Halutaanko vaalisalaisuus murentaa Suomessakin?

Apulaisprofessori Tanja Aitamurto esitti kolumnissaan (HS 8.12.), että äänestysaktiivisuuden nostamiseksi etä-äänestämisen mahdollisuutta tulisi USA:n taannoisten postiäänestämisestä saatujen vaalikokemusten perusteella lisätä Suomessakin. Itse olen vahvasti eri linjoilla.

 

Postiäänestämisen lisäksi esimerkiksi verkkoäänestämisessä, jota Aitamurto esittää otettavaksi Suomessa käyttöön, on se ongelmallinen piirre, että äänestäjää kotona/kotikoneen ääressä voidaan painostaa onnistuneesti paljon helpommin kuin äänestäjää äänestyskopissa. Joku saattaisi olla valvomassa äänestystilannetta painostaakseen äänestäjää äänestämään jollakin tietyllä tavalla. Äänestäjälle voisi syntyä myös sosiaalisia paineita todistaa esimerkiksi äänestystilanteesta kuvatun somevideon avulla, mitä tahoa hän on äänestänyt, jos sellaisesta syntyisi niin sanotusti yleinen tapa.

 

Äänestäjän painostaja voi toki jo nykyäänkin yrittää vaatia itselleen kännykkäkuvaa äänestyskopista täytetystä vaalilipukkeesta ennen lipukkeen viemistä vaaliuurnaan, mutta vaalilaki kieltää kuvaamisen äänestyskopissa.

 

Kuvaamiskiellon rikkomisen kannattamattomaksi tekemiseksi, äänestyskopissa tulisi olla käytössä vain lyijykyniä, teroitin ja pyyhekumi, jolloin vähennettäisiin painostamisen mahdollisuutta myös nykytilanteessa. Silloin äänestäjä voisi halutessaan pyyhkiä äänestyslipukkeeseen jo merkitsemänsä numeron pois ja tehdä kokonaan uuden numeromerkinnän, jos joku painostaa häntä äänestämään tiettyä tahoa ja pyytää todistamaan tämän tietyn tahon äänestämisen kuvalla eikä äänestäjä syystä tai toisesta uskaltaisi olla noudattamatta painostajan kuvauskehotusta.

 

Kuulakärkikynän käyttämisen äänestyskopissa lyijykynän sijaan ymmärrän, jos pelätään vaalivirkailijoiden manipuloivan tuloksia, mutta muuten se on tarpeeton ja voitaisiin kieltää eli hyväksyttäviksi tulkittaisiin vain sellaiset äänestyslipukkeet, joihin numero on merkitty lyijykynällä. Äänestämistä ei pidä helpottaa vaalisalaisuutta murentamalla.

tp83

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti (valtio-opin ja politiikan opintosuunta) ja puolueeton politiikan kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Takana kaksi kautta eduskunnassa ja kolme kautta kaupunginvaltuustossa sekä 11 vuotta Puheenvuorossa. Syntymävuosi 1984. "Sky is the limit."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu