Valtuustokatsaus: monisäikeistä kasvisruokakeskustelua ja lumeen varautumista

Helsingin kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tällä kertaa valtuustoaloitteita.

Ensimmäisen valtuustoaloitteen tavoite oli liha- ja maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen. Tästä aiheesta käytiin keskustelua peräti kaksi tuntia ja sen aikana käytettiin hyvin erilaisia – ja erikoisia puheenvuoroja. Keskustelun aikana kuulimme tiivistettynä esimerkiksi seuraavaa:

  • maidosta tehdään juustoa
  • liharuoka on pahaa
  • kasvisruoka on pahaa
  • kasvisruoka aiheuttaa vatsavaivoja
  • liha ei maistu kaikille
  • liha maistuu ikäihmisille
  • netistä pitää katsoa videoita, jotta ymmärtää miksi ilmastonmuutos ei olisi vakava juttu

Kuten näette, valtuuston keskustelukulttuuri on varsin monisäikeinen, eikä tämä keskustelu kyllä laadullaan häikäissyt. Asia oli nyt toista kertaa valtuustossa, ja viime kerralla tavoitteeksi asetettiin liha- ja maitotuotteiden kulutuksen vähennys 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Oleellista ei ole se, kuka valtuutetuista tykkää mistäkin ruuasta. Oleellista on se, että kouluissa pitäisi tarjoilla huomattavasti enemmän suomalaista lähiruokaa. Minusta lähiruoka ja sen merkitys on jäänyt liian vähälle huomiolle. Lähiruoka terveellistä, puhdasta ja tuoretta, ja se myös työllistää paikallisesti ja tukee suomalaista yrittäjyyttä. Erityisesti suomalaisen järvikalan hyödyntäminen olisi fiksu ilmastoteko.

Toinen mielenkiintoinen nosto valtuustoaloitteista: lumen mereen kippaamisen lopettaminen. Lumen kaataminen mereen ei yksinkertaisesti ole järkevää – erityisesti sen roskaamisvaikutusten ja epäpuhtauksien vuoksi.

Nyt siis päätettiin, että Helsinki tavoittelee lumen mereen kaadon lopettamista. Ja hyvä niin. Tavoitteeksi asetettiin vuosi 2021 78 kannattavalla äänellä (6 tyhjää). Erikoista vaan on, että asiaan ei ole puututtu aikaisemmin.

No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

 

Kirjoitus on osa Stadin valtuustokatsaus -blogisarjaa, jossa esittelen Helsingin kaupunginvaltuuston ajankohtaisia päätöksiä samana iltana, kun valtuusto kokoontuu. Tämä blogi on sarjan toinen osa, ensimmäinen löytyy täältä.

ToniAhva

Valtiotieteiden kandidaatti. Helsinkiläinen varavaltuutettu. Töissä koulutuspoliittisena asiantuntijana. Seuraa tiiviisti koulutus-, nuoriso- ja urheilupolitiikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu