Etämyynnillä halutaan kaataa Alko liberalismin nimissä
Alkoholin etämyynti on noussut taas asialistalle Suomessa, kun EU pyytää Suomelta vastauksia asiassa. Suomessa krokotiilinkyyneleitä ulkomailta käsin meitä palvelevien alkoholiyrittäjien puolesta on vuodatettu jälleen kerran monen pullollisen verran. Ilmeisesti joillekin poliitikoille on tärkeämpää näiden joidenkin alkoholiyrittäjien kohtalo kuin Suomen oikeus olla säätämättä etämyynnistä kansallisessa laissa nykyistä yksiselitteisemmin — tai sitten syyt ovat raadollisemmat.
Alkoholin etämyynnistä lakipykäliä vaativilla on nimittäin ketunhäntä kainalossaan, sillä he tietävät, että jos etämyynti kiellettäisiin suoraan kansallisella lakipykälällä, se rikkoisi varmuudella EU-oikeutta, jolloin syntyisi tilanne, että etämyynti jouduttaisiin sallimaan. Paluuta nykyiseen lainsäädännölliseen tilanteeseen, jossa etämyynnistä ei laissa suoraan linjata mitään, mutta jossa etämyynnin on Alkon monopolin perusteella tulkittu olevan käytännössä kiellettyä, ei varmasti olisi: Alkoholijuomien myynnin vapauttamisen puolesta olevat intressitahot järjestäisivät niin massiivisen lobbauskampanjan, että riittävän moni Alkon monopolia kannattava kansalainen ja kansanedustaja tyytyisi perääntymään ja olemaan todennäköisesti hiljaa.
Tämä olisi paradoksaalista, koska eduskunnan enemmistön poliittinen tahto on yhä nykyäänkin Alkon monopolin säilyttäminen ja etenkin väkevien alkoholijuomien vähittäismyynti vain Alkosta. Olisikin kansanvallan kannalta hyvin hullunkurinen tilanne, jos tämä enemmistö astuisi ansaan kirjaamalla etämyyntikiellon Alkon monopolin turvaamiseksi lakiin ja päätyisi poliittisesti tilanteeseen, jossa Alkon monopolin vaarantava etämyynti Suomeen sen seurauksena päinvastoin päädyttäisiin sallimaan. Voiko kuvitella demokratian eli kansanvallan toteutumisen kannalta järjettömämpää tilannetta? Viekkaudella saataisiin ohitettua enemmistön todellinen tahto ja toteutettaisiin sen sijaan vähemmistön tahtoa. Tällaista ei pidä antaa tapahtua.
Olosuhteet ja tosiasiat huomioiden etämyynnistä lakipykäliä vaativien todellinen motiivi vaatimukselleen onkin tyytymättömyys siihen, että meillä Suomessa yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyyntioikeus on yksinoikeudella Alkolla. Heidän mielestään kaikkia alkoholijuomia pitäisi saada kaupoistakin. Tämä olisi etämyynnistä lakipykäliä vaativien rehellistä kansalaisille myöntää, eikä johtaa kansalaisia harhaan esittämällä valheellisia motiiveja määrätietoiselle poliittiselle toiminnalleen etämyyntiasiassa.
Jos etämyynti ulkomailta Suomeen sallittaisiin, tiedetään kyllä, mitä käytännössä tapahtuu. Ihmiset Suomessa kysyisivät kaupan säestäessä kuoroa, miksi ulkomailta saa myydä viiniä Suomeen suomalaisten kotiovelle, mutta lähikaupasta ei? Niinpä. Asian pihvi on siis tässä. Ei menisi kauan, kun asia ”korjattaisiin”. Todellisena tavoitteena etämyyntilainsäädäntöä lobbaavilla onkin murtaa Alkon monopoli ja vapauttaa alkoholimyynti liberalismin nimissä myös Suomessa. Saamalla tavalla tai toisella aikaan alkoholin etämyynnin ulkomailta Suomeen salliva lainsäädäntö, synnytettäisiin tilanne, joka johtaisi Alkon alasajoon nopeassa tahdissa kokonaan.
Toisin kuin nykytilanteessa, Alko ei pystyisi toimimaan veronmaksajien kannalta taloudellisesti kannattavasti kuin vain hyvin pienellä myymälämäärällä, jos viinejä myytäisiin myös kaupoissa. Väkeviä alkoholijuomia Suomessa saisikin silloin enää ehkä vain noin sadasta myyntipisteestä, koska Alko joutuisi taloudellisesti kannattamattomana supistamaan myymälämääränsä nykyisestä yli 350 myymälästä ehkä alle kolmannekseen. Jokainen järkevä ymmärtää, ettei Alko pysty silloin enää palvelemaan suomalaisia asianmukaisella tavalla. Seuraus? Viinatkin jouduttaisiin vapauttamaan myyntiin kauppoihin.
Jos se on kansan enemmistön tahto, asia ok, mutta jos se ei ole lähelläkään kansan enemmistön tahtoa, ei tule lähteä harhapolulle, jolla ei voida toteuttaa kansan enemmistön tahtoa, että väkeviä alkoholijuomia voi ostaa kotiin vain Alkoista.
Onko Alko monopolille jokin järkevä syy? Se saattoi olla perusteltua sodan jälkeisessä Suomessa, mutta ei enää 2000-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
On. Alkoholia juotaisiin Suomessa varmasti merkittävästi enemmän tilanteessa, jossa väkeviäkin alkoholijuomia saataisiin tuhansista kaupoista ja kioskeista verrattuna siihen, että niitä saa nyt 365 Alkosta ja 130 noutopisteestä. Terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat lisääntyisivät, mikä olisi huono juttu paitsi yksilöille, myös yhteiskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti ihan yhtä lailla, kuin alkoholin kulutus räjähti välittömästi kun 5,5 -prosenttisten juomien myynti sallittiin päivittäistavarakaupoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan, en ole sen jälkeen selvää päivää nähnytkään…
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi valita argumentoitko saatavuuden puolesta (kattava Alkon myymäläverkosto), vai saatavuuden rajoittamisen puolesta. Et voi saada asiaa molemmin päin.
Ilmoita asiaton viesti
Max, pitihän se arvata. Lähtökohtani ei ole edelleenkään alkoholin myynnin kieltäminen ja kieltolaki. Aika moni asia yhteiskunnasta puhuttaessa ei ole ”joko tai” vaan pikemminkin ”sekä että”. Kansan suuri enemmistö ei missään mielipidetutkimuksissa ole halunnut väkeviä alkoholijuomia kauppaan, mutta ei se silti Alkoja halua sulkea. Kyse on kansan tahdosta tässä ja jokaisella kansalaisella on omat syynsä mielipiteelleen. Vähäisin niistä ei ole varmastikaan yhteiskunnan kokonaisetu.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri argumentoit saataviuden puolesta. Miksi sen hyvin saatavuuden pitäisi mielestäsi olla Alkosta, eikä Maxin viinikaupasta? Lähtökohtaisesti kai yhteiskuntajärjestelmämme kuitenkin takaa elinkeinonvapauden. Emmehän me sentään usko oikeasti, että Alko pyrkisi rajoittamaan menekkiä? Sieltähän sai edellinen toimari pikturhpotkut, kun myynti laski.
Miten mielestäsi ravintolasta ostettu viinipullo lisää kulutusta enemmän kuin Alkosta ostettu, tai ravintolan tulossa nautittu?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupoista myytäessä alkoholin saatavuus muodostuisi liian hyväksi, mikä olisi omiaan lisäämään kysyntää. Markkinataloudessa ei ylipäätään vastata pelkästään johonkin olemassa olevaan kysyntään, vaan myös luodaan uutta kysyntää ja ruokitaan ostohaluja, koska tavoitteena on puhtaasti tuotto pääomille, oli kyse sitten mistä tuotteesta tahansa. Näin olisi myös alkoholin osalta, jos alkoholimyynti vapautettaisiin kilpailulle. Kaikki myyjät haluaisivat tehdä vahvemmalla alkoholilla rahaa ja kun myyntipisteitä olisi tuhansia nykyistä enemmän, kyllä se näkyisi kaiken järjen mukaan myös alkoholin kulutuksen kasvuna tai nykyisen kulutuksen laskun selvänä hidastumisena, jos viinit ja väkevät ilmestyisivät kauppoihin. 5,5-prosenttisten tulo kauppoihin oli vielä sen verran pieni muutos, ettei siitä voida päätellä tilannetta, jossa kaupoissa olisi tarjolla kaikki alkoholijuomat. Jos kate olisi vapautuvan ja siten kiristyvän kilpailun seurauksena pieni, tietäisi se sitä, että panostettaisiin myös volyymiin. Niin markkinatalous toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Samat mekanismit toimivat myös voin ja suolan suhteen. Miten me osaammekaan tulla toimeen, vaikka noita myydään joka niemessä ja notkelmassa?
Kuinka paljon enemmän alkoholia joisit, jos Alkon monopoli purettaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitä tulisi juotua liikoja vaikka sitä olisi tarjolla ilmaiseksi jokaisen kulman takana.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä suomalaisten ylipaino lisääntyykin huolestuttavaa vauhtia, kun herkkuja tarjolla edullisesti ja paljon. Olisi aivan perusteltua säännellä markkinoita nykyistä tiukemmin makeisten, limukkojen ja muiden vastaavien osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin että valtion monopoli elintarvikkeille? Ajattelitko myös rajoittaa mihin aikaan vuorokaudesta noita saa ostaa?
Ilmoita asiaton viesti
No markkinatalous on itselleni lähtökohtaisesti väline, joka on kriittisen tarkastelun kohteena siinä missä muutkin systeemit eikä siis mitenkään autuaaksi tekevä itsetarkoitus, mutta makeisten ja muiden vastaavien osalta voidaan kehittää varmasti jokin sellainen kulutusta hillitsevä lainsäädännöllinen meneyttely, jonka myötä ei ole tarvetta uusille valtionyhtiöille julkisesta monopolista puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valmisteverot eivät nyt liittyne blogauksen aiheeseen, joten keskustelulle analogisia rajoitustoimia ei jääne kuin monopoli?
Ilmoita asiaton viesti
Politiikassa tottakai on jo politiikan omien lainalaisuuksienkin mukaan lähtökohtaisesti kaikki mahdollista eli mikään ei ole periaatteessa mahdotonta. Sky is the limit, mutta karkit ovat eri keskustelun aihe – myös liköörikonvehdit.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä on saanut jo useita vuosia tilata suoraan kotiin vaikkapa Saksasta. Ei ongelmia…
Ilmoita asiaton viesti
Etäosto eri asia kuin mistä kyse etämyynnissä. Tämän myöntää myös STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen US:n taannoisessa maksumuuriartikkelissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä mikään laki etämyyntiäkään kiellä. Valvira ainoastaan kieltää perustuen, niin mihin? Ulkomailta voi tilata kotiovelle viinaa, mutta Suomen sisällä se ei onnistu. Ei se ainakaan suomalaisia yrityksiä palvele. Käänteistä protektionismia= hullun hommaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, mitään ongelmaa nykytilanteessa ei ulkomailta etäosatavan kannalta todellisuudessa ole, ellei sitten ole tarkoitus murtaa Alkon monopolia yrittämällä todellisuudessa saada etämyyntioikeutta suomalaisille kaupoille Suomessa. Ajatus, että suomalaiset kaupat saisivat myydä asiakkaille Suomessa viinejä etänä mutta ei paikan päältä, on luonnollisesti absurdi ja siten me kaikki täyspäiset ymmärrämme, että kysymys on siis Alkon kaatamisesta tässä. Se olisi hyvä myöntää eikä kierrellä totuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Viranomaisethan tuota ovat pakottamassa, kun tulkitsevat ja vaativat rikostutkintaa. Minä käytän tyytyväisenä etämyyjien palveluja. En ole pakottamassa mitään. Voit hakea syylliset Alkon monopolin kaatamiseen Valvirasta ja STM:stä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ihan pelkästään niinkään ole. Asiassa on hääräämässä merkittävä määrä suomalaisia poliitikkoja eduskunnassa ja EU:ssa. Heidän päätavoitteenaan on saada kaikki alkoholijuomat kauppoihin. Osa myöntää sen ja osa taas piilottelee motiivejaan kansalaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Puhutaan nyt vaan siitä etämyynnistä.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen helppoon en mene, koska tiedän tämän kuvion politiikassa, miten se menee eli monet asiat liittyvät toisiinsa ja matkassa ollaan monenlaisilla motiiveilla. Näen sen pelin tässäkin selvästi, ja onkin vähän huolestuttavaa, että ne ”ammattipoliitikot”, jotka Alkon monopolia kannattavat, ovat taas poliittisesti peloissaan ja hiljaa ja ääneen mediassa ovat siten päässeet nämä aina aktiiviset pelurit tässä. Näin kansalaiset eivät saa oikeaa tietoa syistä ja seurauksista, kun tämän tietyn liberaalikuoron jäsenet pääsevät hoilaamaan totuuksiaan estradilla ilman vastaväittäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Se on blogisi aihe, etämyynti. Etäosto on eri asia. Vaihdoit aihetta, kun tuli hankala paikka?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, olen aika lailla vastannut tässä kaikkeen oleelliseen enkä lähde taas sitten keskusteluun vain jostakin tietystä näkökulmasta, enkä edes ymmärrä, mikä se näkökulma, mistä käsin pitäisi keskustella, edes on. Asia on minulle poliittinen, ei juridinen, ja politiikka on ilman muuta tässä asiassa juridiikan yläpuolella ja se tunnustetaan myös EU:ssa. Minun perusväitteeni blogissakin on, että kyse ei ole vain etämyynnistä vaan Alkon monopolin alasajosta ja mitään mikä kumoaisi tuon perusväitteeni, ei ole kukaan uskottavasti pystynyt esittämään. Kerron avoimesti blogissani tarkastelevani tätä asiaa poliittisesti ja demokratian näkökulmasta, en vapaakaupan, markkinoiden tai yksilön oikeuksien näkökulmasta. Haluan pitää alkoholin poliittisena kysymyksenä.
Ilmoita asiaton viesti
Pidä vain, mutta älä sekoita käsitteitä. Jos puhutaan etämyynnistä ja sen laillisuudesta/laittomuudesta, on törkeää linssiin viilaamista ja sumuverhon laskemista heittää kommenttia etäoston laillisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Se ei ole törkeää eikä linssiin viilaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Etäoston sekoittaminen tähän keskusteluun ei voi olla mitään muuta kuin pahantahtoista lammikon sameuttamista. Tai no, pehmennetään vähän. Se voi olla myös täydellistä tietämättömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ja ei. Katsotaanpa EU-prosessi nyt loppuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo pilot-menettely liity mitenkään siihen, että etämyynti ja etäosto ovat käytännössä niin kaukana toisistaan, kuin myyntitapahtuma vain voi olla. Kommenttisi etäoston laillisuudesta oli blogitekstiisi peilaten täysin epärelevantti. Mitä ajattelit tuon kommentin tuovan keskusteluun etämyynnistä?
Ilmoita asiaton viesti
Äläpäs vääristele asiaa. Se oli kommentti yhteen kommenttiin, jossa hlö ilmoitti jo nykyään tilaavansa alkoholijuomia itselleen Saksasta Suomeen onnistuneesti. Ilmoitin, että siinä on kyse etäostamisesta eikä etämyynnistä. Etäostaminen on ihan ok ja hyväksytään täysin, mikä tosiasia tulee varmasti näyttelemään suurta roolia nyt käynnistyneessä EU:n selvitysprosessissakin. Tiedän tämän kohtuu hyvin. Sen verran monta kertaa tullut asiaa käytyä läpi ja tuo etäostamisen mahdollisuus ja sen onnistuminen myös käytännössä on EU:lle tärkeää. En itse ole huolissani EU-prosessista. Vain eduskunta voi ryssiä asian Alkon monopolin kannalta ja siihen ryssimiseenhän nyt tietyt poliitikot pyrkivät.
Ilmoita asiaton viesti
Etämyyntiä tehdään Suomeen jatkuvasti ja verottaja on myös ohjeistanut etämyyjiä, miten he velvoitteensa täyttävät. Mistä tiedät että kyse oli etäostamisesta? Koko hommahan on nostettu esiin siksi, että Suomen viranomaiset ovat lähettäneet uhkailukirjeitä yrityksille jotka etämyyvät Suomeen. Rikostutkintojakin on aloitettu, vaikka yritykset ovat toimineet viranomaisten ohjeiden mukaan. Kyse ei ole nyt etäostamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos iltasadusta 😁
Ilmoita asiaton viesti
Joskus se todellisuus on tarua ihmeellisempää niin että tosijuttu voi tuntua uskomattomalta. Pääasia, että olet positiivisella mielellä.
Ilmoita asiaton viesti
”varmasti,merkittävästi”. saatana näitä kokemusasiantuntijoita …
Ilmoita asiaton viesti
Teille vaan tiedoksi, että etämyynti on sallittu. Ohjeet löytyy ihan verottajan sivulta vero.fi.
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/ulkomailta_suomeen/matkustajatuonti/netista_tilaaminen/
Ilmoita asiaton viesti
Palataanpa tapahtumarikkaalle 1990-luvulle. Tuolloin Suomi taisi siirtyä ”Neuvostoliiton vallan alta EU:n vallan alle” – jos pieni kevennys sallitaan. Tuossa EU:n alkuhuumassa, eräät piirit olivat innoissaan ja olivat jo varmoja, että Alkon monopoli murtuu. Taisipa joku jo katsella Helsingin Kalliosta viinikaupalleen hyvää huoneistoa.
Alkon monopolin murtumiselle oli perusteet. Tuolloin – muistanko oikein? – oliko se Ruotsin ”boolaagetti-alkon” kohtalo, jota puitiin unionin oikeudessa. Alkossa elettiin ”pysähtyneisyyden aikaa” koska oltiin varmoja, että EU-tuomioistuin ei salli monopolia jäsenmaissaan.
Alko ajoi itseään alas, mitään uusintoja ei tehty ja henkilökuntaa vähennettiin. Sitten tuli EU:n yllätysratkaisu, joka iski ainakin Alkon väen, ja muitakin ”hepsnaakilla” – EU yllättäen salli pohjoismaisen alkoholimonopolin.
Tuo päätös siirsi Alkon uuteen aikaan. Yritys kehitti kauppojaan, loi uusia konsepteja ja ennen muuta satsasi asiakaspalveluun – joka, sanalla sanoen, oli ollut ”kivikautisella” tasolla. Tuo muutos muutti myös asiakkaiden asenteita.
Itse olin tuolloin innoissa, Kallion seudulla asuvana kuvittelin, että kun monopoli murtuu, voin piipahtaa pieneen viinikauppaan, josta saan tiettyjä viinejä ja sitten toiseen, josta saan toisen maan laatuja ja tuo puoti tuossa on erikoistunut hyviin konjakki- ja viskilaatuihin.
Noinhan asiat toimivat Keski-Euroopassa.
Nyt olen muuttunut mies. Alkossa saan jopa palvelua ja tärkeintä on, että saan ne haluamani laadukkaat punaviinit – ei sen väliä, saanko ne monopolista tai yksityiseltä.
Mutta todennäköisesti tämä aalto johtaa siihen, että monopolin aika on loppumassa – vaikka sillä onkin omat hyvätkin puolensa. Alkon monopolinmurtuminen ainakin asettaisi kaupungit ja muun maan eriarvoiseen asemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, nykyään alkosta saa monipuolisesti erilaisia viinejä. Me käytämme viikonloppuna ruokajuomana talvisin punaviinia ja kesällä roseeta tai valkkaria. Joskus otan kakkos-olutta ruoan kanssa.
Alkoja ei ole välttämättä pienillä paikkakunnilla, joten ihmisten täytyy ajaa pitemmälle ostamaan alkoholinsa, jolloin myös lähikauppa voi näivettyä. Viikonlopuksi kuitenkin ostetaan sitä ruokaakin enemmän samalla kun haetaan se pullo.
Ilmoita asiaton viesti
Alko ei ole kaikkialla, mutta kuten Alkon omasta kartasta näkyy, Alkoja on kattavasti. Tuohon päälle vielä noutopisteet.
https://www.alko.fi/myymalat-palvelut
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitäs sitten? Yhtä hyvin voitaisiin argumentoida, että kun meillä on jo S-ryhmän kauppoja kattavasti, niin mihin tarvitaan muita?
Toki maantieteellinen kattavuus voi olla jonkinlainen argumentti, jos premissi on se, että asia on kunnossa, kunhan jossain lähistöllä on paikka josta ostaa tietyn alkoholiprosentin juomia.
Niille joille alkoholi on jotain muuta kuin keino sekoittaa päänsä juuri tietyn vahvuisella juomalla markkinatalous voisi olla esimerkiksi keino siihen, että tarjolla on juuri niitä juomia joita haluaa, ei niitä joita monopoli katsoo tarpeelliseksi pitää valikoimissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, jos valikoima on parantunut. Otetaan maailman suurimman tuottajamaan Ranskan, tärkeän tuotantoalueen Loiren, tyypillinen valkoinen Chenin Blanc ja punainen Cabernet Franc rypäle. Miten monta noita löytyy Helsingin Kasarmin Alkon valikoimasta? Entä kuinka monta klassikkovuoden 2005 Bordeauxia saa Alkosta?
Ai miksi pitäisi olla? Koska haluaisin ostaa. Alkon tehtävä taisi olla meidän palveleminen…
Ilmoita asiaton viesti
M S / #3355498
Hei Max, olit kirjoittanut niin ”sofistikoituneen !?” vastauksen kommenttiini, että yritän vastata samalla hienoistuneisuudella.
Ranska toki lienee edelleen maailman suurin viinintuottajamaa, mutta Loiren laakson viinejä en kovin paljon käytä. Nuo Chenin Blanc ja Cabernet Franc edustavat toki käyttökelpoisia mutta tavallisia viinejä. Bordeaux ja Burgundy, valkoisista Chardonnay! Muualtakin kuin Ranskasta tulee hyviä, etenkin kun aussit oppivat laittamaan käymistankkeihin vähemmän tammilastuja, vähemmän kuin joskus vuosia sitten.
Mutta mitä blogin aiheeseen tulee, niin jos Alkon monopoli lakkaa, niin yksi on varmaa. Sen jälkeen enää saman oven avauksella (olipa ovessa lyhyt- tai pitkäripa) ei saa semmoista määrää laatuviinejä kuin nyt Alkosta. S-Marketit myyvät noita Chenin Blanceja ym- bulkkeja ja sitten on pikkupuoteja.
Niin, ja Bordeauxeja vuodelta 2005 saa kyllä Alkosta, mutta niihin tarvitaaan pätäkkää ja minulla ei tuota ole tarpeeksi. Ja voihan Alkonkin kautta tilata viinejä, tosin silloin tarvitaan taas extra summa pätäkkää eli lisähintaa tulee – mutta toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Alkossa, eli Suomessa on 2 Bordeaxin 2005:sta. Saksassa näyttäisi olevan lähemmäksi 100. Suomessa halvempi maksaa 100 €, Saksassa pääsee 26 €:lla maistamaan legendaarista vuosikertaa. Toki eri tuottaja ja puolikas pullo, mutta pointtini onkin että kuluttaja saisi valita, eikä valtionyhtiön ”asiantuntija”.
Ylenkatsomuksesi Loiren viinejä ja mainittuja rypäleitä kohtaan kertoo enemmän sinusta, kuin Loiresta, tai rypäleistä. Vaikkapa viime viikolla maistoin Clau de Nell cuvée Violette (Cab Franc + Cab Sauv sekoitus) sekä Cabernet Francin vuodelta 2013. Molemmat varsin mielenkiintoisia ja todellakin etämyyntinä hankittuna 24 € arvoisia. Ei viiniharrastus ole vain parhaiden maistamista muutenkaan, vaan tutkimusmatkailua, oppimista ja oivaltamista. Kannattaa varoa alueiden ja rypäleiden tuomitsemista, ettei mene ihan snobbailuksi.
P.s. En nyt Chardonnayta nostaisi mitenkään erityisen hienoksi rypäleeksi, vaikka oikealla alueella hyvän viinintekijän käsissä saadaankin aikaan upeita viinejä. Maailma on pullollaan kelvotonta Chardonnayta. Alkon ostajilla lienee samanlainen asenne kuin sinulla. Ainakin se selittäisi surkean valikoiman.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholia, sekä viinejä että väkeviä, voidaan mielestäni myydä myös ruokakaupoissa. En usko että se pitkällä tähtäimellä vaikuttaa juomistottumuksiin. Nuoret aikuiset ovat viime vuosina vähentäneet selvästi juomistaan verrattuna muihin sukupolviin. Alkoholisti taas hakee sen viinansa kuitenkin myytiin sitä Alkossa, ruokakaupassa tai pimeästi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä olet huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumisesta?
Ilmoita asiaton viesti
Käytöstä ei pitäisi rangaista, eihän alkoholin käytöstäkään rangaista. Alkoholi on myös huume kaikkine epäterveellisine sivuvaikutuksineen. Sen sijaan huumeiden myynnistä pitää rangaista edelleen. Käyttäjät eivät ole rikollisia – he ovat lähinnä uhreja, ovat toimineet tyhmästi. Käyttäjät tarvitsevat siis ennen kaikkea hoitoa.
Suurikolliset sen sijaan tienaavat miljoonia huumeiden myynnillä. Nämä tyypit eivät yleensä edes jää kiinni – he toimivat piilossa. Pienrikolliset toimivat kaduilla ja nämä jäävät melko usein poliisin haaviin. Viime aikoina myös muutamat suuret kalat ovat jääneet kiinni. Se on hyvä juttu.
Marihuanan- johdannaista käytetään myös lääkkeenä, mm.ssa kivun hoitoon ja myös MS-taudin oireisiin. Potilaiden on kuitenkin vaikea saada julkisilta tahoilta sairauksiinsa tätä hoitoa, joten moni turvautuu rikollisiin piireihin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen edelleen huumeiden käytöstä rankaisemisen kannalla, koska kysyntäkin luo tarjontaa ja sitä kysyntää vaikuttaa olevan kasvavasti. Minusta meidän ei pidä antautua huumeiden edessä ajatukselle, että tarjonta, käyttö ja ongelmat vähenisivät, jos rangaistavuudesta luovuttaisiin. Emme ole yhteiskuntana menossa sellaiseen suuntaan, että itseltäni löytyisi luottoa liberaalimmalle asenteelle käyttäjiä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet väärässä. Kannattaisi oikeasti tutustua aiheeseen ei mutuilla.
Monet haitat vähenee jos käyttäjiä ei rangaista. Mikä ole näyttöä että käyttö lisääntyisi. Tutustu vaikka Norjan malliin ja selvitykseen joka siellä on tehty valtion toimesta.
Kiitos
Ilmoita asiaton viesti
En ole väärässä, mutta toki toisenlaisiakin perusteltuja mielipiteitä asiasta on ja esim. THL:stä löytyy kannatusta liberaalimmalle linjalle. Jos politiikassa olisi kyse ihan pelkästä substanssiasiantuntijuudesta, niin olisin hyvin huolissani. Koronapandemian hoito on näyttänyt, millaista meno on, kun puuttuu poliittinen näkemyksellisyys, kukaan ei johda ja johtavat asiantuntijat huutelevat milloin mitäkin ilman minkäänlaista vastuuta (tai vastuuseen joutumista) mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olet oikeasti huolissasi huumeista ja niiden saatavuudesta tai käytön lisäämisestä tukisit kaikkien huumeiden laillistamista.
Vai niin asia saadaan hallintaa. Katsos ku laittomat markkinat rasittavat yhteiskuntaa enemmän kuin päihteet.
Ilmoita asiaton viesti
Kannabis lailliseksi ja muiden käyttö dekriminalisoidaan. Huumepolitiikaa pitäisi tehdä terveys edellä ja haittoja vähentäen.
Käyttäjien rangaistuksen eivät ole kestävä keino hallita laittomia markkinoita.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/23d1d2f4-a371-4889-89f1-759a88ae1ae2
Eiköhän pian tule selvyys tälle venkoilulle. Tilanne ei voi olla se, että viranomainen tulkitsee lakia rikottavan kun mitään lakia ei oikeasti rikota. Nykyinen tilanne siis on että viranomainen tulkitsee, mutta ei ainakaan lakia. Eli täysin mielivaltaista toimintaa ja me täällä kiltit suomalaiset tätä siedämme?
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin että valtaosan mielestä Alkon monopoli hyväksyttäisiin jos tuotteiden hinnat olisi edes etäisesti järkevällä tasolla. Tuossahan on valikoimaa ihan Prisman kyljessä ja ainoa syy alkaa tilailla muualta on moninkertainen hinta.
Jos jotkut sitten haluavat tilailla vaikka jotain harvinaisempia viinejä joita Alkon kautta ei saa, heille se suotakoon.
Ilmoita asiaton viesti
Alkon kate on tuotteissa käsittääkseni aika pieni ja hinnat kilpailukykyiset, koska Alko on eurooppalaittainkin iso asiakas monille viinien tuottajille eli jos esim. viinien hinnoissa on moittimista, se ei liene Alkon hinnoittelupolitiikan syytä useinkaan. Korkea hinta moniin ulkomaihin nähden tulee verojen osuudesta. Kaupan miedoillakin tuotteilla Suomessa ihan eri hinnat kuin monissa Euroopan maissa. Ja kaupan katehan on Suomessa tunnetusti hyvä ainakin elintarvikkeissa. Alkutuottajat saavat murusia. Nelosoluenkin hinnan odottivat monet kuluttajat Suomessa kieli pitkällä putoavan, kun vapautetaan kauppoihin, mutta toisin kävi. Kaupat eivät halua myydä nelosoluita halvalla, koska niissä mukana paljon erikoisoluita, joita ei ehkä menisi kaupaksi ihan yhtä hyvin jos perusnelosolutta otettaisiin hyllyyn viereen enemmän ja pienennettäisiin perusnelosen voittokatetta per pullo. Ero saman vahvuisten erikoisoluiden hintaan pistäisi kuluttajan silmään satavarmasti. Kauppa on siis panostanut omaan katteeseensa eikä ole lähtenyt kilpailemaan kuluttajien edun mukaisesti, toisin kuin uskottiin tapahtuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Alko on kilpailukykyinen lähinnä tuhansien eurojen hintaisissa viineissä. Joskus saatta jopa 100-300 € hintaluokassa olla ihan kilpailukykyisiä hintoja. Meidän ravallisren kuolevaisten kannalta toi kilpailukykyisyys on aika yhdentekevää. Koitahan löytää kilpailukykyinen hinta noin 20 € viinille. Jään jännityksellä odottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ottamatta nyt sen kummemmin tosissani näitä heittojasi hinnoista, kysyn tuollaiselta todelliselta alan harrastajalta, että eikös se vanha perisuomalainen sananlasku jo sano, että viina on aina hintansa väärti?
