SDP-ministerien kannettava vastuu maskisekoilusta

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johtajan paikalta rumasti pois potkittu Tomi Lounema antaitsee anteeksipyynnön. Esitutkinnassa on selvinnyt, ettei syypää maskisotkuun ole Lounema vaan sellaista on parempi hakea SDP:n ministerien joukosta. Vastuunkantaja on löydyttävä, ja viime kädessä hallituksesta ja SDP-ministereistä vastaa pääministeri Sanna Marin (sd.), joka heitti syyttömän Louneman bussin alle. Potentiaalinen vastuunkantaja voi löytyä myös vasemmistoliiton riveistä, eikä Aino-Kaisa Pekonen voi vedota siihen, ettei enää toimi sosiaali- ja terveysministerinä.

Aloitetaan Marinista. On hyvä muistaa, ettei hallitus antanut viranomaisten toimia kriisiorganisaationa, vaan yleisjohtajana toimi pääministeri ja sektorijohtajina muut ministerit. Järjestely on kummallinen etenkin koronakriisin kaltaisessa tilanteessa, sillä viranomaisilla on pitkä kokemus yhteistyöstä yli organisaatiorajojen. Poikkeuslaki olisi mahdollistanut kriisiorganisaation perustamisen. Marinin motiiveja voi arvailla, mutta ainakin se on varmaa, että hän olisi saanut vähemmän televisioaikaa, jos kriisijohtajana olisi toiminut asiansa osaava kokenut viranomainen. Marinilla kokemusta tai osaamista joka tapauksessa ei ollut, ja sen seurauksena syntyneen sekamelskan tunnemme jokainen.

Mediatietojen mukaan työministeri Tuula Haataisella (sd.) oli osuus maskisotkun käsikirjoituksessa. Haatainen ei tietenkään muista palaveria, jossa hänen avustajansa olisi ehdottanut HVK:ta syntipukiksi, eikä ylipäätään halua puhua aiheesta, vaan lakaisee sen mieluummin maton alle. Louneman potkut kuitenkin tapahtuivat ja vaikuttavat yhä. Jos Haataisella on osuutta asiaan, hänen on mielestäni se selvitettävä.

Krista Kiuru ja Pekonenkaan eivät näyttäydy pulmusina maskisotkussa. Jälkihoitokin on luokatonta. Nyt kun heidän HVK:lle lyömänsä polittinen paine on tullut päivänvaloon, he voisivat sentään sanoa jotain Louneman potkuista.

Lopulta kaikki kiertyy takaisin Mariniin. Juuri hän ilmoitti, ettei luottamusta Lounemaan ole eli käytännössä antoi tälle potkut. Yleisjohtajana Marin ei halunnut kantaa vastuuta itse eikä toisaalta heittää muita SDP-ministereitä bussin alle. Tämä on todella rumaa. Loistava virkakuntamme ansaitsee parempaa käytöstä ja edes kohtuullista vastuunkantoa ministereiltä.

+10
TomPackalen
Perussuomalaiset Helsinki

Tom Packalen on helsinkiläinen Perusuomalaisten kansanedustaja. Ammatiltaan hän on komisario Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa ja Utopia Analytics yhtiön toinen perustajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu