Suomen tulisi auttaa valkovenäläisiä

Nykyisellään Valko-venäjä näyttää olevan aikakapseli takaisin reaalisosialismiin missä mikään ei toimi ja valtio on niin läpimädästi korruptoitunut että kukaan ei edes yritä parantaa asioita koska kukaan ei usko sen olevan mahdollista https://en.wikipedia.org/wiki/Learned_helplessness. Nykyistä Valko-venäjää johtaa Lukashenko kuka on samalla Putinin tyngän Neuvostoliiton uudelleen herättelyn Euraasian talousunionin johtaja johon Kremlinin pääideologin Duginin mielestä myös Suomi tulee jatkossa kuulumaan. Ilmeisesti Duginin mielestä Suomalaisilta ei tarvitse kysyä haluavatko he kuulua Euraasian talousunioniin, mikälie se sitten onkaan, koska se että Suomi oli joskus 100 vuotta autonominen osa Venäjän tsaarikuntaa on riittävä peruste. Persoonana Lukashenko näyttää lähinnä joltakin Hollywood leffan naurettavalla aksentilla englantia puhuvalta kommunisti pahikselta joka lentelee ympäri Valko-venäjää helikopterilla poikansa kanssa sotilasunivormuun pukeutuneena valaen uskoa sosialismin uuteen nousuun. Voimme vain arvuutella onko Lukashenko itsetietoinen siitä kuinka naurettavalta hänen koominen toimintansa näyttää vai kertooko Lukashenkon venäläismielinen hovi hänelle kuinka keisarin vaatteet ovat kunnossa. Toisaalta Putinin FSB on jo rakennattanut Putinille uuden Pietarhovin tapaisen kesäpalatsin mustameren rannalle https://en.wikipedia.org/wiki/Putin%27s_Palace eli onko Euraasian talousunioni sittenkin Putinin tsaarin kruunajaisia vaille oleva Venäjän tsaarikunnan uudelleen lämmittely? En tiedä tietääkö edes Kremlin itse kun eivät varmaan ole kerenneet kysyä Putinilta jolla on ollut kova kiire pelastaa siperiantiikerit, maailma viidesti, voittaa jääkiekon maailmanmestaruus henkilökohtaisesti kahdesti ja Formulat jo neljännettä perättäistä kertaa.
Hiljattain vuonna 1979 Neuvostoliiton kommunistisessa puolueessa poliittisen uransa aloittanut Lukashenko valittiin jo kuudetta kertaa Valko-venäjän johtajaksi mutta tämä näyttää synnyttäneen modernin Valko-venäjän historiassa ennen näkemättömän reaktion. Valko-venäläiset ovat jo kuukausia protestoineet vaalien tuloksia vastaan ja 25. Lokakuuta Valko-venäjä näki massiivisia protesteja joihin osallistui reilusti yli satatuhatta ihmistä. Valko-venäjältä tuli kuvia jotka toivat ainakin minulle mieleen Baltian ketjun https://fi.wikipedia.org/wiki/Baltian_ketju , Laulavan vallankumouksen https://fi.wikipedia.org/wiki/Laulava_vallankumous ja Puolan solidaarisuus ammattiliikkeenhttps://fi.wikipedia.org/wiki/Solidaarisuus_(liike) toimet 1980-luvulla. Jotka kaikki olivat esimakua Neuvostoliiton lopulliselle romahtamiselle 1991. Saman aikaisesti mielenosoitusten kanssa valkovenäläinen kulttuuri jota venäläistämismielinen Lukashenko on yrittänyt nukertaa on lähtenyt uuteen kukoistukseen. Valkovenäläiset mielenosoittajat ovat laulaneet vanhoja valko-venäläisiä lauluja, nostaneet valkovenäläiset taitelijat uudestaan esille ja käyneet Lukashenkolle kiusallisesti Stalinin vainoissa kuolleitten haudoilla kunnioittamassa Neuvostoliiton järjettömyyksiin kuolleita. Toisin kuin 1989 jolloin Mauno Koivisto ei raukkamaisesti edes kehdannut pahemmin kommentoida Baltian tapahtumia ettei vaan Gorbatshov ja Suomen https://fi.wikipedia.org/wiki/YYA-sopimus en mukaiset ”mahtavat” kauppasuhteet menisi nurin tulisi Suomen tällä kertaa tehdä kaikkensa että ”Euroopan viimeinen diktatuuri” Lukashenkon neuvostoparatiisi menisi nurin.

Toni Niukkanen

Uuden Suomen uudesti Suomettunut johto poisti blogi-artikkelini täältä osa niistä on edelleen löydettävissä täältä: https://web.archive.org/web/*/https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/toni-niukkanen/100-vuotta-unelmointia-kalifaatista/ ilmeisesti oli väärin kuvitella että Suomalaisella sivustolla voisi olla sananvapautta. ja jatkan bloggaamista sitten muualla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu