Joustava karanteeni lentokentille

Epidemioita ihmiskunnan historiassa on ollut niin kauan kuin on ollut maanviljelyä ja kaupankäyntiä ( metsästäjä-keräilijät elävät liian harvassa ja ovat liian vähän toisiinsa kosketuksissa että epidemiat pääsisivät leviämään laajalle ). Jo antiikin Roomassa oli pandemioita mitkä tappoivat miljoonia ihmisiä. Mutta vasta vuonna 1847 Ignaz Semmelweis tutki tautien leviämistä tieteellisesti ja mikrobiteoria tuli hyväksytyksi 1800-luvun loppupuolella. Elämme nyt ensimmäistä kertaa kun on pandemia laajamittaisen lentomatkustamisen aikana. Vuoden 1918-1920 Espanjantaudin aikana lentomatkustaminen oli vielä hyvin vähäistä. Se että lentoliikenne voi levittää infektiotauteja on ollut pitkään jo tiedossa mutta se on vasta nyt tullut laajamittaisesti ihmisten tietoisuuteen. Tällä hetkellä lentokentillä ja lentokoneissa olevat infektiotautien leviämistä estävät toimet ovat vasta esiasteella kuten syyskuun 11. terroristi-iskujen jälkeen tiukentuneet turvatoimet. Voimme olettaa että se tieto ja osaaminen jota on opittu tänä vuonna ja tullaan oppimaan ensi vuonna tulee johtamaan pysyviin muutoksiin lentomatkustamisessa mutta se ei tarkoita sitä että lentämisestä pitää tulla hankalaa tai epämukavaa.
Kun tunnetulle taudille mikä on leviämisvaiheessa saadaan kehitettyä riittävän luotettava testi ( esim. 95% luotettavuus) voitaisiin alkaa vaatimaan leviämisvaiheessa lentämään aikovilta tuoretta negatiivisti testiä ( vaikka 2-4 päivää ) ennen kuin heidät päästetään lähtöselvityksestä läpi tämä vähentäisi huomattavasti infektiotaudin leviämistä porttialueella esim. matkustajien parissa jotka tekevät välilaskun lentokentällä. Sen lisäksi jos saadaan kehitettyä tarpeeksi nopeita ja luotettavia testejä voitaisiin matkustajaterminaalissa tehdä testi ja tiedot testistä lähettää lentokentälle mihin matkustaja on matkustamassa jolloin niiden osalta joilla molemmat testit olivat negatiivisia voitaisiin luopua 1 – 2 viikon karanteeneistä matkan määränpäässä. Lisäksi tietenkin jo käytössä olevia käsikäyttöisiä kuumemittareita voidaan käyttää lentokentän sisäänkäynneillä jolloin estetään kuumeisten tulo lentokentällä mikä pidemmällä aikatähtäimellä johtaisi siihen että ihmiset oppivat että jos olen aamulla kuumeinen niin en mene lentokentälle vaan peruutan lennon ja varaan matkan myöhemmälle ajalle.

Toni Niukkanen

Uuden Suomen uudesti Suomettunut johto poisti blogi-artikkelini täältä osa niistä on edelleen löydettävissä täältä: https://web.archive.org/web/*/https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/toni-niukkanen/100-vuotta-unelmointia-kalifaatista/ ilmeisesti oli väärin kuvitella että Suomalaisella sivustolla voisi olla sananvapautta. ja jatkan bloggaamista sitten muualla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu