Urheiluseurojen sateenkaarioikeuksia on vahvistettava
Vaikka homoseksuaalisuus ei suoraan liity entisen jääkiekkoilija Janne Puhakan murhaan, vaan lähisuhdeväkivalta, niin on kuitenkin nostettava esiin urheilun ongelmat LHBTQIA+-ihmisten oikeuksien suhteen. En haluaisi ratsastaa tosiaankaan tällä tapauksella, mutta Puhakka oli ensimmäinen julkihomoseksuaali jääkiekkoilija ja muistaakseni jopa ensimmäinen joukkueurheilija.
Urheilu kyntää pahasti menneisyydessä LHBTQIA+-oikeuksissa. Esimerkiksi maailman kovin jääkiekkosarja NHL kielsi Pride-teemaiset ottelut, koska muutama pelaaja ei suostunut laittamaan paitaa päälleen. Samalla nuorten harrastuksista puhuttaessa ei juurikaan nosteta LHBTQIA+-nuorten oikeuksia esiin, kun puhutaan oikeudesta ja mahdollisuuksista harrastaa. Juuri harrastustoiminta olisi mitä oivallisin keino saada yhteenkuuluvuuden tunnetta myös sateenkaarinuorten osalta, ja erityisesti tämä koskee pieniä paikkakuntia, jossa ei välttämättä ole muuta yhteisöä heille.
Monet LHBTQIA+-nuoret eivät tällä hetkellä uskalla olla avoimesti sitä mitä ovat, vaan joutuvat pahimmillaan olemaan kaapissa jopa kotona. Olisikin hienoa nähdä urheilu tai liikuntaharrastuksen olevan se paikka, jossa voi olla oma itsensä. Sen sijaan monet urheiluseurat eivät vieläkään edes tee minimiä, kuten osallistumista Prideen sekä ottamalla kantaa, että heidän seuraansa saavat tulla kaikki. Toki pitää saada vähintään myös häirintäyhdyshenkilö sekä muita konkreettisia toimia, jos halutaan vähemmistöt osaksi yhteisöä.
Näistä yllä mainituista syistä onkin tuettava urheiluseurojen Pride-toimintaa nostamalla hyviä esimerkkejä esille. Oma suosikkijääkiekkojoukkueeni TPS on jo useamman vuoden osallistunut Turku Prideen, ja mikäli muistini ei tee tepposia, niin olivat ensimmäinen jääkiekkojoukkue Pridessä. Myös Pride-otteluita TPS pelaa itsekin; osuin yhteen sellaiseen, jossa olisi voinut olla asia toki vielä voimakkaammin esillä.
Useimmat eivät yhtään halua urheilutapahtumista ja -joukkueista jotain Pride -paraateja.
Täytyy aikuisten ymmärtää, etteivät kaikki pidä koko touhusta eivätkä halua joutua liikkeen mannekiineiksi tai hae poikkeavista seuraa. Meillä on kaikilla oikeus tehdä valintoja näissä asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse tehdä Pride paraateja vaan osoittaa kaikkien olevan tervetulleita mukaan urheilemaan olivatpa ihmiset mitä tahansa. Tasa-arvo ei ole valinta vaan ihmisoikeus, joka ei tällä hetkellä toteudu oikeastaan missään.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä jos TPS toimii noin kuten mainitset. Jääkiekkoa pidetään yleisesti ”junttilajina” verrattuna esim. koripalloon esim. NHL:a värilliset ovat vieläkin harvinaisuus toisin kuin NBA:a. Mutta onneksi jääkiekossa Juhani Tammisen tapaiset ovat väistymässä ja uusi, nuorempi suvaitsevainen sukupolvi on astumassa esiin.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti noita otteluita ei kuitenkaan ole järjestetty edes kymmentä vuotta vielä. Toki parempi myöhään. Vaikka vanhasta sukupolvesta päästäisiin eroon, niin muutos vie aikaa, sillä se edellinen sukupolvi kouluttaa uuden ja en usko kaiken opetuksen jäävän urheiluun, vaan osa asenteista siirtyy varmasti eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikos Granlundilla tarjota jokin ratkaisu, jolla saadaan NHL-pelaajien ihonvärit paremmin vastaamaan Granlundin toiveita? Laitetaanko kiintiöt, vai pakotetaanko useampi oikeanvärinen harrastamaan jääkiekkoa?
Mites, kun NBA:ssa ja NFL:ssä taitaa olla ”värilliset” yliedustettuna harrastajamäärään nähden, niin pitäisikö niissä olla kiintiöt hitaille maitonaamoille?
Ilmoita asiaton viesti
Solakivi, koska sinulla ei taida olla hajuakaan miksi NHL, kuten myös mm. tennismaailma on ”valkoisten” maailma niin antaa olla.
Ilmoita asiaton viesti
Urheilu vs kilpaurheilu … eipä minua kiinnosta; poikkeavien tai ei poikkeavien meininkiä. Siis Pride-sekoilu.
Olen normaalin kuntoliikunnan ystävä; kilpailu siinä pilaa ajatuksen pridellä tai ilman.
Ilmoita asiaton viesti
Inkluusio ei ole sama asia kuin promootio tai privilegio.
Ilmoita asiaton viesti
Max sen jo tuossa yllä muotoili sivistyssanoin, mutta sama yleiskielellä, kun sinulla itselläsikin tuntuu olevan ristiriitainen näkemys asiaan.
Yllä kommentoit, miten ”Ei tarvitse tehdä Pride paraateja vaan osoittaa kaikkien olevan tervetulleita mukaan”. Blogitekstissäsi kuitenkin pidät sitä kriteerinä inkluusiolle, osallistuuko seura Prideen ja järjestääkö se Pride-otteluita.
Sillä, osallistuuko seura aktiivisesti mielenilmauksiin, ei ole minkään valtakunnan tekemistä sen kanssa, millaiset mahdollisuudet (seksuaali)vähemmistöillä on osallistua toimintaan, tai miten heitä siellä kohdellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuossa kommentissani ole ristiriitaisuutta ehkä korkeintaan epäselvästi kirjoitettu, jonka laitan todetun lukihäiriön piikkiin ainakin osittain. Juuri Pride tapahtumat osoittavat, että se minimi tehdään, mutta tuossa tarkoitin, että ei tarvitse jokaisesta ottelusta tehdä mitään Pride paraatia.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Pride-tapahtumien järjestäminen kertoisi yhtään mitään siitä, millaiset osallistumismahdollisuudet vähemmistöillä on osallistua urheiluseuran toimintaan? Mikä se logiikka tai mekanismi on?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se yksinään teekään vielä mitään, mutta se on signaali oikeasta suunnasta. Sateenkaari nuoria on turha odottaa lajin tai seuran pariin, joka ei tee edes minimiä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi se prideen osallistuminen olisi minimiä _urheiluseuran_ tekemisissä? Kait olennaista on se, miten ne sateenkaarinuoret otetaan mukaan seuran toimintaan, joka lienee urheilutapahtumien, ei pride-tapahtumien järjestäminen?
Kun se paradoksi on juuri siinä, että urheiluseuran ydintoiminnan näkökulmasta ihmisten seksuaalisuus on täysin irrelevanttia. Sinulla/ teillä on jokin pakkomielle siihen, että asiasta pitäisi jostain syystä tehdä relevantti, aivan kuin sillä nyt olisi jotain merkitystä, millaisia mieltymyksiä pallon kiinni ottavalla tai riman yli hyppäävällä urheilijalla on.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän jokainen peliä riittävästi taitava oteta mielellään mukaan joukkueeseen kuin joukkueeseen.
– eri asia on sitten, jos homoseksuaali käy vaatimaan peliaikaa koska häntä sorsitaan kun hän on homoseksuaali.
*** ***
Kaikki vaan pelikentälle tasa-arvoisina. Ja tasavertaisina. Mutta jos ei taidot riitä, on homopoika tai heteropoika väärässä joukkkueessa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin otsikko taitaa arkisessa käytännössä kuitenkin helposti kääntyä tilanteeksi, jossa muut näkevät ”toi jätkä saa vähemmistöläisyytensä vuoksi helpomman kohtelun tai enemmän peliaikaa kuin olisi tarpeen”.
– Eihän valmentajan pitäisi moiseen taipua. Mutta somesssa vähemmistöläisyydet osaavat kyllä taitavasti uhriutua.
Siis tiivistetysti: erillisiä sateenkaari-oikeuksia ei tarvita. Tavallisen, tasavertaisen peliyhteisön kohtelun on riitettävä myös vähemmistöläisille.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, olen täsmälleen samaa mieltä. Kaikille väristä, pituudesta, painosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta sama kohtelu. En ymmärrä miksi ”erilaisuutta” pitäisi mainostaa tai muiden pitäisi ottaa huomioon. Kun menin aikoinani saleille, en esitellyt itseäni ”Olen Markku, hetero”. Vastustan syrjimistä, mutta myös sitä, että tehdään jostain toisasiallisesta seikasta numeroa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sama kohtelu, mutta jos ns. ”pukukoppielämä” on sellaista jota mm. Juhani Tammisen näkemys edustaa, homot eivät ole tervetulleita ”meihin”
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tiedä. Olen viettänyt erilaisissa pukuhuoneissa aikaa todella paljon, enkä ole missään huomannut, että joku/jotkut olisi käyttäytyneet tahallisesti epäkunnioittavasti toisia kohtaan. En kiistä etteikö sellaistakin voisi olla, mutta luulen että ovat poikkeuksia.
Itselläni epämiellyttäviä tilanteita on ollut kun nuorena kävin uimahallissa ja siellä majaili äijiä, jotka tulivat viereiseen suihkuun tiirailemaan. Myös armeija-aikana yksi kävi käsiksi ja väitti, että se olisi niin nykyaikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen cis-hetero enkä kuulu muutenkaan mihinkään vähemmistöön eli tämä ei kosketa suoraan minua. Se ei tarkoita, että en olisi solidaarinen sorrettuja kohtaan. Toiseksi ei kukaan ole vaatimassa lisää peliaikaa sen perusteella, että kuuluu vähemmistöön vaan sitä, että ei syrjittäisi ja hyväksytään kaikki ihmiset mukaan olivatpa sitten minkälaisia tahansa. Jos olet sitä mieltä, että parhaiden pitää saada eniten peliaikaa, niin olisit todellakin tätä mieltä, että vähemmistöt pitää hyväksyä sellaisina kuin ovat osaksi joukkoa. Eihän kukaan ihmettele, jos hetero kertoo, että on tyttö- tai poikaystävä, mukaan auta armias, jos homoseksuaali tai pan- tai biseksuaali kertoo, että on samaa sukupuolta oleva tyttö- tai poikaystävä.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mikä tänään on tapana, mutta kun kuljin vuosia eri judo- ja punnttisaleilla, ei siellä kukaan kysellyt tai ollut kiinnostunut toisten tyttö- tai poikaystävistä. Judosaleilla oli harjoittelemassa poikien ja miesten seassa tyttöjä ja nuoria naisia, enkä ainakaan minä tiennyt, oliko heillä poika- vai tyttöystäviä. Näiden kokemusten perusteella pidän koko asiaa hieman omituisena taustameluna. Mutta en tietenkään tiedä, mitä naisten pukuhuoneissa puhuttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Identiteettipolitiikan tuominen urheiluun saattaa avata Pandoran lippaan. Pian kaikki identiteettiryhmät julistavat kilpaa heille tärkeää ilosanomaa kaikissa konteksteissa ja myös vaativat siitä innostumista muilta. Itse olen osallistunut aikoinaan muutaman kerran Jeesus-marssille, taitaako olla aika vaatia sitä, että jokaisen urheilutapahtuman alussa on ristisaatto? Jos näin ei tapahdu, saatan loukkaantua ja kokea itseni syrjityksi vähemmistöksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin uskonto on valinta ei jotain mitä joku on. Toiseksi ei tuo ole identiteettipolitiikkaa, vaan ihmisten moninaisuuden huomioon ottamista.
Ilmoita asiaton viesti