Metsäsektoria pitäisi jeesata, ei sabotoida

Joulukuussa 2019 Suomen korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi Finnpulp Oy:n hakemuksen perustaa sellutehdas Kuopion kunnan alueelle. Tehtaan kustannusarvio oli yli miljardia euroa ja Yleisradion nettiuutisten mukaan se olisi työllistänyt suoraan ja välillisesti yhteensä 3 400 ihmistä.

KHO:n näkemyksen mukaan tehdas olisi ollut liian saastuttava ympäristölle joten sitä ei voinut rakentaa. Ehkäpä näin, mutta miksi yritys joutui odottamaan vuoden 2017 alusta kolmen eri viraston kautta tätä päätöstä? Eikö ympäristölupamenettelyä voisi virtaviivaistaa, nopeuttaa, kun on kyse näin merkittävistä suuryritysten investoinneista, jotka toisivat paljon työpaikkoja maahamme?

Pohjois-Karjalan maakunnassa vallitsee massatyöttömyys. Yksityisen sektorin työpaikkoja kaivattaisiin.

Jämsän kunnassa UPM on paraikaa lakkauttamassa Kaipolan paperitehdasta. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kirjoitti avoimen kirjeen julkisuuteen jossa avattiin päätöksen taustoja. Raskaan teollisuuden ylläpidolle Suomi on tehtaan muuttuvien kustannusten osalta liian kallis maa, ja nousevan verotuksen takia kallistuu koko ajan.

Maamme hallitus voisi tehdä halutessaan paljon raskaan teollisuuden ja metsäsektorin toiminnan turvaamiseksi maassamme. Sähköä voisi tuottaa halvemmalla ja sen verotusta voisi alentaa. Rekkojen polttoaineverotusta voisi alentaa. Paikallispäättäjät voisivat yrittäjäystävällisellä kaavoituksella tukea teollisuuden sijoittumista logististen keskusten läheisyyteen.

Suuryritysten jotka massatyöllistävät lisäksi maakunnassa kaivataan kasvavia pienyrityksiä jotka työllistäisivät vähän per yritys. Suuri ongelma pienyrittäjille on virherekryn riski työllistäessä – irtisanominen on liian vaikeaa, ei liian helppoa kuten pääministeri Marin (sd.) väitti.

Suora rahallinen tuki, subventaatio yrityksille ei ole kestävä ratkaisu. Mutta toimintaedellytyksiä voisi merkittävästi helpottaa. Näin työkykyisiä työttömiä saataisiin töiden pariin.

( Kirjoitus lähetettiin sanomalehti Karjalaiseen 30.8. 2020, jossa se julkaistiin kokonaisuudessaan 1.9. 2020 )

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu