Globaali ilmakehän suojelu vaatisi globaalisti kaikkia valtioita mukaan

FM Pasi Karonen kirjoitti mielipiteessään (Karjalainen 2.10.) ilmastonmuutoksen vaativan Suomelta toimia. Myös aiemmalla viikolla Karjalaisessa oli mielipideosiossa paljon ilmastonmuutoksesta keskustelua.

Olen pitkään seurannut ihmeissäni kansalaiskeskustelua lehdistössä aiheesta. Huomioimatta kun on jäänyt etteivät hiilidioksidin (CO2) emissiomäärät vähene niin pätkääkään globaalisti, jos Euroopassa suljetaan paljon CO2:ta tuottavia tehtaita. Ne tehtaat vaihtavat omistajiensa johdolla mannerta ja siirtyvät Kiinaan tai Intiaan tupruttelemaan CO2:ta, jossa asiasta ei toistaiseksi välitetä.

1990-luvun lopulta asti Euroopasta on karkoitettu muhevapalkkaisia työpaikkoja ylläpitäviä teollisuuslaitoksia ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä – omistajat ovat siirtäneet tehtaat Aasiaan jossa talouskasvu on ollut hurjaa. Globaalisti ilmakehän CO2-emissioille ei ole saatu aikaan niin yhtään mitään. Se mitä on saatu aikaan on raskaan teollisuuden häätö mantereelta toiselle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tekee mielestäni täysin oikein kieltäytyessään päästösopimuksista siihen asti kunnes Kiina saadaan niihin mukaan. Nälvimisen sijaan Euroopassa kannattaisi ottaa mallia Trumpin linjauksesta. Ensin pitäisi saada kaikki maailman suurimmat teollisuusvaltiot (siis nykyisin myös Kiina ja Intia) mukaan päästötalkoisiin, ettei vapaaehtoisesti ajeta teollisuutta omasta kotimaasta ulos. Yksipuoliset päästövähennykset ovat yhtä järkevä idea kuin yksipuolinen aseistariisunta uhkaavan naapurivaltion vieressä.

Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) kirjoittaa myös mielestäni aivan oikein silloin kun kirjoittaa suomalaisen metsäteollisuuden puolesta. Metsäsektori kokonaisuudessaan on valtava työllistäjä ja verorahojen lähde, ja nuoren talousmetsän kasvatus sitoo hiiltä ilmakehästä tehokkaasti. Tässä taloudellinen ajattelu on myös ympäristöystävällisyyttä, molemmat hyötyvät jos metsäalat pidetään nuorina talousmetsinä, koska nuoret puut sitovat itseensä tehokkaammin hiiltä ja sitovat muuten ilmakehässä olevaa CO2:ta paremmin kuin vanhat lahoamisen partaalla olevat puut.

(Kirjoitus lähetetty sanomalehti Karjalaiseen 2.10. 2019, jossa se julkaistiin 4.10. 2019)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu