Euroero parempi kuin toisten velkojen maksu

Euroalueella pähkäillään näinä viikkoina mitä tehdä Italian (joka myös on euromaa) valtionvelalle, joka oli 2019 2 409 miljardia euroa (lähde: Eurostat) eli 134,8% Italian bruttokansantuotteesta (BKT). Näen hyvin väkevästi, että Suomen kansallinen etu olisi selkeästi kieltäytyä kaikista mahdollisista lähitulevaisuudessa esitetyistä tukipaketeista (millä nimellä tahansa: koronabondit, solidaarisuusrahastot, yhteisvastuuobligaatiot) joita Suomelle euroalueen huippukokouksissa yritetään tarjoilla joko Suomen maksettaviksi tai lainoitettavaksi.

Suomen valtionvelka oli 2019 143 miljardia euroa eli 59,4% BKT:stä. Kun puhutaan Italian valtionvelan paikkaamisesta, huonoilla neuvottelijoilla Suomi saattaa joutua lainoittamaan tai maksamaan Italian yli äyräidensä kasvanutta velkataakkaa kymmenillä miljardilla euroilla ilman mitäään Suomen saamaa vastapalvelusta Italialta, koska Italian valtionvelka on niin massiivinen.

Euro ei ole yhteisvaluuttana niin arvokas, että siitä kannattaisi säännöllisin väliajoin maksaa tai lainata kymmeniä miljardeja suomalaisten veronmaksajien rahaa Etelä-Euroopan hulivilimaiden budjettialijäämien peittoamiseksi. Mieluummin erotaan koko eurosta kuin hoidetaan muiden jäsenmaiden velkoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu