Mitä aluevaaleissa päätetään?

Tässä näin alkuun katsotaan kuvaa:

Ihmetyttää tämä Perussuomalaisten vaalimainokset, mitkä eivät mitenkään liity hyvinvointialueiden tehtäviin.

Sinne pitää valita niitä henkilöitä, ketkä ovat olleet tekemisissä minkä tahansa ryhmän kanssa ja tuntevat niiden ihmisten arkielämistään sekä myös oman elämänsä arkea. Tuskin sinne tarvitaan niitä ihmisiä, keitä korpeaa bensahinnat tai ilmastotoimet, nämä asiat kuuluvat eduskunnalle.

Vammaispalvelut

Otetaan esimerkiksi toimintarajoitteinen henkilö, jolla on jokin vamma kuten minulla huonokuuloisuus ja apuvälineenäni kuulolaitteet ja osaan viittomakieltä, niin käytän viittomakielen tulkkeja.

Niissä aluevaltuustoissa ja muissa asioissa pitäisi olla sellaisia henkilöitä, ketkä huomaavat nämä pienetkin asiat, mitkä liittyvät esim. vammaisten asioihin ja haluavat tarkastella lähemmin ja silloin päätöksiä ei voi tehdä kuulematta eri osapuolia kuten esim. järjestöjen omia kantoja, nämä käsiteltävät aiheet ovat sellaisia, mitkä voivat jäädä huomaamatta ja sitten pitää korjata jälkikäteen.

Toimintarajoitteinen on henkilö, jonka omaa arkielämää haittaava asia on aina osa loppuelämää. En käytä tässä yleisesti tunnettuja sanoja vajaakuntoinen tai vammainen henkilö. Koska toimintarajoitteinen tarkoittaa ihan kaikkea kuten tässä käsitekaaviossa eri roolit ilmenee:

https://termipankki.fi/tepa/mot/mot.exe?Opt=256&ListWord=@40@40ID@3DTHLSOSTI2021@2DUUID6c198b20@2Da0bc@2D4022@2Dab3e@2D3f3dff10b35a&SearchWord=toimintarajoitteinen+henkil@C3@B6&dic=1&page=results&UI=figr&Source=Record

Tässä lisää Invalidiliiton tutustuessa eri puolueiden aluevaaliohjelmissa:

https://www.invalidiliitto.fi/ajankohtaista/miten-puolueet-huomioivat-vammaiset-ihmiset-aluevaaliohjelmissaan

Tässä on hyvä esimerkki joulukuussa 2021 siitä, että miten osalla vammaisilla on vaikeaa saada koronatodistus:

https://syrjinta.fi/-/yhdenvertaisuusvaltuutetun-suositus-tehda-kohtuullinen-mukautus-koronatodistuksen-saavutettavuuden-takaamiseksi-vammaiselle-henkilolle

Siinä korostuu YK:n vammaissopimuksen artikla 9, joka pitää ottaa huomioon. Mutta ne henkilöt, ketkä eivät ymmärrä juuri mitään vammaisten asioista tai tunne mitään sopimuksia, niin voivat erehdyksessä päättää jotain sopimuksien vastaisia päätöksiä.

En halua kirjoittaa liian pitkää blogia vaan pitää sen sopivan kokoisena ja lopussa on pari linkkiä blogeihini.

Media tiedottaa laiskasti

Olen pitkään ihmetellyt jo viime vuodesta lähtien, että miten ei löydy juuri mitään artikkeleita soteuudistuksesta vaan kaikki taivastelevat, että miten kalliiksi se voi tulla ja aiheuttaa veronkorotuksia, uusia hallintohimmeleitä mutta itse niihin soteuudistuksen aiheisiin ei ole tehty?

Sote-uudistuksen uutisoinnista on Tiina Merikanto tehnyt vuosien ajan ja tuntee sote-uudistuksen paremmin ja siinä on maininta: ”Yhteiskunnallisia vaikuttajia on aiemminkin nimetty Turun yliopiston kunniatohtoreiksi, mutta toimittajia ei heidän joukostaan löydy.”

https://yle.fi/uutiset/3-11167712

JSN:n ohjeissa jo ensimmäinen kohta lukee:

”Ammatillinen asema

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”

Historian ensimmäiset aluevaalit ja ei kerrota juuri mitään aiheita kuten pelastustoimi, ikääntyneiden palvelut, sosiaalihuolto, yms. ja en ihmettele, että ihmiset eivät juuri tiedä näistä aiheista mitään vaan joudutaan etsimään tietoja muualta.

Palveluissa tärkeintä käyttäjäystävällisyys ja esteettömyys

Palveluita käytettäessä pitäisi olla helppokäyttöiset digipalvelut, koski sitten ne hakemuksia, tietojen saantia, etäyhteyksiä yms. Meillä on todella paljon erilaisia palveluita, mitkä eivät ole yhtenäisiä erilaisten tietojärjestelmien takia. Erilaiset ratkaisut hankaloittavat asioiden sujuvuutta ja voivat aiheuttaa tietojen lähettämisen ja vastaanottamisen hankaluuksia. Näissä pitäisi yrittää saada rakennettua niin, että kaikki tuntevat suurimman osan palveluista ja ei tarvitsisi opetella monta eri palvelua erikseen, niissä pitäisi olla yhtenäiset rajapinnat.

Esimerkiksi tietokoneet, tabletit, kännykät toimivat jo internetselaimilla riippumattomasti ja samankaltaisia ratkaisuja pitäisi kehittää eikä niihin tarvitse erikseen olla ohjelmistoja, sovelluksia.

Kaikkea ei kuitenkaan voi digitaalisesti hoitaa kuten esim. vanhuksilla ja vammaisilla, keiden on pakko saada henkilökohtaista palvelua, silloinkin pitää huomioida käyttäjäystävällisyys ja esteettömyys, oli sitten mikä tahansa tarve johonkin palveluun.

Helpommat digipalvelut ja käyttäjäystävällisyys vähentää tarvetta mennä paikan päälle selvittämään ja jonoa ei synny paljoa. Kapulakieltä ei pitäisi käyttää vaan selkokieltä ja muita kieliä helpottamaan.

 

Varsinais-Suomi, Turku

Topi Rantakivi

Piraattipuolue r.y.

Ehdokasnumero 445

 

Blogikirjoituksia:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/topira/tassa-viikossa-on-vammaisten-ykn-viikko/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/topira/265240-vammaisten-kansalaisaloite-makaa-valiokunnassa-jumiutuneena/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/topira/243662-vammaisten-avun-ja-tuen-kilpailuttamisesta/

(Huomioitani YK:n vammaissopimuksen direktiiveistä artikla 9 blogin puolessavälissä)

 

topira
Piraattipuolue Turku

Olen tietotekniikan konsultti ja puolustan yksityisyyden ja sananvapauden puolesta. En hyväksy minkäänlaista heikennyksiä näistä kahdesta asiasta. Koska heikoimmilla ihmisillä pitäisi olla oma yksityisyys ja sananvapaus ilmaista omaa ahdinkoaan osoittava mielenilmaus, kenelläkään meillä ei ole oikeus riistää ihmiseltä vapaus ilmaista itseään. Kunhan se ei ole vaaraksi muille eikä hänelle itselleen. Näin tulen puolustamaan aina ja nyt.
Muita tietoja:
- Tietotekniikan ammattilainen
- ATK-tallentaja
- Laatupäällikkö
- Putkentaivuttaja (metalli)
- Robotiikka + 3D Solidworks

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu