Tarvitaan suuri verouudistus
Vuoden 1993 verouudistuksen myötä alkoi suuntaus, jossa suosittiin rikkaita. Vaikka pääomien verotus muutettiin 2013 progressiiviseksi, jäi tämä uudistus lähinnä nimelliseksi. 1990-luvun ja 1980-luvun lopun oikeistolaisen politiikan seurauksena tuloerot kasvoivat merkittävästi. Nämä kaikki ovat johtaneet suhteellisesti verokertymän pienentymiseen Suomessa, vaikka samalla Suomessa on enemmän rahaa kuin koskaan. Rahan ennätyssuuresta määrästä eivät köyhät tai pienituloiset ole päässeet nauttimaan, vaan sen hyödyt ovat valuneet jo ennestään hyväosaisille. Suomen talouden tulovaje on siis keinotekoisesti luotu ja veronkevennyksistä on hyötynyt vain rikkain kansanosa.
Nyt kuntavaaleissa on luotava paine alistaa pääomatulot kunnallisveron piiriin. Tämän lisäksi pääomavero on muutettava progressiiviseksi. Pelkästään pääomien ottaminen kuntaverotuksen piiriin tuottaisi kunnille arviolta 1,5 – 2 miljardia euroa vuodessa. Jos pääomavero olisi EU:n keskitasolla, toisi se Suomelle 5,5 miljardia euroa. Tämä ei yksinään riitä, vaan on nostettava kuntien valtion osuuksia. Nämä kaksi uudistusta sekä työajan lyhentäminen 6 tuntiin päivässä 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta, luo uudenlaisen vahvemman ja elinvoimaisemman kunnan.
Vaikka Suomessa on matalaverotusaste rikkaille, piilottelevat he varallisuuttaan. Yritykset kikkailevat verotusta alemmaksi, vaikka yhteisövero on Suomessa matala. Luonnollisesti tämä veroparatiisien käyttö pienentää verokertymää entisestään useita miljardeja euroja vuodessa.
Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 2,5 prosenttia vuonna 2019. Kertymä oli yhteensä 101,5 miljardia euroa. Pitkällä aikavälillä kasvua ei ole, jos huomioidaan inflaatio. Oikeistolaisella politiikalla on menty siihen suuntaan, että veroja tulee kertymään entistä vähemmän. He esittävät näkemyksiään Lafferin käyrän avulla, joka väittää verokertymän lisääntyvän, mikäli veroja alennetaan. Tämä on vain keppihevonen, jolla koitetaan saada rikkaiden verotusta alemmaksi. Yhdenkään jo valmiiksi rikkaan omaisuutta kasvattamalla ei lisätä köyhien tai edes ns. keskiluokan hyvinvointia.
Tasaveroja sen sijaan tulee laskea, sillä ne vaikuttavat aivan liikaa köyhimpien toimeentuloon. Toki luksustuotteissa voi olla korkeampi vero, mutta esimerkiksi ruoan kaltaisten pakollisten asioiden osalta arvonlisä- ja muita siihen kohdistuvia veroja on laskettava.
Eriarvoisuuden vähenemistä voidaan tehokkaasti auttaa verotuksen avulla. Tuloeroja voidaan rajata asettamalla veroja, jotka kohdistuvat hyväosaisiin. Suurin osa suomalaisista on valmis veronkorotuksiin, mutta tällä hetkellä kuullaan vähemmistöä eikä veronkorotuksista meinaa edes saada puhua julkisesti.
Näitä pulinoita näkee aina välillä. Juttuja hyväosaisista ja vähävaraisista.
Kirjoittajalta unohtuu se, etteivät hyvät ansiot ole taivaan lahja eikä vähävaraisuus. Ne ovat molemmat seurausta siitä mitä itse kukin on tehnyt tai jättänyt tekemättä. .
Suomalaisista vain ne kannattavat korkeampaa verotusta, jotka eivät itse joudu siitä kärsimään.
Blogistin ehdotukset ovat omaisuuden verotuksessa yhtä pöljiä. Jos kansalainen ei ryyppää ja törsää varojaan vaan säästää omaisuutta niin ei häntä tule sen takia veroilla rangaista.
Kirjoittaja ei myöskään tunnu ymmärtävän eroa pääoman ja pääomatulon välillä. Jos pääomatulojen veroa nostetaan, menetämme suuret investoinnit ja pääomat valuvat ulkomaille.
Höpinät kuuden tunnin työpäivistä täyden päivän palkalla osoittavat kommunistimme olevan pihalla työn tuotoksen ja palkan suhteesta.
Kommunismin kyky tarjota ihmisille korkea elintaso, tuli näytetyksi vääräksi viime vuosisadan kokeiluissa. Nyt nuoret, joilla kaikki elämänkokemus puuttuu, menevät samaan halpaan kuin punikit 104 vuotta sitten. Typeryys toistuu.
Ilmoita asiaton viesti