Ilmoita asiaton viesti
Sanoo. Olen kuitenkin tulkinnut tuon sarkasmiksi. Että jos tavoite on saada nuppi sekaisin, ei hinnalla ole väliä. Jos välittää siitä mitä juo, eikä laske alkoholigrammoja, lienee tuo täysin päätön väite.
Ääriesimerkkinä Romanée-Conti Grand Cru, jota Alko tuppaa myymään jonkun pullon vuodessa hintaan 10 000 €. Maailmanmarkkinahinta viimeisille 30:lle vuosikerralle liikkuu 15-20 000 €. En vain ymmärrä miten tuo muutaman hassun pullon kilpailukyky olisi normikansalle merkittävä asia?
Jos mennään edullisempiin viineihin, tilanne muuttuu. R. Lopez Heredia Viña Tondonia Reserva liikkuu maailmanmarkkinoilla 10-25 € hinnoissa. Alkon hinta on 37,59 €. 1,5-3,7 kertainen hinta siis rakastetussa monopolissamme. Mutta siellä toki asiansa tuntevat osaajat ovat päättäneet, että tarjotaan vain viimeistä myyntiin vapautettua vuosikertaa. Eipähän tule valinnanvaikeutta….
https://www.wine-searcher.com/find/r+lopez+de+heredia+vina+tondonia+rsrv+doca+rioja+alta+spain
https://www.alko.fi/tuotteet/453817/Vina-Tondonia-Reserva-Red-2008/
Mitä edullisempaan mennään, sitä räikeämmäksi ero muodostuu, mutta rehellisyyden nimissä silloin alkaa jo valmistevero vaikuttamaan merkittävästi. Siitä ei sentään Alkoa voi syyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Alkon voi lakkauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”varmasti,merkittävästi”. saatana näitä kokemusasiantuntijoita …
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan tätä asiaa voi pallotella niin kauan kuin virallinen taho haluaa.
Itse noudin viime perjantaina lähi-Ärrältä paketin jossa oli 3 ”tonkkaa” vodkaa, yhteensä 9l. Hintaa rahteineen tuli vajaa 99e, aikaa meni 10 päivää.
Alkossa vastaava pullo (0,5l) maksaa noin 14e/kpl.
Sama suomeksi, kiukuttelulla ei valtio enää asiaa korjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Valvira on nyt melkoisen taistelun aloittanut, jos yrittävät haastaa joka ikisen eurooppalaisen Suomeen alkoholia myyvän yrityksen. Jos ollaan niin kovin tarkkoja rahasta ja verotuloista, niin mitenköhän paljon nämä oikeusjutut sun muut maksaa? Eikä oikeasti valviralla ole ruutia taistella koko maailmaa vastaan.
Ja kuinka paljon menetetään taas verotuloja, kun valvira estää suomalaisia pienpanimoita ja muita alan firmoja toimimaan samalla tavalla kuin muut eurooppalaiset toimijat?
Syy on vain Alko ja se on tulossa kalliiksi dinosaurukseksi tätä rataa.
Ilmoita asiaton viesti
Voin kertoa, että me Alkon monopolia kannattavat taistelemme asiassa viimeiseen pisaraan asti aivan kuten te monopolia vastustavatkin teette oman näkemyksenne puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Taistelu on teidän, minä kommentoin vain uutisia. Mikä kannattaa ja mikä ei on syytä pohtia isommassa kuvassa ja tulevaisuutta mielessä pitäen. Pärjäilkää!
Ilmoita asiaton viesti