:0x96254226905f2d61!2zNTHCsDEwJzAwLjAiTiA3McKwMzAnMDAuMCJF!3b1!8m2!3d51.166667!4d71.5!3m5!1s0x0:0xc155f5ffb9ac2376!7e2!8m2!3d48.7569394!4d39.2877085
Njet Hjuva
Lähes kaikissa Kremlin kolmen rosvon tavoittelemissa etupiireissä rähistään kohta.
”Vuan eihän myä hyväuskoiset hölmöt, perussuomettuneet tšuhnat mihkään Natohon lähetä.”
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
No kerro toki mihin Venäjä tulee hyökkämään seuraavan 6 kuukauden aikana, kun tunnut olevan niin hyvin selvillä. Voidaan katsoa sitten olitko oikeassa, mutta epäilen ainakin sitä, että sellainen suunnitelma olisi nyt olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Kerro toki mihin Venäjä tulee hyökkämään …. mutta epäilen ainakin sitä, että sellainen suunnitelma olisi nyt olemassa.” Kommentti Tom Packalen #3576007
A vot horošo
”Mihin Venäjä tulee hyökkämään…”
Tähän löytyy vastaus Moskovasta, Kremlin kolmelta suuruudenhullulta rosvolta, jotka kapisen vanja-karhun toilailuista päättävät.
Venäjän sotilaallinen tavoitteena lienee laajentaa Ukrainan Luhanskin – Donetskin aluetta linjalle Harkova – Pultava – Odessa.
Kiovaa ei tarvitse vallata, mutta koko mustanmeren rannikko olisi saatava. Näin myöskin Moldovan ongelmaan saataisiin eräs ratkaisu.
Punavalkoinen pommi on Harkovan ja punainen pommi on Odessan alue.
https://www.google.com/maps/place/47%C2%B038'30.5%22N+30%C2%B008'15.2%22E/@48.2049077,28.7147431,6.78z/data=!4m14!1m7!3m6!1s0x0:0x3d76b1a8dc6f2921!2zNDnCsDU5JzMxLjIiTiAzNsKwMTMnNTEuNiJF!3b1!8m2!3d49.992!4d36.231!3m5!1s0x0:0x605f5c15bec4e2a5!7e2!8m2!3d47.6417924!4d30.1375443
Onko Venäjän asevoimissa niin ammattitaidottomia kenraaleja, että näin pienellä toistaiseksi nimeämättömällä armeijalla eli noin 90000 ammattisotilaalla yritettäisiin tätä, Krimiähän ei voi kokonaan joukoista tyhjentää?
Lisää joukkoja tarvitaan. Hyökkäävässä armeijassa olisi oltava vähintäänkin kolminkertainen ylivoima sekä ammattisotilaissa että kalustossa. Niitä on saatavilla muista sotilaspiireistä riittämiin. Aikaa tosin kuluu.
Eihän Kremlin kolme rosvoa lähde jo 2014 aloittamaansa sotaa häviämään.
Jos sotilaallinen ratkaisu olisi tämä Venäjä onnistuisi ainakin osittain tavoitteessaan. Krimin pysyvä haltuunotto ja laajennettu etupiiri Ukrainan alueelta. Samalla varmistuisi, ettei Ukraina voi liittyä Natoon eikä todennäköisesti myöskään EU’n.
Uusi jäätynyt konflikti ja Kremlin kolmen rosvon kannatus takaisin yli 80 % kuten vuonna 2015.
Kapisen vanja-karhun on muistettava oma pesä ja vaalit vuonna 2024.
Tämä ratkaisu toimisi myös tehokkaana viestinä, pelotteena, uhkailuna ja kiristyksenä hyväuskoisille hölmöille tšuhnille.
Njet Hjuva
Eppäillä pittää ja etenkin kun toisena osapuolena keskustelussa on kansanedustaja, jonka oma mandaatti on katkolla eduskuntavaaleissa keväällä 2023.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko olevasi kovinkin vitsikäs kun et jaksa puhua Suomea edes yhden kommentin verran
Ilmoita asiaton viesti
Yksi typerimpiä kirjoituksia joita olen lukenut pitkiin aikoihin. Jos tämä edustaa persujen kantaa yleisesti niin persut voivat vetää itsensä vessanpönttöön.
Vai ei ole tilanne lähiympäristössä muuttunut? Voi v.ttu mikä äijä. Oletko ihan tosissasi? Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Venäjä uhkaa länttä sodalla ja sodan uhalla yrittää kaikin voimin estää Suomea liittymästä Natoon. Sodalla uhataan lähinaapurivaltiota joka on maantieteellisesti niinkin lähellä kuin Lappi Helsingistä katsottuna.
EU:n varaan on turha laskea mitään koska presidentti on jo selvittänyt sen tien. Hänen mukaansa sieltä ei apuja ole Venäjän hyökätessä odotettavissa.
Jos väität että Nato on heikko, olet todella typerä, tiedäthän sen? Edes Putin ei pidä Natoa heikkona mutta sinulla on pokkaa väittää näin.
Vai on Suomella kova tykistö? Kerropa kuitenkin miten persut turvaavat Suomen huoltovarmuuden tilanteessa, jossa Venäjä hyökkää tänne? Eikö hyökkää? Poliittinen johto ei voi laskea mahdollisuutta pois joten joudut ratkaisemaan ongelman. Ja nyt kun viitsit tänne kirjoittaa, on velvollisuutesi kysyä persuilta miten he ratkaisevat huoltovarmuuskysymyksen ja sen jälkeen voit kertoa sen julkisesti meille.
Väitän että Suomi ei pysty turvaamaan huoltovarmuuttaan muutamaa kuukautta kauempaa ja sekin vain edellytyksellä, että Venäjä ei ole tuhonnut jo alkuunsa Suomen ase-, ammus- ja siviipuolen varmuusvarastoja, energiantuotantoa, kulkua satamiin ja satamista. Suomeen tulee meriteitse 80 prosenttia tavaroista ja Suomi vie 90 prosenttia meriteitse tavaroista. Tavaramäärä vastaa miljoonaa rekkakuormaa.
Uskot siis että joku meitä auttaisi? Usko ei ole perusta jolle Suomen ulkoturvallisuus rakennetaan vaan luottamus. Jos et tätä ole aiemmin tajunnut, usko ja luottamus ovat täysin eri asioita. Suomen ulkoturvallisuus tulee ennakkoturvata sopimuksin, ja vain velvoittavin sopimuksin. Vasta sen jälkeen voit sanoa että luotat johonkin.
Miten siis persut turvaavat Suomen huoltovarmuuden Itämerellä, Pohjanlahdella ja Suomenlahdella kun lentokoneet ja muutama sota-aluksemme on tuhottu?
Ettei tule yllätyksenä, voin sen verran vakuuttaa että Venäjä iskee Kemi-Oulu-Torniolle siinä tiukassa paikassa juuri tuon Suomen huoltovarmuuden katkaisemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut Pasille! Yllä oleva kommenttisi oli poistettu ja nyt se palasi.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla syytä onnitella Packalenia. Nyt kun hän vielä selvittäisi tuon huoltovarmuuskysymyksen ja perustelisi sen.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on imperialistinen roistovaltio. Venäjän tavoitteena on valloittaa ”takaisin”: Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Georgia, Ukraina, jne.
Liittoutumattomana Suomi ei saa mitään konkreettista apua, kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun yrittäen jälleen valloittaa koko Suomen.
NATO-jäsenyys nostaa Venäjän kynnystä hyökätä Suomen kimppuun. Jos Venäjä silti hyökkää Suomen kimppuun, niin Suomella on NATOn jäsenenä mahdollisuus saada edes materiaalista apua, kuten erilaisia ohjuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajalla on paniikinomainen sensuuri meneillään. Poistanut useita kommentteja ja niiden joukossa myös realistinen arvioni persujen asemoitumisesta. Moinen menettely kyseenalaistaa blogin sisältöarvoa oleellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Jopa jotakin! Hyvä kun sanoit. Pelastin paniikissa oman jäljempänä näkyvän kommenttini printtaamalla sen talteen. (Oletusarvona oli, että blogisti katsoo senkin, kovin erimielisenä, sensuroinnin arvoiseksi.) No, jos minutkin jyrätään, niin julkaisen sen sitten omana pikkujuttunani, koska totuuden torvien vaientaminen ei nyt vain pidemmän päälle onnistu. Kyllä jämpti on tasan näin.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin tallensin oman kommenttini. On hyvä palata asiaan, jos blogisti intoutuu poistamaan kriittiset kommentit jo poistettujen lisäksi. Sen verran Veijoa neuvoisin, että printtaamisen sijaan oma kommentti on kätevintä tallentaa word- tiedostoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään hyötyä ei jää, Natoon liittymättä. Trikiinen karhu ei hylkää hampaitaan, ennen kuin se tapetaan. Reviiri rauhoituu vasta sen jälkeen.
Vaara on siinä, että karhu vain hioo lisää hampaitaan rientäessään hunajatolpalta (Pienet naapurimaat) toiselle.
Nyt ei saa yhtään aikaa menettää liittymisestä Natoon kaikenmoisilla pohdiskeluilla, kun pyritään olemaan tässä asiassa liian viisaita, se sekoittaa pään lopulllisesti. Niuvanniemi on täynnä näitä maailmanparantajia.
Tähän tautiin ei auta ”Tropit” ja pääavanteet, mutta pitääkö kansa uhrata mukana?
Ilmoita asiaton viesti
Pitkästä, pitkästä aikaa vähänkään ajateltu ja mietitty (toki moskovalaisittain ajateltu ja mietitty, mutta kuitenkin) puheenvuoro, jossa selitetään omia Suomen Nato -jäsenyyttä vastustavia kantoja. Pisteet siitä. Täysin sekopäisiä puheenvuoroja onkin täällä saanut lukea jo suut silmät täyteen.
Yksi täydellinen väärinymmärrys kirjoitukseen kuitenkin sisältyy, ja sen mukana ajatelmat hulahtavat jätevesikaivoon. Kas kun Venäjän ja Suomen välinen sota, niin epätodennäköisenä kuin sitä haluttaisiinkin ajatella, on kuitenkin periaatteessa täysin mahdollisen rajoissa. Taas sitten toisaalta sota Venäjän ja Natoon kuuluvan Suomen välillä on niin epätodennäköinen kuin millään inhimillisellä katsannolla voi kuvitella olevan.
Koska sellainen sota olisi automaattisesti Venäjän ja koko Naton välinen yhteenotto, ja valittaen täytyy nyt todeta, että siihen Venäjä ei tule koskaan lähtemään. Ei vaikka siitä höpöttäisi ajasta ikuisuuteen miljoona suomalaista Nato -jäsenyyden vastustajaa, perimmäisenä ja ainoana tarkoituksenaan vain pelotella oma kansa pelkäämään Suomen Nato -jäsenyyttä enemmän kuin konsanaan sitä Venäjää.
Venäjä itse haluaa ja vaatii, että kaikkien – lue:kaikkien – Euroopan maiden on valittava puolensa. Täysin riippumatta siitä haluaako osa Suomen vanhusväestöstä nähdä oman maansa ikuisesti jonakin YYA -aikojen ”puolueettomana” maana jossakin ”idän ja lännen välissä”.
Venäjän johtoa ei voisi enää vähempää kiinnostaa joidenkin suomalaisten omat, lapsenomaiset kuvitelmat itsestään, maastaan ja maansa tulevaisuudesta. Tahtotila on täysin päinvastainen kuin suomalaisissa unelmissa.
Kysymys siis kuuluukin valitettavasti näin: haluammeko me oikeasti olla ”heikäläisiä” vai ”meikäläisiä”? Valinta on tehtävä joskus. Olisikohan se viisainta tehdä ennemmin kuin vasta sitten joskus vähän myöhemmin?
Ilmoita asiaton viesti
”Kas kun Venäjän ja Suomen välinen sota, niin epätodennäköisenä kuin sitä haluttaisiinkin ajatella, on kuitenkin periaatteessa TÄYSIN MAHDOLLISEN rajoissa. Taas sitten toisaalta sota Venäjän ja Natoon kuuluvan Suomen välillä on niin EPÄTODENNÄKÖINEN kuin millään inhimillisellä katsannolla voi kuvitella olevan.”
Kun suuri osa suomalaisista ajattelee asian päinvastoin niin, että kuuluminen rauhanjärjestöön lisää sodan uhkaa, kiinnitin huomiota noihin isoilla kirjaimilla korostamiini kohtiin. Pitäisikö suomalaisten Natonvihaajien kannalta noiden sanojen paikkaa vaihtaa?
Muutoin olen sitä mieltä, että Karjalan Tasavallan pitäisi erota Venäjän federaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Maavoimamme ovat Euroopan toiseksi suurimmat Turkin jälkeen. Tykistömme on Länsi-Euroopan suurin, ja me osaamme käyttää sitä, merimiina-aseemme toiseksi paras koko maailmassa ja hävittäjiksemme on juuri ostettu maailman moderneinen kone. Lisäksi suomalaisten maanpuolustustahto on kansainvälisellä mittapuulla poikkeuksellisen korkea. Kukaan ei halua tulla tänne kuolemaan parin mäntypuun takia. Venäjällä olisi kykyä Suomeen yrittää, mutta se on kokeillut aiemminkin…”
Tom hyvä, kaikki kunnia Suomen urheille puolustusvoimille, mutta näin pienen maan resurssit Venäjään verrattuna ovat yksinkertaisesti niin vähäiset, että voimasuhteet ovat murskaavasti vinossa Venäjän eduksi.
Emme pysty esimerkiksi puolustautumaan sellaisia Venäjän ohjusiskuja vastaan, jotka nopeasti tuhoaisivat yhteiskuntamme ja myös puolustuksemme toiminnan. Lisäksi liittoutumattomana meillä ei ole kriisiajan huoltovarmuutta.
Liturginen hokema uskottavasta itsenäisestä puolustuksesta on vaarallista itsepetosta.
Ilmoita asiaton viesti
Hankkimalla puolustusohjukset ja jos sellaisia ei ole, olla möllötetään. Näinhän me tekisimme yksinkin.
Ilmoita asiaton viesti
jos olisimme Naton jäseniä, Venäjä laskisi että ohjusiskuihin Suomeen liittyisi niin hirvittävät riskit ja poliittiset ja sotilaalliset kustannukset – haitat siis ylittäisivät rutkasti kustannukset – ettei se sellaisiin ryhtyisi. Eli ohjukset torjuttaisiin näin jo ennen kuin ne on laukaistu.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllä tuo varustautuminen on tärkeä asia, ettei sotaa tulisi.
Albaniakin, vaikka oli ja on köyhä maa, rakensi satojatuhansia kasematteja ja niinhän siinä kävi,että amerikkalaiset laskuvarjojoukot eivät hyökänneetkään, vaikka kansa kovasti sitä pelkäsi.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuskin kukaan ajattelee, että yhden EU-maan voisi jyrätä muiden puuttumatta.”
Kun seuraavan kerran tapaat Putinin, niin Packalen kysy häneltä mikä hänen arvionsa asiasta on. Se olisi arvokas tieto, hän on keskeinen toimija Natoon kuulumattoman naapurimaan jyräämisessä.
Lissabonin sopimus on sinällään EU:n jäsenmaita hyökkäyksen kohteeksi joutuneen EU:n jäsenmaan auttamiseen velvoittava. Miksi ihmeessä Lissabonin sopimuksen allekirjoittaneet EU:n jäsenmaat eivät ole eronneet Naton jäsenyydestä, koska: ”Tuskin kukaan ajattelee, että yhden EU-maan voisi jyrätä muiden puuttumatta.” Tässä vaiheessa on mielenkiintoista nähdä ne perussuomalaisten turvallisuusstrategiat, jotka he ottavat käyttöön kun he vihdoinkin ovat saaneet Suomen eroamaan EU:sta ja jäävät suunnitelmansa mukaisesti Naton ulkopuoliseksi maaksi.
”Tarvittaisiin viisasta diplomatiaa, jossa kaikki osapuolet voivat tehdä rauhaa tukevia ratkaisuja ilman että kukaan menettää kasvojaan. Minusta presidentti Niinistö on tässä lajissa maailman ehdotonta huippua.”
Niinistö on kyvykäs mies mutta kun Putinilla ei ole kiinnostusta tehdä rauhaa tukevia ratkaisuja. Se viisas diplomatia edellyttäisi, että Putinilla olisi halua olla pitämättä diplomatian keinoja tarjoavaa neuvotteluosapuolta heikkona. Venäläiset ja etenkin Putin kunnioittavat vain voimaa.
Minkälaisella viisaalla diplomatialla Niinistön tulisi lähestyä Putinia, koska ihan vastikäään Putinin hallinto esitti ihan päinvastaista kuin mitä Packalen tässä: ”Siihen liittyykö Suomi Natoon vai onko liittymättä, ei venäläisillä ole kuitenkaan mitään sananvaltaa, sillä se on Suomen ja Naton välinen asia. Eikä venäläisten kannata siitä Suomelle kauheasti aukoa päätään, jos eivät halua meidän liittyvän.”
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko, että etelä-euroopan pojat lähtisivät joukolla sinne pohjoiseen sotimaan. Nyt kun liikun täällä Espanjassa 15-20 asteen lämpötilassa, niin paikallisilla on karvareunaiset paksut hupputakit päällä ja pitkät housut jalassa. Suomen pakkasilla joutuisivat laittamaan niin paljon päälle, että olisivat lähes liikuntakyvyttömiä.
Vain me suomalaiset mennään shortseissa ja t-paidassa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Pidän Suomen Nato-optiota tärkeänä ja viisaana politiikkana.”
Optiolla yleensä ymmärretään jonkin sorttista etuutta, jonka option antaja on luvannut option saajalle, ja jonka lunastamisen aika, tapa ja muut ehdot on tarkasti määritelty osapuolten ennalta laatimassa sopimuksessa.
Voisiko blogisti ystävällisesti kertoa, mihin sopimusasiakirjaan perustuen Nato on myöntänyt Suomelle ”option”? Nato itse kun ei ole sellaisesta kuullutkaan. Pelkkä viite tuohon optiodokumenttiin riittää, kiitos.
Sana ”optio” antaa ymmärtää, että Suomi voi halutessaan milloin tahansa lunastaa ”optionsa” eli päästä Naton jäseneksi sormia napsauttamalla ja samalla kellonlyömällä.
Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että mitään Nato-optiota ei Suomella ole.
Miksi tuosta ”optiosta” jatkuvasti valehdellaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään ilolla huomasin että IL oli vihdoinkin kysynyt muun muassa optioasiaa asiantuntijoilta ja että he miltei sanasta sanaan kertoivat samoja näkemyksiä mitä täällä Puheenvuorossa me harvat olemme todenneet, itse kohta seitsemän vuoden ajan, muista puhumattakaan.
Nyt kun saisi tuon huoltovarmuusasian yleiseen arviointiin, päästäisiin eteenpäin. En tiedä miksi optioasian kanssa meni näin kauan vaikka olen kannustanut toimittajia alusta asti osoittamaan sen typeryyden ja haastattelemaan asiantuntijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kauan tämä kestää ja välillä on turhauttanut aika tavalla, mutta nyt alkaa näkyä liikahdusta fiksumpaan ja argumentoivampaan suuntaan laajemmillakin julkisilla foorumeilla. Monet toimittajat eivät enää tyydy suomettuneeseen liturgiaan.
Iltalehti myös julkaisi etusivulla Petri Sarvamaan äskeisen loistavan Nato-kirjoituksen. Saatamme elää murrosaikaa nyt. Paljon on kiinni seuraavasta presidentistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-maat ovat sotineet tällä vuosituhannella monissa Natoon kuulumattomissa maissa, kuten Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja Syyriassa. Mikseivät ne sotisi tarpeen vaatiessa myös Suomessa Suomen puolesta?”
Eivät sotisi. Tiedätkö miksi? Mieti mitä vastaan Suomessa sodittaisiin niin ymmärrät.
Sitten on jännä havaita, että natomaat sotivat siellä ja täällä. Vaikka ne ovat YK:n jäsenmaitakin ne mainitaan natomaina aina kun asia on negatiivinen. Olisiko niin, että natomaat antavat eniten maailmassa kehitysapua?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen tulee ehdottomasti liittyä Naton turvasateenvarjon alle ja tämän jälkeen pitää yllä edelleen hyviä luottamuksellisia suhteita itään parantaen edelleen kahdenvälistä molempia tahoja hyödyttäviä kauppa – ja kehityshankkeita.
Suomella on yhä edelleen ETYK: n velvoittama ansiollinen rooli idän ja lännen välisen liennytyksen ja sillanrakennuksen avaajana ja perustana.
Mahtava tilaisuus, jota ovat käyttäneet hyväkseen mm. Kekkonen, Koivisto, Halonen, Niinistö ja seuraavana esim. luottomies Aho. Hällä väliä, jos ulkomailla tämä mielletään perseilyksi ja findandisoinniksi.
PS. Eiköhän kansanedestajapersu tässä nyt kertonut kaiken oleellisen, mitä puolue on edustamassa. Lieneekö tämäkin HUS: n valtuustossa ?
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin minäkin olin Nato-vastainen, mutta Vladimir Kalsarimyrkyttäjä on kampanjoinut niin onnistuneesti Natoon liittymisen puolesta Georgiassa (Abhasian ja Etelä-Ossetian miehitys) ja Ukrainassa, että käänsin takkini. Krimin miehitys oli viimeinen pisara.
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin Packalen oman blogini loppuun lisäyksen, jos kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Turvallisuuspolitiikastamme päätettäisiin muualla kuin Helsingissä. Olin vuoden 2011 vaaleissa vielä Naton kannattaja, mutta nähtyäni miten ilman sen syvempiä pohdintoja Nato-maat ovat rynnänneet sotiin Libyassa ja Syyriassa, olen tullut toisiin aatoksiin. Suomen täytyy itse voida päättää, haluammeko sotia vai emme.”
Jokainen Nato-maa on suvereeni valtio, jota sitoo Pohjois-Atlantin sopimuksen 5. artiklan velvoite avustaa aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutunutta toista jäsenmaata tarpeellisiksi katsotuin keinoin.
Suvereeniudesta eli täysivaltaisuudesta johtuu, että kukin Nato-maa voi siitä riippumatta päättää omasta osallistumisestaan muihinkin ulkomaisiin operaatioihin, esimerkiksi humanitäärisistä tai terrorismin vastaisista syistä.
Mistä Sinä sen tiedät, miten syviä pohdintoja edelsi kunkin operaatioon osallistuneen maan osuuteen esim. Libyan sisällissotaan? Olisitko itse mieluummin nähnyt Gaddafin raskaasti aseistettujen joukkojen murhaavan omaa kapinoivaa kansaansa saartamissaan kaupungeissa?
Myös Naton jäsenenä Suomi voi edelleen itse päättää, haluammeko sotia vai emme, vaikka aseellisen hyökkäyksen kohdistuessa toiseen jäsenmaahan (demokraattiseen oikeusvaltioon) olemme tietenkin sen puolella. Mutta tarkoituksenmukaisuus ratkaisee silloinkin, onko se sotimista vai muuta avustamista; puolueettomiksi konfliktissa emme tietenkään jää. Sijainnistamme johtuen on varmasti aina kynnys joukkojen lähettämiselle Suomen ulkopuolelle.
Totta kai kukin Nato-maa voi myös tahollaan päättää pidättyä osallistumasta operaatioon, joka ei liity Nato-jäsenyyteen –– niinhän kävi myös Libyassa ja Syyriassa.
Miksi haluat levittää disinformaatiota, että Naton jäsenenä turvallisuuspolitiikastamme muka päätettäisiin muualla kuin Helsingissä, ellei asia edes liity artikla 5:n soveltamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Päivän aikana tuli aika runsaasti kommentteja. Nyt on hyvä hetki kysyä blogistilta: Miten meni noin niinku omasta mielestäs?
Ilmoita asiaton viesti
Yön yli nukuttuaankaan hän ei mitä ilmeisimmin tunne mitään tarvetta pohtia asiaa ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää kirjoituksessa on mielestäni molempien vaihtoehtojen puntarointi. Siitä varmaan on sitten monta käsitystä, tuliko kaikki punnukset oikein omiin vaakakuppeihinsa.
Itse koen Putinin Nato-puheet siinä määrin Suomen itsemääräämisoikeutta rajoittamaan pyrkivinä, että nyt on oikea hetki hakea Nato-jäsenyyttä, eikä vasta sitten, kun puheet kääntyvät Venäjän johdollakin Pietarin turvallisuuteen. Tuota puhettahan on jo Venäjällä ollut, mutta vain mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Selvästikin osalle kirjoittajista on geopolitiikan tapahtumat epäselviä.
Nato perustettiin vastustamaan Neuvostoliittoa (NL) ja kommunismin leviämistä. Kyse ei niinkään ollut NL:n laajenemisen uhasta, vaan kommunistisien ideoiden leviämisestä maiden sisällä. Naton tehtävä oli ylläpitää ulkoista uhkaa, joka veisi ajatuksia pois maiden sisäisistä ongelmista.
Esimerkiksi Marshall -avusta osoitettiin 5 % suoraan CIA:lle käytettäväksi Euroopassa kommunismin nousun ehkäisyyn. CIA:n rahoilla perustettiin peiteyrityksiä, rahoitettiin sosialidemokraattisien puolueiden oikeistosiipiä sekä luotiin Gladion kaltaisia organisaatioita.
WWII jälkeen kommunismi -sana ei ollut vielä saastunut, joten valtaeliitit aiheellisesti pelkäsivät kommunismin nousua. Tästä uhasta seurasi kaksi ilmiötä:
1. Luotiin ulkoinen uhka NL (Paha – kommunismi) vastaan Länsi (Hyvä – kapitalismi). Nato oli osa tuota ulkoisen uhan luomista.
2. Valtaeliitti ymmärsi myös ettei pelkkä ulkoinen uhka riitä patoamaan kommunistisia ideoita, joten kapitalismin täytyi osoittaa olevansa se Hyvä -järjestelmä. Kapitalismin täytyi kyetä minimiehtona työllistämään ja luomaan sosiaalisia turvaverkkoja. WWII jälkeen tehtiinkin keynesiläisillä ajatuksilla työllisyysohjelmia ja luotiin sosiaalisia turvaverkkoja heikompiosaisille.
Tuo Hyvä – kapitalismi alkoi kuitenkin murentua Yhdysvalloissa jo 70-luvulla ja meillä Suomessa 90-luvun alussa.
Kun NL hajosi ja kommunismi -sana saastui, loppui myös hyvinvointiyhteiskuntien rakentaminen.
Jäljelle jäi vain ulkoisen uhan luominen – Nato.
NL:n hajottua Venäjä pyysi kuvainnollisesti polvillaan madellen päästä integroitumaan läntiseen talous- ja turvallisuusjärjestelmään. Länsi torjui Venäjän. Kaiken kukkuraksi länsi petti Gorbatsoville annetun lupauksen Naton laajenemisen lopettamisesta. Tämä osoitti Naton olevan, ei vain NL:n ja kommunismin vihollinen vaan, myös Venäjän vihollinen.
Venäjän kyvyttömyys estää vihollisen marssi rajoilleen oli sille suuri nöyryytys.
Venäjä on kuitenkin lopulta noussut jaloilleen ja tuota ylimielisyydellä kylvettyä satoa Eurooppa kerää parhaillaan.
Kaikki ne valheet joita on vuosia politiikassa ja valtamedioissa kerrottu geopolitiikasta on johtaneet umpikujaan, josta ei ole ulospääsyä ilman kasvojen menetystä. Liian moni vallan huipulla on sitonut itsensä tarinaan, jossa Venäjä on arvaamaton ja agressiivinen Paha ja länsi korkeamoraalinen Hyvä arvoyhteisö, jotta tuota tarinaa voisi muuttaa.
……… ja tietenkään läheskään kaikki jotka tarinaa toistaa eivät edes ymmärrä tuon virallisen tarinan agendaa.
Ilmoita asiaton viesti