Hallituksen Korona-teatterin seuraava käänne: Maskisuositus otetaan käyttöön

Kuten kaikki tietävät, Marinin vihertävältä kansanrintamahallitukselta on puuttunut koko korona-epidemian ajan epidemian suhteen selkeä strategia. Tai se on ollut ”seuraamme tilannetta ja menemme THL:n taakse”, mikä on kelvannut aika hyvin sekä medialle että oppositiolle. Luottamusta löytyy riittävästi tähän poliittisista lähtökohdista laadittuun strategiaan, koska kukaan ei halua joutua kuskin paikalle. THL:n ja STM:n strategia olisi ollut päästää epidemia kulkemaan koko väestön läpi ”hallitusti”, mutta se oli poliittisesti mahdotonta. Käsite ”hallittu” on muutenkin saanut Marinin hallituksen aikana uusia merkityssisältöjä muun muassa Maski-episodissa.

 

Huomenna torstaina avataan peruskoulut, ja katsotaan, mitä tarinassa seuraavaksi tapahtuu. Näin saadaan kulumaan seuraavat kaksi viikkoa plus sitä seuraavat kaksi viikkoa mahdollisten virustartuntojen havaitsemiseen. Johtopäätöksiin menee taas sitä seuraavat kaksi viikkoa. Hallitus ostaa siis kuusi viikkoa lisäaikaa. Ja tietenkin se on ostanut pari viikkoa lisäaikaa koulujen avaamispäätöksellä, koska kaikki ovat hyväksyneet, että odotetaan nyt seuraavaa steppiä eli koulujen avautumista. Kahdeksan viikkoa siis — ostettu poliittisesti aikaa kaikkien suomalaisten silmien alla ilman, että sitä monikaan hyväuskoisuudessaan tajuaa.

 

Maskien osalta käytännössä lähes koko muu maailma joko suosittelee tai velvoittaa niitä käytettäväksi julkisilla paikoilla. Tutkimustuloksia maskien puolesta on pilvin pimein. Suomessa Marinin hallitus kuitenkin järjestää oman tutkimuskatsauksen. Näin saadaan mitä? Ostettua taas poliittisesti lisää aikaa.

 

Kuvio on politiikassa ihan tavanomainen, kun panokset ovat kovat. Kaikki hallituksessa toimivat tietävät sen, vaikkeivät sitä tietenkään julkisesti myönnä. Sitä on käytetty mm. viime vaalikaudella sote-episodissa, joka sekin oli — no ei nyt kunniakas kenellekään, muttei toisaalta läheskään näin vakava juttu kuin tämä tilanne. Juoksutimme mediaa ees sun taas, ja melkein kaikki uskoivat loppuun asti, että sote syntyy. Milloin toimittajat olivat eväineen päivystämässä eduskunnassa hallituksen huoneen takana, milloin sosiaali- ja terveysvaliokunnan, milloin perustuslakivaliokunnan. Heille oli näytelmässä varattuna hyödyllisten idioottien rooli, mihin poliitikot saattoivat aika hyvin keskellä uutiskilpailua luottaa. Media tarvitsee ”päättymättömiä tarinoita” ja kirjoitettavaa.

 

Lopulta perustuslakivaliokunta sai olla päätepisteenä koko roskalle – koko onnettomalle tarinalle. Aina, jos ei löydy muuta ulospääsyä poliittisesti, mukaan kuvaan astuu Suomessa perustuslakivaliokunta. Se on kuin poliittinen ongelmajätelaitos, jonne roskat kipataan poltettavaksi, ja joka sitten päästää ulos jonkin värisen savumerkin, jota kaikki hartaasti odottavat kuin katolilaiset merkkiä paavin valinnasta.

 

Mutta ei siis tarvitse olla kovin suuri ennustaja, että voi jo nyt kertoa, mikä on hallituksen seuraava ”iso liikku”: Se on väljä maskisuositus niille paikkakunnille julkisiin tiloihin, joissa epidemia kesäkuussa on pahimmin päällä. Siihen mennessä maskejakin on paljon paremmin saatavilla, mikä saatavuuskysymys siis on ollut aivan keskeinen hallituksen pelinpolitiikassa maaliskuusta alkaen.

 

Jos pitää ostaa enemmän poliittisesti lisäaikaa, siihen löytyy sopivat keinot järjestelmästämme, niin että viikko pari järjestyy helposti ja verrattain uskottavasti lisää. Kovaa poliittista painetta ei kovin paljon ole, vaikka hallituksella kriitikoita onkin erityisesti somessa paljon. Some ei kuitenkaan ole eduskunta, ja vaaleihinkin on todella paljon aikaa, jos mennään normaalissa aikataulussa. Kansa on siihen asti teatterin katsomossa eristettynä.

 

Maskisuosituksen käyttöönottamiseen asti Marin hallituksineen puhuu omia mantramaisia vuorosanojaan niin epäselvästi, että sitä ei pääse väittämään nyt eikä jatkossa suoranaiseksi valehteluksi. Lopulta hallitus joutuu kuitenkin valitsemaan epidemian tukahduttamisen tien, jotta Suomi pääsee takaisin yhteisille markkinoille, jotka avataan niiden maiden kesken, joissa epidemia on tukahdutettu tai lähes tukahdutettu.

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu