Laura Huhtasaari teki selkeän virheen 30.9. 2018

Laura Huhtasaari (ps.) julkaisi 30.9. 2018 Twitter-tilillään koululaisten, lasten, tekemän koulutehtävän eli kantaaottavan julisteen mainitsemalla oppilaiden koulun ja sisällyttämällä päivityksessään oppilaiden etunimet: https://twitter.com/laurahuhtasaari/status/1046449736595714048 .

Onko teos todiste opettajien poliittisesta järjestelmällisestä propagandasta kuten Huhtasaari antaa päivityksessään ymmärtää? Ei ole. Olen itse tehnyt yläkoulussa (silloinen yläaste) saman tehtävän. Kyse ainakin silloin oli 9. luokan yhteiskuntaopin tunnin tehtävästä, jossa tehtävänä oli 45 minuutin aikana laatia puolesta- tai vastaan juliste jostain Suomen eduskuntapuolueesta. Itse tein raflaavan parodisen julisteen (vastaan) silloisesta SKL:stä, nykyisestä KD:stä yläasteaikanani helsinkiläisessä peruskoulussa vuonna 2003.

Oppilailla, koululaisilla, oli ainakin minun oppitunnillani täysin vapaat kädet tehtävää suorittaessa kunhan lakeja ei rikottu. Eli siis:
– Oppilaat saivat itse valita tekevätkö puolesta tai vastaan -julisteen
– Oppilaat itse saivat valita mistä puolueesta tekevät julisteen
– Oppilaat itse saivat päättää julisteen sommittelusta ja viestistä.

Valtamedia lähti herkuttelemaan twiittikohulla 1.10. 2018 alkaneena uutispäivänä, tässä muutama ote:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c3e37525-d8f1-4306-92bd-c1e14dfc394c
https://yle.fi/uutiset/3-10431844
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nakokulma-laura-huhtasaari-veti-alaikaiset-oppilaat-politiikkansa-valineeksi/08e2a816-1a81-36ae-9100-5fb2becc1000

Käännetäänpä toisin päin kuvitteellisesti tämä kohu: PS-nuorten juniorijäsen Sami Suomalainen Perähikiän peruskoulusta tekee julisteen, jossa lukee ”Vasemmistoliitto on varkaita täynnä”. Vasemmistoliiton kansanedustaja alkaa kohista aiheesta ja pistää nettiin sekä julisteen että peruskoulun nimen että koululaisen nimen. Olisiko vieläkin jättebra-toimintaa. Eikö kukaan Perussuomalaisten kansanedustaja muka kritisoisi tätä?

Otin itse yhteyttä Huhtasaareen sähköpostilla, ja satun tietämään että varsin moni muukin puolueen jäsen otti samansuuntaisella viestillä. Huhtasaari sai (oletan että aika paljon) viestejä jossa kehotettiin häntä lopettamaan kohun nostatus ja pyytämään anteeksi virhettään.

Tunnustan että lipsautin turhautuneena kritiikkiä Huhtasaaren tekoa kohtaan FB:n puolella myös kohun ollessa päällä. Haluan tässä vielä korostuneen julkisemmin kritisoida Huhtasaarta täysin avoimesti. Kyseessä on nolo virhe, jolla onneksi ei ollut paljon ongelmallisia seurauksia kantaaottavan julisteen tehneille koululaisille.

On ihan inhimillistä poteroitua ja sättiä toisia kun tekee nolon virheen. Vaikeaa on avoimesti myöntää virheensä. Inhimillistä on nähdä nolla asiaa väärin omassa toiminnassaan ja hyökätä lisää. Sitä minä en kuitenkaan ymmärrä, miksi niin moni puolueen sisällä lähti julkisesti perässähiihtämään ja kannustamaan Huhtasaarta jatkamaan valitsemallaan tiellä. Jopa puolueen oma lehti lähti tsemppailemaan Huhtasaarta.

Minun mielestäni on varsin aivotonta perässähiihtää, fantsutella ja tsemppailla jos oman puolueen jäsen mokaa. Vaikka mokattaisiin kuinka korkealla tasolla puolueessa.

Ei ole terveen puolueen eikä terveen kansanliikkeen merkki, jos ”oman” johtajan toiminnassa ei koskaan nähdä kritisoimisen arvoista. Se että jatkuvasti fantsutellaan omaa johtajaa kertoo henkilökultista, joka ei ole terve eikä toivottava ilmiö. Jos omaa mokaajaa tsempataan mokailusta, tämä jatkaa mokailua entistä kiihkeämmin tulevaisuudessa eikä oikaise omia virheitään.

Lyhyesti tiivistäen rakentavaa palautetta MEP Laura Huhtasaarelle: Etkö voisi rauhallisesti kysellä ympäriltäsi olevilta ihmisiltä näiden tuntemista aiheista erityisasiantuntijakommentteja silloin kun käydään jotain aihepiiriä käsittelemään jota itse et kovin hyvin tunne? Ennen kaikkea, etkö voisi pohtia asioita rauhassa eri kanteilta ennen kuin lähdet salamana ottamaan julkisesti voimakkaasti kantaa johonkin asiaan koko maailmalle salamana muodostettua mielipidettäsi julistaen?

Koen fiksuksi kirjoittaa tämän julkisesti ylös nyt päälle vuosi kohun jälkeen kun ihmiset ovat toivottavasti niin puolueessa kuin sen ulkopuolellakin analysoimaan rauhallisesti tilannetta joka on jo menneen talven lumia. Ne jotka näkevät rauhallisen kritiikin omia kohtaan virheenä – niitä muistuttaisin siitä että seuraaviin yleisiin vaaleihin on varsin reippaasti aikaa. Toivon rauhallisempaa suhtautumista Perussuomalaisten jäsenten parissa jossa ei faniteltaisi eikä tsempattaisi kiihkeästi omia silloin kun omat mokaavat, vaan sisäisesti oikaisisivat mokaajaa ja kertoisivat rauhallisesti tälle miksi hän on mokannut. Oli mokaaja sitten pelkkä aktiivi Lieksan kyliltä tai puoluejohtaja ja kansanedustaja Helsingin Eirasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu