Vuoden 2030 talvikisojen järjestelyoikeudet. Ei kai vain Saudi-Arabian Trojena?
Helmikuu on kova pakkaskuu ja perinteinen kuu olympialaisten talvikisojen järjestelyille. Näinä päivinä urheilun ja jääkiekoilun ystävää ilahduttaa suuresti se että NHL-pelaajat tulevat jälleen mukaan talvikisoihin vuosina 2026 ja 2030. Kahden vuoden päästä kisataan Pohjois-Italiassa Milanon ollessa pääasiallinen järjestelykaupunki. Kisat kylläkin jaetaan useaan usealle paikkakunnalle Pohjois- Italiassa. Tänä vuonna ratkaistaan vuoden 2030 kisojen pitopaikka. Loppusuoralla on neljä hakijaa. Tuleva järjestelijäpaikka löytyy seuraavassa seuraavista: Yhdysvaltain Salt Lake City; Tukholma ja Åre; Sveitsi eri paikkakuntineen ja Ranskan alppien provinssit pääasiallisena kisapaikkana varmaankin Grenoblen lähiympäristö.
Kahden vuoden päästä pidettävien Milanon kisojen järjestelykonsepti on varsin kiitollinen. Uusia suorituspaikkoja ei juuri tarvitse rakentaa mutta yhdessä asiassa kyllä kärsitään. Kisojen tarkoitus on ollut aina tietyllä tavalla tuoda urheileva nuoriso ja vähän varttuneemmatkin kisoja seuraavat henkilöt yhteen. Milanosta on jonkin verran matkaa esimerkiksi Alto Adigen Razen-Anholtziin eli Anterselvaan jossa ampumahiihto järjestetään. Mutta jotain varmasti täytyy maksaa siitä että kisat voidaan järjestää kohtuullisin kustannuksen.
Olympiakisojen, oli kyseessä kesä-, tai talvikisat tarkoitus on alusta alkaen ollut se että järjestelyoikeus kiertää. Kisoja on järjestetty Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.
Järjestelyoikeuksia on todellakin kierrätetty aivan maanosakohtaisestikin. Eurooppa voinut muodostaa viime aikoihin asti poikkeuksen, kisat on voitu järjestää kaksi kertaa peräkkäin tässä maanosassa. Näin tapahtui vuosina 1964 ja 1968 ja toistamiseen vuosina 1992 ja 1994 kun olympialaiset talvikisat tahdistettiin varsinaisen olympiadin keskelle. Varmasti kyseessä oli hyvä ratkaisu urheilevan maailman kannalta. Nyt kesäkisat ovat omana vuonaan ja talvikisat ja jalkapallon maailmanmestaruuskisat taas samana vuonna.
Jos jokin kaupunki on saanut järjestettäväkseen olympiakisat oli kyseessä kesä-, tai talvi- kisat ei se voi kohtuudella odottaa saavansa kisoja uudelleen vähään aikaan. Odottamaan voi joutua vuosikymmenten ajan. Toki olemme nähneet talvikisojen historiassa yhden poikkeuksen. Innsbruck järjesti vuoden 1964 kisat ja sitten uudelleen vuonna 1976 kun Yhdysvaltain Denver luopui järjestelyoikeuk-sistaan korkeiden kustannusten ja kaupungin asukkaiden vastustuksen vuoksi. Vuoden 2030 kisojen hakijoiden joukossa on Salt Lake city mutta se tuskin saa kisoja onhan edellisistä vasta 28 vuotta.
Mutta kuka voittaa vuoden 2030 kisojen haun? Urheiluhullujen mormonien pettymykseksi pitää todeta että Salt Lake Cityn edelliset kisat olivat todellakin 28 vuotta sitten, ja nyt pitää odotella kärsivällisesti muutama olympiadi. Kaupungin urheilu- innostusta kuvaa se että sinne haluttaisiin kovasti myös NHL joukkue. Tukholma-Åre on ihan hyvä yhdistelmä. Kelkkailu jouduttaisiin kuitenkin järjestämään joko Norjan Lillehammerissa tai Latvian Siguldassa. Tukholma ja Åre kisasivat hyvin järjestelyoikeuksista vuoden 2026 kisojen suhteen mutta lopulta Milanon konsepti vei voiton.
Sveitsin hakemuksessa painottuu ekologisuus ja vähäisen rakentamisen tarve. Sveitsi on loppujen lopuksi varsin pieni alue ja yhteyksiltään toimivampi ja nopeampi kuin vuoden 2026 kisojen klusteri. Jos joku haluaa nopeasti hahmottaa miten pieni maa Sveitsi loppujen lopuksi on niin voi katsoa Suomen karttaa. Alppimaa on pinta-alaltaan hieman pienempi kuin Suomen neljän pohjoiseen kunnan alue joka käsittää Utsjoen, Inarin, Sodankylän ja Kittilän. Sveitsin hakemuksen kisapaikat ovat varsin pienellä alueella maan sisällä.
Ranskan hakemuksen uskotaan menestyvän ja siinä on paljolti samoja perusteluja kuin Sveitsin vastaavassa. Voisi olla tietyllä tavalla oikeus ja kohtuus että Tukholma-Åre menestyisi, mutta Pohjoismaiden äänet eivät loppujen lopuksi niin kovin paljoa paina äänestyksessä. Näyttää siltä että kisat järjestetään Euroopassa. Päätös tehdään 23.07 kuluvaa vuotta. NHL-pelaajien mukanaolo tuo oman lisänsä kaksiin seuraaviin talvikisoihin ja eurooppalaiset joukkueet saavat siitä kieltämättä lisäedun.
Otsikossa mainitaan Saudi-Arabian Trojena. Trojena pidetään yhtenä mahdollisena hakijana vaikka varsinaista järjestelyhakemusta ei ole vielä jätetty. Kieltämättä vuoden 2030 talvikisoja koskevan englanninkielisen Wikipedia-artikkelin alaotsikko ”Potential Bids” ja Trojenan mukanaolo siinä voi ensi näkemältä nostattaa ihokarvat pystyyn. Saudi-Arabia on nimittäin saanut järjestettäväkseen vuoden 2029 Aasian talvikisat. Järjestelypaikkakunta olisi siis maan pohjoisosassa oleva Trojenan alue. Kyse on hankkeesta jonka rinnalla Putinin Sotsitus kylmenee ainakin mitä tulee käytettäviin resursseihin. Trojera-projektista on kirjoittanut varsin uskottavasti Alarabiya News viime vuoden elokuussa. Kyse on siitä että 300 miljardin euron panostuksella luotaisiin todellinen talven ihmemaa aavikon reunamilla sijaitsevalle vuoristoalueelle.
Hanke voidaan varmasti toteuttaa teknisesti jos rahavaroja on käytössä käytännöllisesti rajattomasti. Ja mitä varmimmin tuo ihmemaa syntyykin. Hanke on mielikuvituksellinen mutta kieltämättä omalla tavallaan osoitus siitä mihin antroposeenin aikaa elävä ihminen kykenee. Onko sitten kyse hyvästä vai pahasta kun lähdetään luomaan arkkitehtonista vuoristomaailmaa jossa vuorten prominenssia nostetaan keinotekoisella rakennelmilla. Kuvasta katsoen mieleen tulee vuoren yläpuolelle rakennettu highway-syherö. 1200-metriä pitkä ja 3 miljardia euroa maksava kelkkailurata on enää pieni kuriositeetti kokonaisuudessa.
Saudi-Arabia on saanut järjestettäväkseen jo vuoden 2034 jalkapallon MM-kisat. Ja kuten jo aiemmin mainittiin niin tämä megatapahtuma on vuodesta 1994 tullut järjestettäväksi aina samana vuonna kuin olympialaiset talvikisat. Euroopassa järjestetään varmasti vuoden 2026 ja 2030 talvikisat ja sitten onkin jonkin toisen maanosan vuoro. Joka tapauksessa em. Alarabiya Newsin uutinen on lukemisen arvoinen.
Ottamatta kantaa siihen mikä on oikeus ja kohtuus ja mikä ennen kaikkea on järkevää ei ole vaikea ennustaa että kaksien Euroopassa pidettyjen kisojen jälkeen on Aasian vuoro. Varteenotettavista Pohjois-Amerikkalaisista hakijoista Salt Lake City (2002) ja Vancouver (2010) saavat odottaa vielä muutaman olympiadin. Trojerassa kaikki on valmista vuonna 2034 ja lopulta raha ratkaisee.
Eipä ole pieneen mieleeni pälkähtänyt, että Saudeissa voitaisiin järjestää talvikisat. Iranissa se toki olisi hyvinkin mahdollista. Kumpi sitten olisi poliittisesti sopivampi?
Putte-Possun aloittama sota vähän sotkee asioita Iranin osalta, kun se tukee Puttea monin tavoin. Muutenhan se vasemmistolaisena maana varmaan olisi monelle kovinkin sopiva.
Ei taida Iran kyllä olla mitään ehdottanutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämä on totta ja kuten sanoin niin em. Alarabiya Newsin artikkeli kannattaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti
On siinä rojektia. Mutku niin on ekologinen ja pelkästään uusiutuvaa energiaa käytetään, niin mikäs siinä. Aurinkoahan siellä riittää.
Yllättävän korkea vuori sieltä löytyy, mutta kun lunta pitäisi vielä löytyä kilometrin alempaakin, niin tiukkaa tekee.
Ilmoita asiaton viesti
totta. autiomaa on kylmä paikka yöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Piti oikein Googlen kartalta kysyä ja katsoa. Sieltä läheltä Akaban lahtea löytyi Trojena ski resort. Sielläkö ne saudit talviurheilee? Vanhaan hyvään aikaan rahalla sai ja hevosella pääsi. Jospa saudit pääsevät öljyrahoillaan ja kameleillaan kiinni talviurheilun syrjään?
Ilmoita asiaton viesti
rakennustyöt ovat vasta aluillaan. kun vuonna 2010 vancouverin kisojen päättäjäisten jälkeen katselin sotshin maastoja satelliittikuvista ei maastossa ollut vielä juuri mitään, mutta sitten alkoi tapahtumaan ja pikatteen.
Ilmoita asiaton viesti