Trump erotti NSA-neuvonantajansa John R. Boltonin; uutisanalyysi

En ole löytänyt tästä aiheesta suomeksi kirjoitettua suomalaisessa sanomalehdessä olevaa uutisanalyysia, joten kirjoitan sellaisen itse.

Miksi tapahtuma merkitsee jotain? Yhdessä virkkeessä: Kyseessä on ideologisen ulkopoliittisen kannan voimakkaasti omaavan henkilön erottaminen, joka indikoi ideologisen ulkopoliittisen kannan vaihtoa ainakin USA:n presidentti Donald Trumpilta, ehkä syvällisempää ideologisen ulkopoliittisen kannan vaihtoa koko USA:n Republikaanisen puolueen osalta.

Kuka on John R. Bolton? Hän on Marylandin osavaltiossa 1948 syntynyt ja nykyisin Marylandin osavaltiossa asuva Republikaani, joka on toiminut republikaanien nimittämänä virkamiehenä USA:n kansallisessa politiikassa 1948. Hän toimi USA:n presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana (National Security Advisor) huhtikuusta 2018 syyskuun 10. päivään 2019. Hän on tyypillisimpiä ja stereotyyppisimpiä neokonservatiivisen ulkopoliittisen ideologian (neo-conservative) edustajia ajattelutavaltaan.

Mikä on National Security Advisor? Kyseessä on Yhdysvaltain presidentin nimittämä presidentin läheinen neuvonantaja, joka tarkkailee ja kartoittaa USA:n kohdistuvia uhkia (esim. sotilaalliset, terroriuhat, kyberturvallisuus). Kyseessä on perinteisesti viran perustamisesta lähtien ollut läheinen presidentin neuvonantaja.

Mikä on neokonservatiivinen ulkopoliittinen ideologia? Termiä käytetään negatiivisena haukkumasanana ja yleistyksenä tarkoittamaan arkikielessä vaikka mitä oikeistolaista (miksi Bolton itse kiistää olevansa neokonservatiivi, no just tän takia), mutta määritelmällisesti se tarkoittaa ulkopoliittista Yhdysvalloissa suhteellisen yleistä ideologiaa, jonka mukaan USA:n tehtävänä on levittää yhdysvaltalaista poliittista mallia, eli demokratiaa ja ihmisoikeuksia, joka puolelle maailmaa tarvittaessa vaikka voimatoimin. Kyseessä on ulkopoliittinen koulukunta, joka perustuu idealismiin siitä että kaikki ihmiset maailmassa ovat samanlaisia ominaisuuksiltaan joten kaikki ihmiset paitsi voivat myös haluavat muuttaa oman valtionsa mallin yhdysvaltalaiseksi malliksi. Termi tuli käyttöön laajemmin Yhdysvalloissa 1970-luvulla, mutta nykyisen määritelmänsä mukaan esimerkiksi niinkin varhaista USA:n presidenttiä kuin Thomas Woodrow Wilsonia (presidenttinä 1913-1921, demokraatti) voisi kutsua neokonservatiiviksi Euroopan ulkopolitiikkansa osalta.

Kilpailevia ulkopoliittisia koulukuntia ovat USA:ssa esimerkiksi realistinen koulukunta (joka korostaa kansallista etua, esim. republikaani Patrick Buchanan), isolationalistinen koulukunta (joka korostaa ulkovaltioiden asiohin sekaantumisen välttämistä kokonaan; esim. republikaani Ron Paul), idealistinen koulukunta (joka korostaa demokratian merkitystä ulkopoliittisissa suhteissa mutta ei painotu voimapolitiikkaan ja sapelinkalisteluun niin paljon kuin neokonservatismi; esim. demokraatti James Jimmy Carter presidenttikautensa jälkeen).

Neokonservatiivinen ideologia oli mielestäni voimakkaimmin lähihistoriassa valloillaan Yhdysvalloissa Irakin sodan alla ja sen aloittamisen jälkeen, 2001-2005.

Irakin sota 2003 ja USA:n interventiot Libyaan 2011 ja Syyriaan hallitusta vastaan 2017 alkaen ovat esimerkkejä neokonservatiivisen ideologian soveltamisessa käytännössä: Interventiot on aloitettu, koska nähdään parhaaksi USA:n kannalta että näitä Lähi-Idän valtioita muutetaan demokraattisemmiksi, valtioiksi joissa toteutuisivat oikeusvaltioperiaatteet, ihmisoikeudet ja vapaat vaalit. Niinhän se tietysti luodaan, että pommitetaan demokratisoitavaa valtiota tai viedään amerikkalaissotilaita sinne pyssyjen kanssa.

Miksi kyseessä on siis mielenkiintoinen uutinen? Perinteisesti republikaanipuolue on ollut voimakkaampi neokonservatiivisen ideologian tukija, ja perinteisesti republikaaniset presidentit ovat nimittäneet voimakkaita neokonservatiiveja virkamiehiksi omasta puolueestaan. John R. Bolton oli voisiko jopa sanoa johtava neokonservatiivinen ideologi, ja nyt presidentti Trump erotti hänet. Aika näyttää, muuttuuko USA:n ulkopoliittinen konsensus väliaikaisesti (Trumpin presidenttikauden ajaksi), pysyvemmin (republikaanipresidenttien ajaksi) vai muuttuuko se ollenkaan (Trump muuttaa mieltänsä ja R. Bolton saa uuden merkittävän viran).

Minun kaltaisilleni ulkopuolisille tarkkailijoille jotka toivovat että USA ei huseeraisi koko ajan maailmanpoliisina ”parantamassa” eri puolilla maailmaa valtioita pommittamalla niistä ihmiset kuoliaaksi kyseessä on iloinen uutinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu